Dansk krisehjelp til norske smørelskere

Kjøpmann Karl Christian Lunden synes så synd på nordmenn i «smørkrise» at han fredag skal dele ut 2.000 pakker gratis smør i Oslo og Kristiansand.

SMØRMANGEL: Nå kommer danskene Norge til unnsetning, og lover smøreksport før jul. Her ses kjøleddisken på Coop Mega,Bislett, som i likhet med de fleste andre butikker nå mangler smør.
Publisert: Publisert:

Det var etter at frokostprogrammet på danske TV 2 harselerte med nordmennenes smørmangel onsdag, at kjøpmannen bestemte seg for å bidra.

Etter norske medieoppslag om at danske meierier ikke ville hjelpe Norge i jakten på smør, kunngjorde TV-kanalen at den vil sende 1.000 smørpakker nordover. Programlederne ba imidlertid seerne om hjelp til å få kjørt smøret til Norge.

Kjøpmann Lunden kvitterte raskt med å si at han kunne tilby både frakt og 1.000 pakker ekstra, ifølge avisen .

– Nordmennene er gode kunder i forretningene i Hirtshals, og kan vi gjøre noe, så skal de ikke mangle smør til brødet, sier Lunden, som brukte mesteparten av onsdagen på å få gjennom tolltillatelsene.

Snakkis

Den norske smørsaken er blitt den store snakkisen i danske medier. Kanskje ikke så rart når danske butikkhyller tømmes for smør av smørhungrige nordmenn. Særlig i Hirtshals har butikkinnehaverne fått merke naboborgernes nye strategier for å få tak i smør.

– Kort etter at ferja kom i havn klokken 11.15, hadde vi solgt 150 pakker, sier Karl Christian Lunden, innehaver av Slagter Winther på havna i Hirtshals, til den danske avisen BT.

Han forteller at han vanligvis selger maks ti pakker smør om dagen. Onsdag tok det imidlertid kun fire kunder før hele smørbeholdningen hans var revet bort.

– Det var for eksempel en som kjøpte ti pakker, mens en annen tok 40, forteller han.

Måtte låne

Lunden ble nødt til å låne 200 pakker for fortsatt å ha smør i hyllene. Han har drevet butikken i ti år, men sier han aldri har opplevd noe lignende.

Også butikken SuperBrugsen i Hirtshals melder om tomme smørhyller.

– Det har vært mange nordmenn innom. De hamstret 10– 15 pakker hver, forteller butikksjef Kasper Hansen til BT.

SuperBrugsen har nå bestilt en ekstra forsendelse på 320 pakker smør for å møte behovet.

DFDS Seaways hadde onsdag fått nærmere ett tonn dansk meierismør om bord i sine båter for å tilfredsstille tusenvis av passasjerer på tur over Skagerrak.

Avstemminger

Samtidig foregår det avstemminger på internett. Skal Danmark gi Norge hjelp som et veldedig formål, eller bør danske kreve «olje for smør», er blant spørsmålene Politiken stiller leserne sine.

– Nå må Danmark som Nordens meierisupermakt trå til, skriver avisen.

Interessen for lavkarbomat har fått noe av skylden for smørmangelen i Norge, men det er flere årsaker. Den regnfulle sommeren i Sør-Norge gjorde at melkeproduksjonen gikk ned mer enn vanlig i august og september. Det har ført til at Tine hittil i år har fått inn 20 millioner liter mindre melk enn i fjor, ifølge konsernet. (©NTB)

Publisert:
Gå til e24.no