Styrekvinner i siste liten

En rekke selskaper venter til det siste med å velge damer i styret. Erik Must er styreleder i to av dem.

Knudsen, Anders
  • GUNHILD M. HAUGNES
Publisert:,

Det er nå bare en måned igjen til fristen går ut for ASA-selskapene som ennå ikke har ordnet med nok kvinner i styret i henhold til kvoteringsloven. Flere har skjønt alvoret, nå arrangeres ekstraordinære generalforsamlinger, eiermøter, med styrevalg i stor stil.

Fire til uken

Flere valgte inn de siste kvinnene i november. I løpet av denne uken har fire børsnoterte selskaper annonsert at de skal velge inn kvinner i styrene sine. Erik Must er blant dem som trolig kan si seg ferdig med damejakten,
Must er nemlig styreleder i to av selskapene som denne uken arrangerer ekstraordinær generalforsamling med kun styrevalg på agendaen. Siri Teigum ble i går valgt som nytt styremedlem i Gyldendal.

Les også: Hegnar om Must: - Gyldendal styres av lille-Putin
Marianne Lyngvi er foreslått som nytt styremedlem i Arendals Fossekompani.

- Ikke vanskelig

- I begge selskapene har vi veldig gode styrer. Vi synes vi har fått inn veldig flinke damer. Og når forhåpentlig disse to siste nå blir valgt, så er vi meget tilfreds, sier Must.
Han innrømmer at kvoteringsloven har økt fokuset på verdien av lik kjønnsfordeling i styrene, men han synes ikke det har vært vanskelig å finne dyktige kvinner.
- Jeg har vært vant til å jobbe sammen med kvinner hele livet, og opplever at de har mye verdifullt å bidra med. Det sentrale er å ha et godt team med styrer bestående av folk av ulik alder, kjønn, kompetanse og bakgrunn, sier Must.

Fant kvinner selv

Selskapene han er styreleder for, har også klart å finne kvinnene på egen hånd uten bruk av headhuntere.

- Hvorfor har dere ventet helt til det siste med å få inn de siste damene?

- Det er flere årsaker til det, og det har vært litt ulike forhold i de to selskapene. Vi synes det har vært viktig å bruke god tid på å finne kvinner med de egenskapene vi trenger.
Også Algeta skal velge inn et kvinnelig styremedlem denne uken.

Fikk advarsel

Brønnøysundregistrene sendte et brev med en påminnelse til de ASA-selskapene som ikke har ordnet dette pr. 1. november.

De som ikke har dette på plass til 1. januar, får et langt krassere brev noen dager etter. Da er det varsel om tvangsoppløsning som dumper ned i postkassen. Og er det ikke ordnet innen en drøy måned etter dette, blir tvangsoppløsning kunngjort. Men det blir stadig færre selskaper på denne listen.
Men et sted mellom 20 og 30 børsnoterte selskaper er trolig fortsatt ikke i mål selv etter de annonserte generalforsamlingene. Det knytter seg endel usikkerhet til hvor mange det reelt dreier seg om, da det er ulike regler for aksjonærvalgte og ansattevalgte representanter.
Leif T. Løddesøl gikk nylig ut av styret i Wilh. Wilhelmsen og dermed er kjønnsbalansen i orden. Berit Svendsen og Grethe Høiland ble nylig styremedlemmer i Electromagnetic Geoservices.
Antall "verstinger", det vil si børsstyrer totalt fritt for kvinner går også nedover. I midten av november gikk Berge Gerdt Larsen ut av styret i Petrolia Drilling, inn kom Gun Marit Stenersen og Unni Fossberg Tefre. 28. november valgte Crew Minerals inn Hilde Rolandsen og Andrea Båsen i styret.
Nå er det trolig fem selskaper på børsen totalt uten kvinner.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Hegnar på Gyldendal-generalforsamling: Isfront før styrevalg

  2. Fortsatt ikke plass til Hegnar

  3. - Hegnar ingen fiende

  4. Annonsørinnhold

  5. Gyldendal-styret vil ikke velge side

  6. Styrekupp i Nattopharma