Selger EWOS etter to år for det dobbelte

Oppkjøpsfondene Altor Fund og Bain Capital Europe selger fôrprodusenten Ewos til amerikanske Cargill for 1,35 milliarder euro, tilsvarende 12,4 milliarder kroner.

SOLGT: Ewos er en av verdens største fiskefôrprodusenter. Nå er selskapet solgt for andre gang på to år.
Publisert:

Altor og Bain kjøpte Ewos fra Cermaq så sent som i 2013 og etablerte det da som et frittstående selskap.

Etter å ha eid EWOS i to år gjør de to fondene en grei gevinst på salget, kjøpesummen tilbake i 2013 var på 6,5 milliarder kroner – dagens salg medfører altså nær en dobling.

Det skal imidlertid påpekes at euroen har styrket seg 16 prosent mot kronen siden den gang, men selv om man skulle ha lagt til grunn kursnivået fra den gang ville salgssummen kommet opp i 10,6 milliarder kroner.

Inntil i fjor var den norske stat en dominerende eier i Cermaq med en eierandel på 59 prosent. Japanske Mitsubishi kjøpte i fjor hele Cermaq, som altså hadde solgt unna fôrvirksomheten sin året før, for 8,9 milliarder kroner.

– Forbedret selskapet

Ifølge EWOS-sjef Einar Wathne skal de to fondene ha bidratt til å forbedre selskapet de siste to årene.

– Med vesentlig støtte fra Altor og Bain har EWOS gått gjennom et bredt forbedringsprogram, med bedring i produksjon, logistikk og salg. Vi har også økt våre investeringer i forskning vesentlig. Den seneste investeringen i et Fish Health Center i Chile er en milepæl for EWOS og fiskefôrindustrien. Vi har blitt et bedre selskap, sier Wathne.

– Da vi nå har adgang til Cargills unike dyrefôr-kompetanse og ressurser, vil vi bli bedre i stand til å betjene kunder. Dette er det neste naturlige steget i EWOS’ utvikling, sier Wathne.

– Vil bli en god eier

– Da vi gikk inn i laskefôrindsutrien i 2013, skjedde det etter at vi hadde fulgt sektoren over flere år. Vi har lært mye fra å jobbe med EWOS de siste par årene, og er optimistiske til vekstutsiktene innen lakseoppdrett og viktigheten av fiskefôr for å oppnå en bærekraftig vekst. Vi tror Cargill vil bli en veldig god eier av EWOS i den neste fasen av selskapets utvikling, sier Hugo Maurstad, styreleder i EWOS og partner i Altor.

Oppkjøpet gir Cargill, som fra før har virksomhet innen dyrefôr, en inngang i laksefôrmarkedet. Cargill skaffer seg syv fôrfabrikker gjennom transaksjonen; tre i Norge, og en i Chile, Canada, Skottland og Vietnam. EWOS produserer mer enn 1,2 millioner tonn fôr årlig for de største lakseoppdretterne i verden.

Cargill har fra før akvakulturvirksomhet i Mexico, Mellom-Amerika, Kina, USA, Sørøst-Asia, India og Ecuador.

Les også

EWOS har fått bot på nesten 10 millioner kroner

Les også

Mitsubishi bekrefter bud på Cermaq

Les også

Norsk fiskefôr ikke rammet av Putins import-nei

Publisert:

Her kan du lese mer om