Dette tallet er med på å bestemme om Fed øker renten i desember: Holder pusten før «Månedens viktigste tall»

I desember har Federal Reserve sitt neste rentemøte. Dagens arbeidsmarkedsrapport fra USA vil gi en pekepinn på om den amerikanske styringsrenten vil heves for første gang siden 2006.

VENTER I SPENNING: Konsensus ligger på 185.000 nye jobber i USA for oktober. For september viste den forrige arbeidsmarkedsrapporten at det ble skapt 142.000 nye jobber utenfor landbruket i USA. I tillegg ble tallene revidert ned for de to foregående månedene ned med 59.000 jobber til sammen.
  • Jan Lilleby
Publisert: Publisert:

Klokken 14.30 i dag kommer jobbrapporten «nonfarm payrolls».

Rapporten viser antall nye jobber utenfor landbruket i USA i oktober, og vil ha stor innflytelse på rentebeslutningen i en av verdens største økonomier neste måned.

For andre gang på under én måned understreket USAs sentralbanksjef Janet Yellen onsdag at hun kan sette opp renten allerede i desember.

Slik jeg ser det går USAs økonomi godt, sa Yellen da hun vitnet foran USAs finanskomité onsdag ettermiddag, ifølge Bloomberg.

– Innenlands konsum har vokst med solid fart, og om tallene våre fortsetter å vise til vekst og fastere priser, er det absolutt en mulighet for en renteøkning i desember, sa hun.

Forrige uke ble det også klart at veksten i amerikansk BNP var på 1,5 prosent i tredje kvartal. Dette var 0,2 prosent lavere enn hva analytikerne på forhånd hadde ventet, men få trodde denne nedgangen ville være nok til at Fed bestemte seg for å utsette rentehevingen.

Dermed kan det gå mot renteheving i USA for første gang siden finanskrisen.

Lønnsveksten lar vente på seg

Det neste rentemøtet til Federal Reserve er 16. desember.

Det er en ikke-voksende amerikansk lønningspose som har vært den kanskje aller største innenlandske trusselen mot Feds lenge ventede renteheving.

Mens arbeidsmarkedet har strammet seg mer og mer til, har tallenes tale vist at lønnsveksten har fortsatt å utvikle seg svakt.

SENTRALBANKSJEF: Hvis økningen i nye jobber i USA overrasker positivt vil Janet Yellens jobb med å øke renten i desember bli enklere.

En tam lønnsvekst gjør at inflasjonen ikke tar seg opp – noe som kan utsette «the liftoff» – som den første rentehevingen etter finanskrisen er blitt døpt.

På fredag for en uke siden kom tallene for sysselsettingskostnadene (Employment Cost Index, ECI) i USA for tredje kvartal. ECI inkluderer ordinære lønninger, bonuser og andre ytelser som arbeidstaker har krav på fra arbeidsgiver. Tallene for andre kvartal viste en kraftig brems, mens tallene for tredje kvartal var noe bedre.

«Tredjekvartalstallene kom inn noe bedre, men var ikke i nærheten av å hente inn den svake utviklingen i kvartalet før», skrev DNB Markets i en rapport denne uken.

Årsveksten falt tilbake, fra to prosent i andre kvartal til 1,9 prosent i tredje kvartal.

«Dette er svakt, og vitner om at det ennå ikke er noen tegn til at bedringen i arbeidsmarkedet slår ut i økt lønns- og prispress», skriver DNB Markets.

SENIORØKONOM: – Kommer vi rundt 200.000 vil jeg si det er ok, forteller Hov – som i tillegg ønsker å se en positiv revidering av tidligere tall for at en rentehevingen i desember skal slå til, sier Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

Meglerhuset mener tallene understøtter synet om at Fed har tid til å vente med å heve styringsrenten til mars 2016.

Les også

Slik reagerer økonomene på rentebeslutningen

Konsensus på 185.000

Sjefstrategen sier sysselsettingsveksten i USA de siste to månedene har vært svak.

– De siste to månedene har en sysselsettingsvekst med et snitt på 140.000, sier Blomgren. Hun mener oktober-tallene vil se langt bedre ut, og at det knytter seg stor spenning til dem.

– Alle sitter og venter på jobbtallene, sier sjefstrateg i SEB Erica Blomgren til E24.

Hun forteller at SEB har en forventning om 180.000 nye jobber i oktober, og opplyser om at konsensus ligger på 185.000.

– Kommer tallet inn på konsensus er det trolig at Fed vil øke renten i desember, alt annet likt sier Blomgren – som minner om at det er enda en ny arbeidsmarkedsrapport i vente før rentemøtet i desember.

Hun minner også om at Fed tar hensyn til mer enn arbeidsmarkedet i sin vurdering, og at det ikke er slik at tallene i dag blir til rødt eller grønt lys for en rentebeslutning i desember.

– Utviklingen i Kina og dollarkursen er andre data Fed må ta hensyn til, sier hun til E24.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets sier til E24 at Fed har signalisert mindre bekymring for utviklingen i Kina, men at amerikansk industri ikke er på det høyeste giret.

PMI-indeks for industrien i USA endte på 54,1 poeng i oktober, opp fra 54,0 poeng i september.

– Aktivitetsveksten i USA er veldig svak, og en indeksverdi på rundt 50 indikerer at industrien holder seg i ro.

– Men resten av økonomien viser friske takter, mener Hov.

Hov sier til E24 at det med to overbevisende tall de neste rapportene ligger det godt an til en renteheving i desember.

Hva er overbevisende?

– Kommer vi rundt 200.000 vil jeg si det er ok, forteller Hov – som i tillegg ønsker å se en positiv revidering av tidligere tall for at en rentehevingen i desember skal slå til.

Les også

Eksperter: Oljeprisen vil aldri mer bli rekordhøy

Les også

Minst 400 Statoil-ansatte mister jobben i Norge

Les også

Jo Lunder trekker seg fra rigg-styre

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. 161.000 nye jobber i USA: Tror én mann kan stå i veien for renteheving

  2. USA skapte 222.000 nye jobber i juni

  3. Dette må du vite før månedens viktigste tall

  4. 142.000 nye jobber i USA

  5. Shoppe-hungrige amerikanere løftet BNP-veksten