Flyanalytiker tror Ving kan bli kjøpt av investeringsfond
Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs tror den nordiske virksomheten av Thomas Cook-konsernet, som inkluderer norske Ving, kan bli kjøpt opp etter konkursen i morselskapet natt til mandag.
Den sannsynlige beileren er private equity-fondet Triton Partners, som tidligere har vist interesse, tror Elnæs.
– Jeg hadde forventet at Triton ville legge inn bud på selskapet, men det kan jo også skje nå når selskapet er under administrasjon, sier han til E24.
Det første budet fra dette fondet, som skal være interessert i å kjøpe den nordiske delen av Thomas Cook, kom før sommeren. Da sa reisekonsernet at man vurderte budet.
Samtaler om et slikt oppkjøp skal fortsatt ha foregått lørdag.
Gerd Kjos (70) har vært sjefen bak sjefen: – Jeg advarte ham om konfliktene
– Lagt alt til rette for å kjøpe
Elnæs tror Triton er interessert fremdeles, og viser til den økonomiske situasjonen i selskapet. I motsetning til den britiske virksomheten i Thomas Cook-konsernet, tjener den nordiske gode penger.
Den skandinaviske delen av selskapet hadde et resultat etter skatt på 95 millioner pund i fjor (1,07 mrd. kroner), mens den britiske delen av Thomas Cook som tapte syv millioner pund (79,1 millioner kroner) i samme år.
DIREKTE: 9000 nordmenn rammet av Thomas Cook-konkurs:
For å kunne gjøre et eventuelt oppkjøp er det imidlertid flere brikker som må falle på plass, ikke minst driftstillatelse fra luftfartsmyndigheter. Elnæs påpeker at Triton kjøpte et lite nederlandsk flyselskap for en tid tilbake.
– Triton har lagt alt til rette for å kjøpe opp Ving. Men vi vet ikke om det ligger andre problemer i selve konsernmodellen til Thomas Cook, som gjør at det er vanskelig å frikoble Ving. Men jeg tror ikke dette toget har gått, sier han.
E24 har vært i kontakt med Triton, som ikke ønsker å gi noen kommentarer.
Fortvilte passasjerer: Håper Ving rydder opp
Spår kaos på flyplassene
Tusenvis av passasjerer blir rammet av Thomas Cook-konkursen, deriblant norske reisende.
I Sverige sier flyeksperten Jan Ohlsson at flere kommer til å bli berørt i høst og vinter fordi mange har bestilt charterreiser lang tid i forveien, ifølge Aftonbladet.
– Thomas Cook leaser en stor del av sine fly. Ettersom eierne ikke får betalt så kommer de til å fly hjem sine fly ganske snart. Da kan selskapet henvende seg til andre flyselskaper og be om hjelp, men de kommer ikke til å stille opp om de ikke får betalt, sier Ohlsson.
– Mange reisende er rammet av dette. Det kommer til å bli kaos på de store flyplassene i Europa, sier han.
– Har hatt for høy gjeld
Etter at Thomas Cook meldte oppbud natt til mandag har Thomas Cook Airlines Scandinavia innstilt alle flyginger i Norden.
Konkursen kommer etter at det gjeldstyngede reisekonsernet har slitt økonomisk i lengre tid.
Det 178 år gamle selskapet er blant verdens største og mest tradisjonsrike reisearrangører, med 600 butikker bare i Storbritannia, et flyselskap og en hotellkjede.
– De har hatt for høy gjeld og finansiell ustabilitet over tid, sier Elnæs.
Han viser til at Thomas Cook har hatt høye driftskostnader, eierskap i blant annet hoteller som har blitt presset av dårlig sommersalg i fjor og i år i tillegg til brexit.
– Så er det endringene i kjøpsmønster der kundene kjøper mer nettbaserte bookingløsninger.
Den svenske flyeksperten mener reisekonsernet har reagert for langsomt på forandringene, og gjort «saken verre ved å leie lavprisselskap istedenfor å satse på egne flyreiser».
– Man har favorisert konkurrentene og skrevet under på sin egen dødsdom, sier Ohlsson til Aftonbladet.
Ifølge Elnæs har tøff konkurranse fra lavprisselskaper også medført problemer for Thomas Cook.
– De har gått mer eller mindre tom for penger. Det er alvorlig for dem som er involvert i reise rundt Middelhavet, og som nå skal få pengene sine for sommersesongen. De får kanskje ikke oppgjør, sier han.