Litauen er poppis i norsk finans: Her koster fem ansatte det samme som én i Oslo

Norske bedrifter åpner lommeboken for investeringer i Litauen. 2014 bød på nye rekorder.

NORGE I TET: Bare svenske og amerikanske bedriftsledere finner oftere veien for investeringer i det baltiske landet Litauen, bildet viser deler av gamlebyen i hovedstaden Vilnius. Lav skatt og en høyt utdannet befolkning lokker.
  • Tone Iren Sørheim
Publisert:

– Her får du fem ansatte for prisen av én ansatt i Oslo, sier daglig leder i Dovre Forvaltning, Stig R. Myrseth til E24.

Myrseth sikter til finanssektoren i den litauiske hovedstaden er i sterk vekst – godt drevet av et nordisk bankmiljø.

Storebrand har allerede mellom 300 og 400 ansatte i byen, Danske Bank jakter 1.000 nye hoder til et kundesenter som flyttes fra København, og neste måned åpner også Skandiabanken kontorer i byen. Swedbank har allerede virksomhet i landet.

– Alle er på jakt etter lønnsgevinster, og vi høstet fordelen av å være inne i EU, et lavt lønnsnivå og en kvalifisert arbeidskraft. Kostnadsnivået er også lavt sammenlignet med resten av Europa, sier Myrseth til E24.

– Ja! Kom, kom

Han vil på det sterkeste anbefale norske bedriftsledere å starte opp virksomhet i landet.

– Det er lett å komme fra Norge å drive virksomhet her. Mye er likt hjemme, og nordisk næringsliv er populært hos regjeringen. Samarbeidet mellom nordiske og baltiske myndigheter er også preget av tett kontakt.

Det har også vært en stor utvikling i næringslivet bare det siste året, og tilgangen på litauere er stor ettersom norsk er et populært fremmedspråk på universitetene.

Han startet opp forvaltermiljøet i Dovre i 2011, i hovedstaden Vilnius. Da var han den eneste nordmannen blant fire ansatte. I dag er det ni ansatte i selskapet, og han er fremdeles den eneste med norsk pass. De som arbeider ut mot norske kunder snakker og skriver imidlertid norsk.

(saken fortsetter under bildet.)

SER MOT ØST: Administrerende direktør Stig Roar Myrseth er blant bedriftslederne som satser i Litauen.
Les også

Norsk sjømat trosser Putin

Over hele landet

Det er ikke bare til hovedstaden Vilnius at penger fra norsk næringsliv strømmer til. Invest Lithuania opplyser at etableringer skjer over hele landet.

Og 2014 ble et nytt rekordår for norske investeringer i Litauen.

– Selskaper kontrollert fra Norge omsetter nå for mer enn 1,5 milliarder euro i året (rundt 13 milliarder norske kroner), sier generaldirektør Mantas Katinas i det statlige investeringsselskapet Invest Lithuania.

Fem nye prosjekter ble satt i gang i løpet av fjoråret. De siste fem årene er antallet oppe i 19. Han sier videre:

– Omtrent halvparten av etableringene har skjedd i hovedstaden Vilnius, og er særlig knyttet til servicenæringen. Produksjonsbedriftene er spredd rundt i andre deler av landet, sier direktøren.

Derfor velges Litauen

EU's høyest utdannede befolkning, attraktive skattevilkår, en god infrastruktur og en velutviklet markedsøkonomi gjør at norsk næringsliv svermer rundt investeringer i det baltiske landet.

Mer enn av halvparten av landets innbyggere snakker minst to fremmedspråk.

Kun svenske og amerikanske bedriftsledere har investert større pengesummer i Litauen de siste fem årene.

– Mer enn en tredjedel av prosjektene de siste fem årene er knyttet til fysisk produksjon, men vi ser også etableringer innenfor «business services», design og annen servicenæring, sier Katinas.

Les også

Frykter Putin vil bruke Baltikum til å teste NATO

Enkelt

Ifølge Verdensbanken rangering over hvor i verden det er enklest å starte opp ny virksomhet troner Litauen på en femteplass. Til sammenligning havner Norge på en 22. plass.

– Selskapsskatten i Litauen er på 15 prosent og det samme er den personlige inntektsskatten. Selv om øvrige sosiale skatter er høyere enn i Norge, er det samlede skattenivået moderat i europeisk sammenheng, sier den litauiske direktøren.

Les også

Tyskland vil ikke selge panservogner til Litauen

Les også

Putin åpner for pengeunion med naboland

Les også

Norsk sjømat trosser Putin

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Slik ble verdens reneste banker paradiser for russiske kjeltringer

  2. Vimpelcom-knekk for Telenor-aksjen: Nå kan selskapet bli utestengt av Storebrand

  3. – Varsellampene blinker for boligmarkedet

  4. David Cameron besøker Island før EU-forhandlinger

  5. Ryanair starter priskrig på Gardermoen