Ap vil tidoble skattefordel for gründerne

Da statsbudsjettet for 2018 kom, var det blant gründerne knyttet mye spenning til om de fikk skatteordningen de ønsket. Mange ble skuffet, men nå vil Arbeiderpartiet endre på kriteriene.

ÅPNER FOR ENDRING: Arbeiderpartiet, her ved næringspolitisk talsmann Torstein Tvedt Solberg, ønsker endring i opsjonsbeskatningen.

Foto: David Engmo VG
  • Sigrid Moe
Publisert:

– Dette gir mer mening for oss som en gründerbedrift. En ordning som dekker 30.000 i opsjoner over 5 år er ikke engang noe vi vil bruke tid på, med 300.000 kan det gi mening, sier Simon Souyris Strumse i Filmgrail.

Han har sammen med IKT-Norge-topp Heidi Austlid møtt opp på Stortinget for å høre hva Arbeiderpartiet vil gjøre med gründerpolitikken i sitt alternative budsjett.

I statsbudsjettet ble det fremlagt et forslag om å endre opsjonsbeskatningen, for å gjøre det lettere for gründerbedrifter å tilby eierskap for å tiltrekke seg arbeidskraft.

Les også

Kommentar: Statsbudsjettet er et hvileskjær for innovasjon

Men forslaget har flere begrensninger:
• Gjelder kun bedrifter som har under 10 ansatte
• Gjelder kun bedrifter som omsetter for mindre enn 16 millioner kroner
• Begrenser seg til en skattefordel opp til 30.000 NOK
• Opsjonene skal inntektsbeskattes ved realisering (som tilsvarer en skattebyrde på over 60 prosent)

• Gjelder nyansettelser etter 1. januar 2018.

Flere har reagert på statsbudsjettet. Blant dem Norsk venturekapitalforening og Abelia. IKT Norge kalte det provoserende.

Ser mot Sverige

Arbeiderpartiet vil endre begrensningen på skattefordel til 300.000 kroner.

– Da regjeringen la frem sitt forslag, svarte mange at dette ikke fungerte. Vi vil vise at vi satser på noe som er viktig fremover, nemlig nye arbeidsplasser. Da er opsjoner et viktig virkemiddel, sier Terje Lien Aasland, næringspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

– Vi mener det er nyttig å se mot den svenske ordningen, som har noe av den samme tanken om opsjonsbeskatning, men ikke så store begrensninger som det ble foreslått av regjeringen. Derfor legger vi oss på den begrensningen som også IKT-Norge har foreslått, sier Torstein Tvedt Solberg (Ap), som er medlem av Utdannings- og forskningskomiteen.

Les også

Opera-gründer: Staten bør være en langsiktig oppstartsinvestor

– Når vi har stilt spørsmål til Finansdepartementet om hvorfor de har lagt seg på disse begrensningene, så har vi bare fått utydelige svar. Så vi ber også regjeringen om å se på de andre begrensningene, sier Solberg til E24.

Stor skuffelse

– Skuffelsen var stor da regjeringen la frem et forslag med så mange begrensninger at ingen kan bruke det. Vi er glade for at Arbeiderpartiet nå ønsker å rette opp noen av feilene i forslaget, sier Austlid.

– Jeg håper bare ikke at Finansdepartementet bruker dette for å utsette hele opsjonsordningen. For det haster, legger hun til.
Saken fortsetter under bildet ...

Administrerende direktør Heidi Arnesen Austlid i IKT-Norge.

Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

IKT-Norge mener også at det ikke burde være noen begrensninger på antall ansatte bedriftene som kan benytte seg av ordningen skal ha, og at det ikke kun skal gjelde for nyansettelser etter 1. januar 2018.

– Jeg har ikke en eneste medarbeider som ikke kunne ha gått til et annet selskap og fått mer enn 300.000 mer i lønn i dag. Det er vanskelig for oss å kompensere for risikoen de tar, når de velger å jobbe for et gründerselskap, sier Strumse.

Han sier at det ser ut som regjeringen har misforstått hvem opsjonene skal gå til.

– Opsjoner er ikke en ekstra bonus for våre ansatte. Det er noe vi skal kunne gi som kompensasjon for den lønnen de kunne ha fått andre steder, og for risikoen de tar. Og i tillegg gir det dem eierskap i bedriften, sier Strumse.

Les også

– Innovasjon Norge er ikke en ombudsmann for norske gründere

Les også

Gründere ønsker politiske grep: – Vi har ikke tid til å vente i fire år

Les også

Matkasse-gründer: – Ville ikke overlevd om vi kjøpte fra grossistene

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Gründere
  2. Arbeiderpartiet (Ap)
  3. IKT Norge
  4. Solberg-regjeringen

Flere artikler