Vings flyselskap sier opp 175 svenske kabinansatte

Flyselskapet Sunclass Airlines sier opp sine svenske kabinansatte. Det skjer etter at 175 ansatte i landet nektet å gå med på lønnskutt.

Publisert:

Den svenske avisen Expressen meldte om oppsigelsene torsdag formiddag, etter å ha fått tilgang til en e-post som ble sendt ut til de ansatte onsdag kveld.

Klokken 11 opplyser Sunclass Airlines selv i en pressemelding at de svenske ansatte mister jobben. Her kommer de samtidig med hard skyts mot de svenske kabinansattes fagforening:

– Vi er naturligvis skuffet over at Unionen (svensk fagforening, journ.anm.) i en så ekstraordinær situasjon som Covid-19 har skapt for hele fly- og reisebransjen, ikke kan se bort fra politikk og slik redde ansatte gjennom å akseptere samme vilkår som øvrige fagforbund og en majoritet av egne medlemmer har stilt seg bak, sier administrerende direktør Torben Østergaard i pressemeldingen.

Videre sier han at resultatet dermed blir at de er nødt til å si opp det han omtaler som «fantastiske medarbeidere», for å klare seg gjennom perioden og være konkurransedyktige i fremtiden.

Forhandlinger brutt

Allerede forrige uke meldte Aftonbladet at det kunne gå mot oppsigelser av alle de ansatte i Sverige, etter brud i forhandlingene mellom flyselskapet og de ansatte.

Kommunikasjonssjef Lisbeth Nedergaard sa da at oppsigelser ble ansett som en mulighet.

– En av mulighetene kan innebære at man nedbemanner, men det har ikke skjedd ennå. Vi vil gjerne beholde alle de ansatte, men det er ikke mange muligheter igjen, sa hun til E24 forrige fredag.

Hun viste videre til at forhandlingene har pågått i fire måneder og at selskapet har forsøkt alt for å komme til en enighet med de ansatte.

– Det er ekstremt utmattende tider for alle selskap i fly - og reiselivsbransjen. Vårt og våre eieres mål har hele tiden vært, og er fortsatt, å redde Sunclass Airlines og dermed mange arbeidsplasser, sier Torben Østergaard i pressemeldingen torsdag.

Ifølge Aftonbladet skal de svenske ansatte ha blitt stilt overfor et valg mellom å godta et lønnskutt på 20 prosent eller får sparken.

Les også

Åpner for å si opp svenske ansatte i Sunclass Airlines

Fikk ultimatum

Sunclass ga i mai et ultimatum til sine norske ansatte, der kabinansatte og piloter måtte godta en lønnsreduksjon på 20 prosent - eller risikere at selskapet gikk konkurs.

1000 av de rundt 1200 ansatte i Norge og Danmark har akseptert de nye vilkårene.

I pressemeldingen torsdag skriver flyselskapet at det er innledet forhandlinger i Danmark, der 200 ansatte kan bli oppsagt. Forhandlingene pågår frem til slutten av august, opplyser Sunclass.

– Ville fått store konsekvenser

Lederen av fagforeningen til de kabinansatte vil ikke kommentere saken, skriver Expressen.

Fagforbudet Union sentralt vil heller ikke bekrefte saken. Pressesekretær Johanna Green sier imidlertid at lavere lønninger ville fått store konsekvenser for de ansatte.

– Det som har skjedd så langt er at Unionen har sagt nei til lønnskutt og forhandlingene er avsluttet. Hadde vi gått med på lavere lønningene hadde det fått store konsekvenser for de ansatte i lengden, sier hun til avisen.

Hun viser blant annet til lavere pensjon.

– Og det finnes ingen garantier for at selskapet senere faktisk velger å si opp ansatte, fortsetter hun.

Les også

Ving-sjefen i Norge slutter

– Vi lever i en ny virkelighet

Nordic Leasure Group, konsernet som eier Ving, opplyser at ingen reisende blir påvirket.

– Det er ikke noe nytt å si. Vi har gått ut med nye vilkår om at hele selskapet må effektiviseres. Fagforeningen og flyselskapet har sett på vilkårene sammen, og ni av ti fagforbund har akseptert dem. Det er fordi man innser at vi lever i en ny virkelighet, sier kommunikasjonssjef Fredrik Henriksson til avisen.

Han understreker videre at svenske Unionen er de eneste som ikke har akseptert forslagene.

Nordic Leasure Group består av charterselskapene Ving i Norge og Sverige, Globetrotter i Sverige, Spies i Danmark, Tjäreborg i Finland, flyselskapet Sunclass Airlines og flere Ving-tilknyttede hoteller.

Publisert:

Her kan du lese mer om