- Dette vil være streikebryteri

Norwegian har varslet at de vil lei inn utenlandske fly og mannskap hvis det blir streik. - Hvis Norwegian står for driften, vil dette være streikebryteri, sier ekspert.

LEIER INN? Å leie inn erstatningslfy for å ta unna for en streik, er streikebryteri, sier advokat Arvid Ødegård om Norwegians kunngjorte planer.

Karlsen, Anette (NTB Scanpix)
  • Andreas Wolden Fredriksen
  • Thomas Solberg
Publisert:

Som E24 tidligere har skrevet, står utenlandske selskaper klare med fly og mannskap for å ta over flyavgangene til Norwegian, om selskapet skulle bli rammet av en streik.

Norwegian er i konflikt med Parat, og 1.001 kabinansatte kan bli tatt ut i streik med fire dagers varsel.

Les også

Fortsatt ingen enighet

Norwegian jobber med å sikre seg en såkalt «wet lease»-kontrakt, hvor Kjos & co. kan leie inn fly og mannskap, inkludert både piloter og kabinpersonale, fra en ekstern leverandør. Norwegian står da selv ansvarlig for den kommersielle og tekniske driften av flyet.

Innleie av fly og mannskap for å erstatte streikerammede ruter åpner opp en arbeidsrettslig gråsone, mener advokat og partner i advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund, Arvid Ødegård

- Moralsk forkastelig

- «Det lyves aldri så mye som foran et valg, under en krig eller etter en jakt», skal den tyske jernkansleren Otto von Bismarck ha uttalt. Han kunne tilføyd arbeidskonflikt, mener Ødegård.

Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen

Jørgen Braastad

- Sannheten er alltid et av de første ofrene i en arbeidskonflikt, sier Ødegård, som er ekspert på arbeidsrett.

På Norwegians langruter, der det både i går og i dag var enkelte forsinkelser, har Norwegian tidligere benyttet seg av innleie fra europeiske selskaper som High Fly og Euroatlantic.

Skulle noe lignende skje under streik, er Ødegård klar på hva han mener dette betyr:

- Hvis Norwegian står ansvarlig for driften av flyene er min spontane vurdering at dette er å anse som streikebryteri, sier Ødegård, og presiserer at han ikke kjenner detaljene i avtalene.

Han trekker parallellen til busstransport: Hvis bussjåfører blir tatt ut i streik og passasjerer blir overført til for eksempel NSB er det ikke streikebryteri. Men hvis busselskapet selv drar til Sverige og henter bussjåfører, er det å regne som streikebryteri.

- Ikke ulovlig, ansett som forkatselig

- Det er ikke streikebryteri å sørge for at andre selskaper overtar kundene. Da går Norwegian glipp av de inntektene. Hvis det er Norwegian selv som leier inn fly og personale for å betjene sin flåte er det å regne som streikebryteri.

- Streikebryteri er ikke ulovlig, bare ansett som forkastelig. Umoralsk og forkastelig.

Selv om Norwegian får leid inn fly og mannskap, er det en stor risiko for at flyselskapet kan bli utsatt for sympatiaksjoner eller lovlige, rettmessige blokader.

- De som betjener flyene med teknisk assistanse, drivstoff eller bagasjehåndtering kan da reagere, og sørge for at flyene blir på bakken, forteller Ødegård.

Les også

Fare for Norwegian-streik fra lørdag

Vil ramme hardt

Informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen føler seg trygg på at de holder seg innenfor det gjeldende regelverket.

- En eventuell streik vil ramme kundene våre hardt og vi ønsker å leie fly og mannskap fra ande selskap for å gjøre det beste ut av situasjonen.

- Vi er trygge på at det er innenfor regelverket, skriver informasjonssjefen i en epost til E24.

Vil varsle utenlandske fagforbund

Leder i Parat, Hans-Erik Skjæggerud, sier til E24 at det ikke finnes klare regler rundt streikebryteri, og at mye er knyttet mot normer i arbeidslivet.

- Slik vi ser det kan det være lovlig å prøve å begrense skadevirkningen av en streik, men det går en grense inn imot streikebryteri, noe vi vil gjøre alt vi kan for å hindre.

Han fremholder at hvis det blir streik, vil de gjøre alt de kan for at effekten av streiken opprettholdes.

- Vi er medlem av flere internasjonale transportorganisasjoner; forbund i andre land i Europa som organiserer flyvepersonell og bakkepersonell. I en eventuell konfliktsituasjon vil alle disse kanalene åpnes.

Parat medlem av nordisk, europeisk og internasjonal transportarbeiderforbund(NTF, ETF og ITF).

- Dere vil altså komme med en oppfordring til fagforbund i utlandet om at de må ta ut sine ansatte til sympatistreik?

- Det kan tenkes, det vil jeg ikke utelukke. Vi må gjøre vårt for at effekten av streiken opprettholdes, og da er det ikke unaturlig av oss å bruke de kontaktene vi har, sier han.

Dette er ifølge Sandaker-Nielsen stikk i strid med hva Parat tidligere har hevdet. Han mener Parat ønsker å ramme passasjerene.

- Hvis dette er tilfelle, vil Parat ramme passasjerene direkte. De har hele tiden sagt at de ved en eventuell streik ikke ønsker å ramme passasjerene, men Norwegian økonomisk. Dette vil i så fall ramme både passasjerer og selskapet.

- Å leie inn fly og mannskap er på ingen måte gratis, men den kostnaden er vi villige til å ta for å ivareta passasjerene. Det viktigste for oss er å få passasjerene frem.

Les også:

Kjos flytter ett fly fra Irland til NorgeFlytoget har Norges mest fornøyde kunder- Kan bli tvunget tilbake til den norske lisensen

Publisert:

Flere artikler

  1. Europeisk transportforbund kan holde Norwegians fly på bakken

  2. - Forstår passasjerenes usikkerhet

  3. Norwegian leier inn fly – fagforeningen reagerer

  4. Fellesforbundet vurderer å ta bakkepersonell
    ut i sympatistreik

  5. - Vil stoppe Norwegian hvis de begår streikebryteri