Rec Silicon tapte 327 millioner kroner i andre kvartal 2019

Rec Silicon venter ikke produksjon på Moses Lake-anlegget i tredje og fjerde kvartal 2019, skriver de i dagens ferske kvartalsrapport. Silisiumsprodusenten tapte 327 millioner kroner i andre kvartal. 

VENTER INGEN PRODUKSJON I TREDJE OG FJERDE KVARTAL: Anlegget i Moses Lake har produsert på 25 prosent det siste året.
Publisert:

Rec Silicon la frem kvartalstall torsdag morgen, og viser blant til et brutto driftsresultat (ebitda) på 0,5 millioner dollar, opp fra minus 9,6 millioner i andre kvartal 2018.

På Børsen fyker aksjen opp 4,96 prosent til 5,12 kroner per aksje, og er dagens vinner i tidlig handel.

Det til tross for at bunnlinjen kom inn på minus 37,8 millioner dollar, som tilsvarer et tap på hele 327 millioner kroner.

Rec tapte 3,2 milliarder kroner før skatt i samme kvartal i fjor, da som følge av at silisiumsprodusenten skrev ned verdier for 2,8 milliarder kroner på grunn av «solkrigen» mellom USA og Kina.

Les også: Børsprofil: Bonheur møter tre hindre innen havvind

Venter ikke produksjon på FBR-anlegget

Selskapet skriver videre i børsmeldingen at de ikke venter produksjon på FBR-anlegget i Moses Lake i USA i tredje og fjerde kvartal 2019.

– Dessverre er vi blitt nødt til å stenge ned FBR-anlegget på grunn av begrenset tilgang til det kinesiske markedet. Vi er fortsatte håpefulle om at samtalene mellom USA og Kina fører til en gjenoppretting av Rec Silicons adgang til silisium-markedet i Kina, slik at vi kan starte opp anlegget igjen, sier sjef i Rec Silicon, Tore Torvund, i børsmeldingen.

Silisiumsprodusenten skrev ned verdier for 20 millioner dollar i andre kvartal knyttet til nedstengningen av anlegget, som bidro stort til det totale underskuddet.

Anlegget har produsert på 25 prosent det siste året. Som følge av en langvarig handelskonflikt mellom USA og Kina - før Trumps tid - har Rec Silicon mistet tilgang til det gigantiske kinesiske markedet.

Forrige uke sa selskapet at de kutter 100 stillinger fra fabrikken i påvente av ytterligere forhandlinger mellom de to stormaktene. Det er usikkert når anlegget vil åpnes for fullt igjen, men planen er at FBR-anlegget vil «være stengt over lengre tid for å redusere kostnader og opprettholde selskapets likviditet», skriver selskapet i kvartalsrapporten.

– Nedstengningen er ment for å bevare likviditeten som nødvendig for å fortsette driften, heter det i rapporten.

Videre nedskrivninger kan komme dersom FBR-anlegget ikke starter opp produksjonen igjen.

Les også: Fanget i stormaktenes brytekamp: Kan Rec Silicon reddes?

Tror på stabil markedssituasjon

Selskapet melder samtidig om et produksjonsvolum på 980 tonn polysilisium, markant ned fra 2.478 tonn i samme kvartal i fjor, men det samme som selskapet ventet, ifølge TDN Direkt.

Salgsvolumet kom på 2.090 tonn, mot 2.077 tonn i fjor.

Silisiumsprodusenten venter at markedssituasjonen holder seg stabil ut året.

I april hyret selskapet inn SpareBank 1 Markets for å bistå med å hente inn 170 millioner kroner i en emisjon av aksjer, hvor de utstedet nær ti prosent av antall aksjer i selskapet, og ga selskapet frisk kapital.

Kinesiske myndigheter innførte sommeren 2013 en tollsats på 57 prosent på silisium fra USA. Dette var en respons på innføring av amerikansk straffetoll på kinesiske solcellepaneler året før, som igjen etterfulgte anklager om dumping av kinesiske produkter i det amerikanske markedet.

Rec Silicon-aksjen har falt nesten 90 prosent over de siste fem årene, og er ned 17 prosent på Børsen så langt i år.

Publisert: