Partiene diskuterer tiltak for næringslivet: – Vil bli kraftfulle forbedringer

Partiene på Stortinget møtes søndag for å diskutere forslag som regjeringen neste uke kan behandle. Sp-leder Vedum sier det vil bli «kraftfulle forbedringer» fra krisepakken som fredag ble lagt frem.

Publisert: Publisert:

Søndag møtes partiene på Stortinget til et møte for å diskutere forslag som regjeringen kan behandle mandag. Samtidig har statsminister Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner invitert til pressekonferanse om nye næringslivstiltak klokken 19.

De fleste partiene E24 har snakket med ønsker en tydeliggjøring av ordninger for de selvstendig næringsdrivende, samt en forutsigbarhet og trygghet for de berørte med en løsere tilknytning arbeidslivet.

Les også

Opposisjonspartiene vil ha tydeligere tiltak for selvstendig næringsdrivende

– Det vil bli kraftfulle forbedringer

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum sier til E24 at det kommer til å bli «kraftfulle forbedringer» fra krisepakken som fredag ble lagt frem.

– Vi har forståelse for at virkeligheten endrer seg hele tiden, men sammenlignet med tiltakene for folkehelsen var tiltakene for næringslivet alt for svakt. Målet vårt, sammen med de andre partiene, og forhåpentligvis regjeringen er å få til klare forbedringer.

Blant disse forbedringene trekker han frem permitteringsregelverket og ordninger for selvstendig næringsdrivende.

– Alle partiene ser at det er utrolig viktig å klare å få til ordninger for dem som gikk fra en vanlig inntekt til null over natten, og se på hvordan man kan lette byrden for arbeidsgivere slik at de ikke sier opp eller permitterer flere enn man må.

Han sier det er flere bedrifter som vil gå konkurs, men at det er viktig at tiltak som kan føre til at færrest mulig går konkurs er viktig at blir vedtatt.

Les også

Underholdningsbransjen: – Vi er provosert

Vil bygge på eksisterende ordninger

– For enkeltpersonforetak har man rettigheter til fødselspenger og sykepenger i dag. Innspillet av oss i dialogen med regjeringen er at man kan bygge på disse eksisterende ordningene, sier Vedum.

Han sier det viktigste for Senterpartiet er kontantutbetalinger til de som er hardest rammet.

– For eksempel er det en beregning av fødselspenger og sykepenger basert på de tre siste årene. Her er det ikke fødsel eller sykdom, men en fullstendig markedssvikt over natten. Det gjør at man må ha en ny ordning, og vi mener et godt utgangspunkt er å bygge på det man allerede har.

Vedum sier også at det viktigste er å skape en inntektssikring så man avlaster.

– Uansett er situasjonen man står i veldig kritisk. Det er viktig at man får vedtatt så mye som mulig allerede i morgen for å sikre en forutsigbarhet for arbeidstagere, arbeidsgivere og selvstendig næringsdrivende. Om man kan dempe fallet noe for enkeltpersoner og bedrifter er det positivt, men det blir et fall uansett.

Les også

Her er regjeringens krisetiltak

Vil ha ordning for inntektssikring

– Vi har forståelse for at dette bare er første pakke. Det viktigste nå er å stanse ekstraregninga regjeringa prøver å skyve over på arbeidstagere. Samtidig må vi raskt sikre trygghet også for de med løsere tilknytning til arbeidslivet, sier Bjørnar Moxnes, leder i Rødt til E24.

Rødt tar blant annet med seg et mulig forslag om at Stortinget skal be regjeringen om å «raskest mulig opprette en ordning for inntektssikring på nivå med dagpenger til grupper med løsere tilknytning arbeidslivet som rammes av tiltak knyttet til coronaviruset».

Ønsker en mer sosial profil

Nestleder og finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik sier at det er et sterkt ønske fra partiet at pakken som fredag ble lagt frem får en mer sosial profil.

– Det er uakseptabelt at det havner på arbeidstagerne, og det er tid for at fellesskapet støtter opp under de som er i en utsatt posisjon. Det vil være fokuset vårt under møtet.

I tillegg mener Arbeiderpartiet at regjeringen er nødt til å se flere sosiale innretninger på permitteringsregelverket, og at ordningen for foreldre med barn i karantene eller som er syke må bli rausere.

– Ordningen er ikke laget for slike ekstraordinære situasjoner. Det ønsker vi å ta opp.

– Forslagene er ikke kraftig nok

Sosialistisk Venstreparti mener at regjeringens tiltak ikke er kraftige nok.

– Vi støtter regjeringens tiltak for å hindre spredning, men samtidig setter tiltakene hundretusenvis av mennesker, ja hele landet, i en fryktelig vanskelig situasjon, sier SV-leder Audun Lysbakken.

For å sikre trygghet, inntekt og arbeidsplasser jobber SV med de andre partiene på Stortinget for å bli enige om nye tiltak som Stortinget kan vedta på mandag.

– Vi vil få på plass løsninger som har bedre effekt, gir større økonomisk trygghet og hjelper landet gjennom krisen. Det regjeringen har foreslått er ikke kraftig nok til å gi folk og næringsliv den hjelpen vi trenger, sier SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski.

Vil søke flertall med andre partier

Regjeringens krisepakke er en start, men på langt nær nok, mener Frp-leder Siv Jensen.

– Fremskrittspartiet er godt fornøyd med flere av enkelttiltakene i regjeringens krisepakke, men det er også flere ting som ikke er bra nok. Derfor vil vi om nødvendig søke flertall med andre partier, slik at vi kan finne flere og bedre tiltak som sikrer både arbeidstagere og arbeidsgivere, sier Jensen.

Hun mener det er fortsatt uklarhet rundt omsorgspenger, og finanspolitisk Talsperson Sylvi Listhaug mener endringene i permitteringsregelverket ikke er godt nok.

Frp mener heller ikke at regjeringens forslag om å utsette betaling av formuesskatt er tilstrekkelig.

Bruker Danmark som eksempel

– Vi ønsker sterkere tiltak for å hjelpe småbedrifter, frilansere, selvstendig næringsdrivende og lavtlønte som allerede har lite, og nå kan bli stående på bar bakke, sier Une Bastholm, stortingsrepresentant og nasjonalt talsperson i MDG.

Hun legger til at de har vært særlig bekymret for kultur- og reiselivsbransjen.

– Her trengs egentlig en krisepakke, inkludert kompensasjon for arrangementer som blir avlyst, slik Danmark har innført. For dem som i dag ikke er momspliktig, som gjelder store deler av kulturbransjen, foreslår vi unntak fra moms, slik at de kan få refundert momsutgifter fra innkjøp hittil i år. For reiselivet, persontransport og kinoer ville det betydd mye nå med redusert moms, fra 12 prosent til 8 prosent, med tilbakevirkende kraft til 1. januar, avslutter Bastholm.

Krfs finanspolitiske talsperson Tore Storehaug ønsker ikke å kommentere saken ytterligere, men sier til E24 at «de jobber veldig hardt for å komme til en enighet på Stortinget».

Publisert: