Helsesista halverte overskuddet i fjor

Snapchat-helsesøsteren med kraftig nedgang i inntekter i 2019.

Tale Maria Krohn Engvik, også kjent som «Helsesista».

Annemor Larsen
 • Ole Alexander Saue - Aftenposten
Publisert:

Det er fire år siden Tale Maria Krohn Engvik sa opp jobben for å bli Snapchat-helsesøster på heltid under aliaset «Helsesista».

Deretter har det bare gått oppover for 40-åringen, som siden har skrevet bok for Cappelen Damm, fått sitt eget Gullruten-nominerte TV 2-program og vunnet en rekke priser.

Ifølge årsregnskapet til Helsesista as, heleid av Krohn Engvik, omsatte hun i 2019 for 3 millioner kroner, ned 21 prosent fra 3,8 millioner kroner året før.

Resultatet før skatt ble nærmest halvert fra 2,3 millioner kroner i 2018 til 1,2 millioner kroner i 2019.

Selskapet har nå en egenkapital på i underkant av 2,8 millioner kroner.

Rammet av korona

Krohn Engvik retter gjennom sin Snapchat-konto lyset på overgrep, vold, nakenbilder, selvmordstanker og beslektede temaer.

Hun har, ifølge egne nettsider, passert 200.000 abonnenter på Snapchat. På Instagram følges hun av over 60.000 personer.

Hun holder også foredrag for både ungdom og voksne. I desember skrev avisen Bygdanytt at Osterøy kommune betalte Krohn Engvik 47.000 kroner for to foredrag.

Tuva Serine Krohn Pedersen, Helsesistas søster, er manager og kontaktperson for selskapet.

– Vi er godt fornøyde med årsregnskapet for 2019, og prioriteringene våre dette året. Tale er alene med to barn, og både av hensyn til dem og henne selv, var det viktig å gjøre mindre foredrag i 2019. Vi blokkerte også kalenderen hennes noen måneder slik at hun fikk skrevet boken #vågåvære i 2019, skriver hun i en kommentar til Aftenposten/E24 på e-post.

Også Helsesista ble direkte rammet da koronapandemien stengte ned landet i mars.

– Tales foredrag ble avlyst eller er forsøkt utsatt. Nå krysser vi fingrene for at vi får gjennomført planlagte foredrag til høsten, og det er derfor vanskelig å si noe om 2020 foreløpig, skriver Krohn Pedersen videre.

Fikk kritikk av fagpersoner

Krohn Engvik har tidligere møtt sterk kritikk for sin Snapchat-virksomhet, da det bare er et fåtall av henvendelsene som blir besvart, og svarene sjelden vil være individuelt tilpasset.

Kontoen hennes kan sammenlignes med et stort venteværelse hvor 100 pasienter sitter og venter, mente Gro Rugseth, førsteamanuensis ved Norges idrettshøgskole, i en Aftenposten-artikkel i fjor høst.

– Så kommer legen ut, peker på en tilfeldig og sier «du kan komme til meg». Tusenvis får aldri svar fra Helsesista, og vi har lite innblikk i hvordan valgene tas. Det skiller seg drastisk fra vanlig helsepraksis, hevdet Rugseth overfor Aftenposten.

Krohn Engvik avviste kritikken, og svarte at hennes kontoer i sosiale medier ikke er en offentlig helsetjeneste, men privat virksomhet i formidling. Kritikken vekket stor offentlig debatt på tampen av fjoråret.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Snapchat
 2. Tale Maria Krohn Engvik
 3. Cappelen Damm

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Selskapet var i krise allerede før pandemien slo til. Likevel ga regjeringen det 122 millioner kroner ekstra.

 2. Jonas Gahr Støre fikk gevinst på 3,4 millioner i fjor

 3. Bitcoins Norge-eier vant i tingretten

 4. Vil digitalisere offentlig sektor – med stjerneinvestorer på laget

 5. Knallresultat for Arctic Securities i 2020