Stakkars ensomme sjefer

Sjefer bør snakke med med hverandre. Det kan spare de ansatte for mye dårlig ledelse.

  • Gunnar Kagge - Aftenposten
Publisert:

Medarbeidere som lider under dårlig ledelse har som regel ikke problemer med bare én leder. Ofte er det hele ledelsen som utgjør problemet, mener lektor Anita Mac ved Roskilde Universitetscenter.
Hun forsker på organisasjoner og ledelese. Nylig utga hun boken "Fri oss fra dårlig ledelse", som ikke handler om de verste psykosjefene, men jevnt dårlige ledere. Lektor Mac sier til business.dk at det ikke er noen mangel på bøker om god ledelse. Hun ville gå bak statistikken om stress, utbrenthet og sykefravær for å finne ut hva man kan gjøre for å redusere problemene.

Snakk
Noe av det hun anbefaler er at ledere begynner å snakke sammen. Det skal de ikke bare gjøre for at medarbeiderne slipper å ha sjefen hengende over skulderen et par timer, slik at jobben blir gjort uten utidig mas.
- Lederne lider av sterk ensomhet. Det er ikke den enkelte leder som er problemet, men hele ledelseskulturen. De får ikke snakket med noen om hvordan ledelsesarbeidet skal koordineres, hvordan kolleger er mot hverandre og hva medarbeidere får anerkjennelse for. De er isolerte konger som tydeligvis ikke får koordinert noe annet enn resultatene, sier Mac til business.dk.
Hun mener at det viktigste for ledere er å skape rammer som gjør det mulig for de ansatte å nå bedriftens mål.
Lektoren mener at mange ledere ikke helt klarer å tilpasse seg en ny tid, der lederne ikke lenger er den ene store autoritet.
- Mange ledere vil ikke være autoriteten, men så vet de ikke hvilken rolle de skal ha. Da velger de å konsentrere seg om administrasjon, sier Mac.

Resultatfokus
Og denne typen leder er kanskje de aller dårligste. Medarbeiderne oppfatter dem som om de utelukkende er opptatt av resultater og administrasjon, og ikke bryr seg om hva som skaper mening for dem som gjør jobben.
Dermed blir det ikke noen gode ord og anerkjennelse for et stykke godt utført arbeid. Medarbeiderne får heller ikke hjelp til å se hvordan en jobb kan gjøres bedre.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - Bli kvitt rå tone på arbeidplassen

  2. - Tre av fem sjefer leder ikke

  3. Betalt innhold

    – Klokt å invitere de ansatte inn i lederrommet

  4. - Vanskelig å avsløre seg selv som en dårlig lytter

  5. Betalt innhold

    Dette kan du gjøre hvis folk ikke vil tilbake til kontoret