Dagligvarekrigen

Fersk dagligvarerapport: Trenger «smoking guns» for å finne årsaken til forskjeller i innkjøpsprisene

Regjeringen har hentet inn eksperthjelp for å forstå innkjøpsforskjellene i norsk dagligvare. Konklusjonen er at man må komme på innsiden av bransjen for å få ordentlig svar.

Nina Andersen
 • Sindre Hopland
Publisert:,

Menon Economics har på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet gjennomført en rapport om hva som forårsaker forskjeller i innkjøpspris i dagligvarebransjen.

Analysebyrået kommer ikke frem til noe eksakt svar på spørsmålet, og konstaterer at det er og forblir usikkert hva som fører til ulike innkjøpspriser.

Man understreker at store innkjøpsvolum ikke er en tilstrekkelig forklaring til hvorfor det blir store innkjøpsforskjeller, noe som allerede er den utbredte oppfatningen i bransjen.

I rapporten skriver Menon at man må komme på innsiden av dagligvareaktørene om man skal kunne forstå innkjøpsforskjellene:

«Det eneste som, etter vår vurdering, vil kunne gi tilstrekkelig bevis, er «smoking guns» fra dem som faktisk har gjennomført forhandlinger. Som følge av de sterke egeninteressene tror vi ikke at intervjuer, eller påstander, er tilstrekkelig.»

I tillegg til rapporten fra Menon Economics, har også næringsdepartementet satt sammen et arbeidsutvalg som skal utrede mulige virkninger restriksjoner mot prisdiskriminering kan ha for dagligvarebransjen.

Debatten om hva som bør og kan gjøres i norsk dagligvarebransje har rast etter at Konkurransetilsynet i midten av november la frem sin rapport som viste at Norgesgruppen får gjennomgående priser enn sine to hovedkonkurrenter i Rema og Coop.

Les også

Kolonial.no-topp mener regjeringens dagligvare-utvalg er ubalansert med slagside

Her kan du lese mer om

 1. Dagligvarekrigen
 2. Konkurransetilsynet
 3. Menon Economics
 4. Dagligvarebransjen

Flere artikler

 1. Rema starter opp igjen forhandlingene etter at Konkurransetilsynets funn førte til stopp i «høstjakten»

 2. Bensinstasjonskjede ut mot ny dagligvarelov: – Risikerer å kutte lokale leverandører

 3. Julepriskrigen et tapssluk for lavpriskjedene

 4. Annonsørinnhold

 5. Coop frykter at de vil miste butikklokaler til Norgesgruppen

 6. La frem ny lov for dagligvarebransjen