Jøtul kutter 100 jobber

Jøtul flytter deler av produksjonen til Polen – 100 ansatte mister jobben.

KUTTER ANSATTE: Jøtul har tapt penger hvert år siden 2010. Nå flagger de ut deler av produksjonen til Polen og sier opp over en tredjedel av de ansatte i Norge.

Foto: Jøtul
  • Karl Wig
  • Hans M. Jordheim
Publisert:

Det ble mandag formiddag informert om at selskapets ansatte var innkalt til et ekstraordinært allmøte, uten at det det blir gitt noen årsak for møtet, skriver Fredrikstad Blad.

Grunnen viste seg å være offentliggjøring av at deler av produksjonen flyttes til Polen, noe som medfører et kraftig kutt i arbeidsstyrken i Norge.

– Vi har opplyst om at dette vil dreie seg om rundt 100 ansatte i Norge, i tillegg til 70 i Danmark, sier Jøtul-sjef Nils Agnar Brunborg til E24.

Han forteller at man må regne med at dette kuttet i arbeidsplasser vil føre til oppsigelser, med tanke på hvor mange berørte det er snakk om.

– Dette er det minst hyggelige en konsernsjef kan holde på med, sier han.

– Trist

Det er produksjonsavdelingene for montering, bearbeiding og emaljeverk som skal flagges ut. Dette skal etter planen være oppe å gå i Polen fra 2020.

Støperiet skal imidlertid beholdes, forteller Brunborg.

Jøtul-sjefen sier utflaggingen gjøres som et tiltak for å få ned kostnadsnivået.

– Vi har mye manuell produksjon, i to av verdens dyreste land. Samtidig var et av budskapene på dagens allmøte at vi skal satse på det vi har igjen. Jernstøperiet er effektivt og bra.

Anette Johansen i Fellesforbundets klubb på Jøtul sier til E24 at dette var «triste nyheter å få», om enn ikke den aller største overraskelsen.

– Oppsigelser er aldri moro. Vi skal nå jobbe for at vi kan beholde flest mulig her på Kråkerøy, sier hun.

Flere kuttrunder

Jøtul, som er mest kjent for sine ovner og peiser, har omtrent 250 ansatte i Norge, og over 500 totalt. Dermed kan mer enn hver tredje ansatt miste jobben ved fabrikken.

Dette er imidlertid ikke første gang Jøtul har sett seg nødt til å si opp ansatte. De siste to årene har selskapet kuttet 50-60 årsverk, opplyser Nils Agnar Brunborg.

Det følger etter lang tid med negativ drift.

– Jøtul har en sterk global markedsposisjon, men markedssituasjonen har hatt en negativ utvikling de senere årene. Fokuset i de kommende årene er å gjennomføre ytterligere effektiviseringstiltak for å gjenopprette selskapets lønnsomhet, skrev selskapet i fjorårets årsregnskap.

Oppkjøpsfond tok over

Frem til i år var Jøtul eid av det børsnoterte svenske investeringsselskapet Ratos, som også eier Plantasjen.

For noen måneder siden ble det kjent at det amerikanske børsnoterte selskapet Open Gate Capital tok over driften, og kjøpte selskapet for 360 millioner kroner.

Jøtul har gått med underskudd de siste årene, og i 2017 så det tradisjonsrike selskapet at bunnlinjen endte på minus 339 millioner kroner, med en omsetning på 493 millioner kroner.

Selskapet har faktisk ikke gått med overskudd siden 2010.

I fjor gikk også selskapet på en smell i egenkapitalen, da 102 millioner i 2016 falt til -237 millioner året etter.

Før svenske Ratos tok over Jøtul, var selskapet eid av familien til Ap-leder Jonas Gahr Støre, som i sin tid bygget formuen sin på støping av ovner.

Publisert:

Flere artikler

  1. Jøtul-eier kjøper italiensk konkurrent

  2. Nytt underskudd for Jøtul – tapte 80 millioner i fjor

  3. Betalt innhold

    Toppleder til leie: Slik jobber de norske «krisesjefene»

  4. Annonsørinnhold

  5. Torp må si opp ansatte: – Ikke en god dag for noen

  6. Plantasjen-sjef Daniel Juhlin går på dagen