BRÅ NEDTUR: Bråbrems i salg av byggevarer

Vi pusser opp omtrent som før. Men vi nøler med å bygge nye boliger og næringsbygg. 10 års sammenhengende vekst er brutt av nedtur i byggevarehandelen.

Anea Kornelia (8) og Sofia Meline (6) Borgersen Stave hjelper pappa Jan-Wilhelm Borgersen medå kjøpe terrassebord på Maxbo. Borgersen har ikke latt finanskrisen bremse byggingen avny terrasse hjemme. Privatmarkedet tar seg opp, mens proffmarkedet fortsatt er labert.

Furulund Svein Erik
  • SIRI GEDDE-DAHL
Publisert:,

Fra 1998 til 2007 økte omsetningen av byggevarer i Norge med 80 prosent, til 63 milliarder kroner.

Men fra juni 2008 trakk kjøperne av plank og spiker i bremsene. Siste kvartal i fjor og første kvartal i år ga en omsetningsnedgang på 25-30 prosent for byggevarehandelen.

2200 ansatte i byggevarehandelen har mistet jobben det siste året. Næringen spår en omsetningsnedgang på 7 prosent i 2009.

–Tiltakspakken fra Regjeringen monner ikke. Den har vi sett lite til. Det står også på kompetanse og kvalitet i kommunene når det gjelder å sette byggeprosjekter ut i livet, sier adm. direktør Tom Borthen i Løvenskiold Handel, sjef for byggevarekjeden Maxbo.


Vinterens bråbrems er avløst av jevn fart i privatmarkedet. I disse dager opplever Maxbo at privatpersoner kjøper like mye maling og murstein som i fjor vår. Men proffmarkedet svikter fortsatt, og det utgjør 80 prosent av omsetningen i byggevarehandelen. Byggingen av boliger og næringsbygg går tregt.
Utviklingen er logisk, mener direktør Thomas Angell i Handelens- og Servicenæringens hovedorganisasjon (HSH). 97 prosent av yrkesbefolkningen er fortsatt i jobb og har bedre råd enn noen gang. Renten er rekordlav og lønnsoppgjøret var solid. Da den verste skrekken over global finanskrise la seg, løp nordmenn tilbake til byggevarehandlene for å fortsette oppussingen. Men boligkjøperne er mer forsiktige og næringslivet går dårligere, derfor bremses byggingen av nye boliger og nye næringsbygg.
–Det går fortsatt nedover, men mye svakere enn før, sier Angell som krysser fingrene for et vendepunkt i løpet av høsten.


–Den lave renten er viktig for oss, men proffmarkedet er svakt og vi tror det vil bli svakt ut i 2010 også. Det bygges nå godt under halvparten så mange boliger som tidligere, sier Borthen i Maxbo. Hans selskap har lagt tre planlagte stormarkeder for byggevarer på is i påvente av bedre tider.
–Vi tror ikke på noe vekst før i 2011. Vi håper proffmarkedet begynner å gå opp igjen i tredje kvartal 2010, sier markedsdirektør Irlinn Tystad i Byggmakker. Kjeden nedbemannet med 40 av rundt 600 ansatte da de første tegn på nedtur kom i fjor. Tystad har ikke oversikt over nedbemanningen hos forhandlerne som har partneravtale med Byggmakker, men tror at samtlige butikker har kuttet i arbeidsstokken.
Heller ikke for Byggmakker har tiltakspakken fra Regjeringen svart til forventningene.
–Vi hadde stor tro på tiltakspakken, men den kom for sent og det er lange runder om pengene. Jeg tror kommunene sliter litt med hvordan de skal bruke dem. Mot slutten av året håper jeg vi vil merke effekten bedre, sier Tystad.


Mellom spikerslag og tapetsering i hjemmet, er det verdt å merke seg at selv med 7 prosents nedgang for byggevarehandelen i 2009, ligger årets omsetning ennå over 2006. Og hva opplevde man i 2006? Jo, enda et år med eventyrlig vekst – opp 7 milliarder kroner fra året før!

Flere artikler

  1. Solid vekst i byggevarebransjen

  2. Solid salgsvekst i byggevarebransjen – mener kjølig boligmarked bidro

  3. Boligbyggingen øker

  4. Annonsørinnhold

  5. Tidenes beste for Veidekke -tror på fortsatt boom

  6. Færre boliger bygges