Virke mener forslaget til ny inkassolov kan bety en usikker fremtid for bransjen

Virke Inkasso ber om at forslaget sendes på høring og utredes, og frykter samtidig at kuttene vil føre til en usikker fremtid for bransjen.

Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
  • Hanna Ghaderi
Publisert: Publisert:

− Arbeidsgruppen har gjort en grundig jobb med lovforslaget, som harmonerer bedre med tiden vi lever i og tar større hensyn til de som skylder penger. Utfordringen er at kuttene er så dramatiske at de truer bransjens fremtid, sier leder i Virke Inkasso, Aleksander Holand Nordahl.

Virke Inkasso representerer et flertall av selskapene som tilbyr inkassotjenester i Norge, og har vært representert i arbeidsgruppen som har utarbeidet rapporten sammen med Finanstilsynet, Finans Norge, Forbrukerrådet og Justis- og beredskapsdepartementet.

Aleksander Holand Nordahl, leder Virke Inkasso

Virke Inkasso

− Forslaget legger opp til et bedre forhold mellom ubetalte regninger og inkassogebyret. Vi i inkassobransjen stiller oss bak rapporten, men frykter at den vil ramme inkassobyråene så hardt at det blir mindre ressurser til å følge opp de som virkelig trenger det. Derfor ber vi nå om at forslaget sendes på høring og utredes grundig, sier han.

Frykter konsekvensene

Forslaget til ny inkassolov ble overlevert fra arbeidsgruppen til nyutnevnt justisminister Monica Mæland (H) mandag formiddag. Dersom forslagene i rapporten blir vedtatt på Stortinget, vil inntektene til inkassobransjen kuttes med opptil 50 prosent. Samlet har inkassobransjen i dag et overskudd på 16 prosent, viser tall fra Finanstilsynet.

− Det er ikke vanskelig å skjønne at dette vil medføre nedskjæringer, tap av arbeidsplasser og konkurser. I ytterste konsekvens kan forslagene ramme så hardt at norske virksomheter vil bli mer forsiktige med å tilby forbrukere kjøp på kreditt, et system inkassobransjen er en viktig del av, sier Holand Nordahl.

Loven trenger modernisering

Til tross for konsekvensene for inkassobransjen mener Holand Nordahl det var riktig å være med på utformingen av rapporten. Han peker på at dagens inkassolov er fra 1989, og trenger en modernisering.

− Vi har strukket oss langt for å få til et fremtidsrettet lovforslag. Nordmenn flest er flinke til å betale regningene sine i tide. Tilliten mellom forbrukerne og bedriftene er blant de høyeste i Europa og det gjør at de aller fleste kan ta opp kortsiktig gjeld for å håndtere uforutsette utgifter i hverdagen. Dette er viktig å ta vare på. Nå må vi få visshet rundt konsekvensene av forslagene, avslutter Holand Nordahl.

Les også

Nytt inkassolovforslag kan kutte gebyrene med to milliarder kroner

Les også

Tøffe, men nødvendige endringer i vente for inkassobransjen

Les også

Forbrukerrådet: Mulig å omgå kontant-kravet

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Inkasso
  2. Virke
  3. Forbrukerrådet

Flere artikler

  1. Virke skeptiske til raske inkasso-kutt: – Bør bekymre hele næringslivet

  2. Nytt inkassolovforslag kan kutte gebyrene med to milliarder kroner

  3. Regjeringen foreslår raskt kutt i inkassogebyrene

  4. Annonsørinnhold

  5. Tøffe, men nødvendige endringer i vente for inkassobransjen

  6. Slutt på fakturaskrekken?