Kjent bitcoin-veksler tar lokalbanken til retten: Frykter han må flagge ut

Bitcoin-veksler Sturle Sunde tar Sparebanken Sogn og Fjordane til retten, og er sjokkert over grunnene banken oppgir til at han ikke får drive handel med kryptovaluta.

NY RETTSRUNDE: Bitcoin-veksler Sturle Sunde tar Sparebanken Sogn og Fjordane til retten for å få opprette bedriftskonto i banken. Han har allerede tapt en lignende sak mot Nordea i Oslo tingrett, men saken er anket.

Foto: Sindre Hopland
  • Sindre Hopland
Publisert:

I begynnelsen av 2019 fikk Sunde som en av få kryptovaluta-vekslere grønt lys av Finanstilsynet, og håpte dermed dette kunne hjelpe ham å få åpne bedriftskonto i norske banker.

Der tok han imidlertid feil, og tar dermed Sparebanken Sogn og Fjordane til retten.

– Jeg har frem til nå brukt privatkontoen min i Sparebanken Sogn og Fjordane til bitcoin-handel, men banken har blitt vanskelige også på dette den siste tiden, sier Sunde som forklarer at han har handlet bitcoin via banken siden 2013.

– Er dette noe av grunnen til at du tar banken til retten?

– Ja, bitcoin-salg er jo mitt eneste inntektsgrunnlag, mister jeg det, har jeg ikke penger til å betale noen ting, sier Sunde som legger til at saken er levert til Sogn og Fjordane tingrett.

– Hvis jeg heller ikke får bruke min vanlige konto må jeg flagge ut.

Florø-mannen har allerede tapt første runde i retten mot Nordea, men har anket saken videre til lagmannsretten, også her for å få opprette bedriftskonto.

Les også

Bitcoinveksler godkjent av Finanstilsynet – bankene setter døren på gløtt

Oppsiktsvekkende

Kryptovalutavekslere er underlagt ny regulering på hvitvaskingsområdet, og Finanstilsynet skal nå føre tilsyn med vekslere og børser.

Den 15. januar var fristen for å bli registrert hos Finanstilsynet som godkjent aktør – og to kryptobørser har fått tommel opp fra tilsynet.

Årsaken til at Sparebanken Sogn og Fjordane har gitt Sunde avslag på bedriftskonto er at banken mener de ikke har systemer til å gjennomføre god nok kundekontroll i henhold til hvitvaskingsloven.

Det mener Sunde er tull.

– Jeg er underlagt samme krav til kundekontroll som banken er, og må holde samme standard som dem. Det er oppsiktsvekkende at banken ikke har systemer for kundekontroll når jeg gjør det samme fra sofaen hjemme i Florø, sier bitcoin-veksleren.

Bankens juridiske avdeling opplyser til E24 at de ikke har mottatt noen stevning, og visste ikke om Sundes planer om rettsforfølgelse, men sier at de ikke kan kommentere kundeforhold.

Les på E24+

Etter gullrushet – Del 1: Da kryptokollapsen traff Norge

Tror saken er sterkere

Sunde tror han har en bedre sak etter at den nye hvitvaskingsloven kom på plass.

For at banken skal ta hånd om bitcoindriften med tanke på hvitvasking trenger de å utføre det som heter «utvidet kundekontroll», noe som krever større ressurser, men som Sunde selv sier han klarer å gjøre hjemmefra.

– En samlet stortingskomité var ganske klare på at alle borgere trenger en bankkonto, og å nekte noen konto må være absolutt siste utvei, sier han og fortsetter:

– Det er bankens problem at dette krever en del ressurser, det at det koster frigjør ikke banken for å ha kunder som trenger utvidet kundekontroll, sier Sunde.

Bitcoin-veksleren som i 2017 sto oppført med en ligningsinntekt på 8,0 millioner kroner og en formue på 13,1 millioner, tar rettssaken for egen lommebok, og sier hele prosessen har vært kostbar.

Til tross for stor inntekt, sier han det ikke reflekterer hva han egentlig tjente i 2017.

– Jeg tapte egentlig penger i fjor, jeg klarte ikke å kjøpe inn nok bitcoin. Så skattelistene er for min del bare papirinntekter. Jeg har ikke tatt ut så mye i lønn, bare til at jeg skal klare å betale regningene, sa Sunde da han snakket med E24 i fjor.

Nå håper han rettsprosessen går raskt, og at man får på plass en dom før saken mot Nordea skal opp i lagmannsretten.

Les også

Kinesisk bitcoin-gigant rømmer Norge

Les også

Statkraft mener omstridt kryptoavgift gir Norge ripe i lakken

Les også

Utsetter omstridt krypto-avgift - igjen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bitcoin

Flere artikler

  1. Får bedriftskonto for bitcoin-handel etter nesten seks år kamp mot bankene

  2. Sparebanken ga grønt lys til bitcoinveksling: – Kryptovaluta er ikke et blaff

  3. Bitcoinveksler godkjent av Finanstilsynet – bankene setter døren på gløtt

  4. Betalt innhold

    Dette bør du vite for å unngå straffeskatt på kryptovaluta

  5. 1,7 millioner kroner fra coronasvindel står på kryptokonto: Økokrim ber folk holde seg unna