Nav gir XXL milliontilskudd – tar grep etter avsløringer

De siste årene har hundrevis av personer på Nav-tiltak blitt satt i arbeid i XXLs butikker. Etter E24s avsløringer tar etaten nå flere grep for å forsikre seg om at alle havner i et godt arbeidsmiljø.

STRAMMER GREPET: – Jeg vil tro våre medarbeidere er ekstra grundige med XXL i oppfølgingen fremover, sier arbeids- og tjenestedirektør Kjell Hugvik i Nav.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Så langt har ikke Nav indikasjoner på noe annet, understreker arbeids- og tjenestedirektør Kjell Hugvik – men avsløringene har like fullt fått etaten til å skjerpe sin oppfølging av sportskjeden på flere måter, sier han:

– Vi har i etterkant av medieoppslagene tatt kontakt med XXL-ledelsen for å påse at dette ikke er forhold som har rammet våre tiltaksdeltagere. Det har vi fått forsikringer om, sier Hugvik til E24.

– Vi har også halvårige møter med XXL hvor vi gjennomgår samarbeidet, og det er nå planlagt et nytt møte hvor vi vil ta opp disse forholdene på nytt. I tillegg har jeg bedt våre ansvarlige fylkesdirektører gi tilbakemeldinger hvis de hører om slike situasjoner, fortsetter Hugvik.

I en serie E24-artikler har XXL-ansatte fortalt om systematisk fabrikkering av salgstall, varehussjefer som beordrer armhevinger, og ansatte som har blitt nektet måltider og straffet med isvann under XXLs intensivkurs for ledertrening.

Sportskjeden har bekreftet og beklaget de fleste forholdene, og forklart at de har vært en del av en feilslått vinnerkultur som nå er ryddet opp i.

Kjenner du til forhold i arbeidslivet som E24 bør omtale? Tips oss!

Les også

XXL starter ekstern gransking etter prisjuks

Har fått 15 mill. i tilskudd

Nav har ikke vært kjent med slike arbeidsforhold, opplyser Hugvik – som sier de så langt heller ikke har fått tilbakemeldinger om lignende tilfeller fra personer på tiltak.

Nav-toppen sier grepene de tar etter avsløringene kommer i tillegg til jevnlig og tett ordinær oppfølging, både inn mot XXL-ledelsen og personer i tiltak.

– Jeg vil tro våre medarbeidere er ekstra grundige med XXL i den oppfølgingen fremover, sier Hugvik.

Nav har et omfattende nasjonalt samarbeid med XXL, og henviser flere hundre personer årlig til ulike arbeidsmarkedstiltak i sportskjeden.

Siden 2013 har Nav utbetalt 15,2 millioner i tilskudd til XXL, viser tall E24 har innhentet fra etaten.

Les på E24+

Børskommentar: Det er sjelden smart å lure kundene sine

«Nært og godt» samarbeid

– Har dere innledet dialog med Arbeidstilsynet?

– Vi samarbeider med dem, men i denne saken har vi ikke hatt dialog med dem. Dersom vi som etat blir kjent med forhold som er i strid med lovverket, skal vi selvsagt varsle dem.

– Er det aktuelt for dere å avslutte XXL-samarbeidet?

– Nei, slik ting ser ut nå, er det ikke grunnlag for det. Vi har samarbeidet med dem over tid, og det er et nært og godt samarbeid.

Det er særlig langtidsledige og personer med helseutfordringer som Nav henviser til ulike arbeidsmarkedstiltak i norske bedrifter. Det skal gi verdifull arbeidstrening og gjøre det lettere å komme seg i fast arbeid.

– Vi får gode tilbakemeldinger fra dem som har vært på tiltak i XXL. Ikke minst ser vi at mange av dem faktisk får fast jobb, sier Hugvik.

Tall E24 har innhentet fra Nav viser at 422 personer var på tiltak i XXL i 2018, de aller fleste av dem på arbeidstrening.

112 personer ble formidlet til ordinær jobb i XXL dette året, viser tallene.

Les også

XXL-ansatte i undertøyet straffet med isvann på «Krigsskolen»

XXL-sjef: – Ganske fantastisk

– Hvor bra vil du si dét er?

– Dette er gode tall for en butikkjede, svarer Hugvik.

For øvrig fikk XXL utbetalt 4,6 millioner kroner i tilskudd i fjor, opplyser Navs statistikkavdeling.

XXL Norge-sjef Anders Kjellén opplyser at nær tusen personer har vært på ulike Nav-tiltak i sportskjeden totalt.

– Over 500 av disse har fått fast stilling i ett av våre varehus, sier XXL-sjefen.

Han lovpriser Nav-samarbeidet og kaller det en «veldig viktig rekrutteringskilde».

– Det er ganske fantastisk når vi har klart å ta mennesker som står helt utenfor arbeidslivet inn igjen, og gitt dem arbeid. Som igjen er utrolig bra både for enkeltmennesket og for oss, sier Kjellén.

Nav sier de generelt har gode erfaringer med arbeidstrening og andre tiltak i bedrifter.

– Vi ser at det å ha folk ute i det ordinære arbeidslivet, er det som fungerer best. Det er tross alt arbeidsgivere som gjør ansettelsene, ikke oss, sier Hugvik.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. XXL
  2. Nav

Flere artikler