Gir opp millionkrav mot Tele2

Tele2 slipper å betale en regning fra Telenor på over 110 millioner kroner.

GREIT: Telenor vil ikke anke dommen om at tilleggsregnigene på 110. millioner kroner var urimelig. Her er konsernsjef Jon Fredrik Baksaas på hotellet sitt i forbinddelse med World Economic Forum 2012.

Lise Åserud
  • Line Midtsjø
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

Fra oktober 2011 begynte telegiganten Telenor å sende månedlige tilleggsfakturaer på 10 millioner kroner for nettleie til Network Norway.

Til sammen ble ekstraregningen på 110 millioner kroner. Det provoserte Network Norway så kraftig at saken til slutt endte i Asker og Bærum tingrett, med domsavsigelse i desember i fjor.

Telenor saksøkte nemlig Network Norway for å få inn millionene. Det lille mobilselskapet avviste anklagene fra Telenor blankt, og kontret med at påstanden om at Telenor misbruker sin markedsmakt.

- Telenor er ikke bare vår største konkurrent, men også vår leverandør. Det er veldig provoserende hvordan de som dominerende aktør går frem i denne saken, har Tele2-sjef Arild Hustad til Finansavisen tidligere.

LES MER: Telenor tapte nettleiesak

Ankefristen gikk ut torsdag og nå har Telenor besluttet å ikke anke dommen fra tingretten.

Til E24 sier Telenor at de er fornøyd med rettens vurdering om at de ikke har brutt konkurranseloven.

- Vi deler ikke rettens konklusjon om at Network Norway og Tele2 ikke er del av samme konsern. Vi er imidlertid glade for at retten så entydig slo fast at Telenors avtale med Network Norway hverken strider mot e-kom- eller konkurranseloven, skriver senior kommunikasjonsrådgiver Jørn Bremtun i Telenor i en e-post til E24.

Eksklusivitetsklausul

I avtalen Network Norway har inngått med Telenor står det klart og tydelig at Network Norway ikke kan leie seg inn hos andre mobilnett mens de leier av Telenor.

Dette gjelder også selskap i samme konsern som Network Norway.

Kravet om eksklusivitet skulle gi Network Norway rimeligere leiepriser hos Telenor så lenge de holdt seg til nettopp Telenors nett. Gjorde de ikke det ville Telenor kreve selskapet for langt høyere leiepriser.

LES OGSÅ: Tvinger Telenor til priskutt

Bakgrunnen for søksmålet og ekstraregningen er at Telenor mener Network Norway brøt denne avtalen da de ble kjøpt opp av svenske Tele 2. Tele 2 leier seg nemlig inn i Netcoms mobilnett i Norge.

Telenor krevde en klausul mot at selskaper i samme konsern kunne leie seg inn hos andre mobilnett. De fryktet at Network Norway ville benytte Telenor og Netcoms mobilnett sammen, slik at de kunne tilby dekning via begge nett. En dekning som trolig ville være enda bedre enn dekningen Telenor kan tilby sine egne kunder.

LES MER: Telenor krever 110 mill. av Tele2

I den opprinnelige dommen fra Asker og Bærum tingrett avviser retten at Network Norway og Tele 2 er i samme konsern. De viser til aksjelovens definisjon av konsern, og ettersom Tele 2s morselskap er svensk, mente retten at de ikke var i samme konsern.

Dermed fikk ikke Telenor medhold i kravet mot Network Norway.

Telenor fikk derimot støtte i at de ikke har misbrukt sin markedsposisjon i avtalene med Network Norway.

Network Norway anklagde selskapet for flere forhold, men disse ble avvist på alle punkter.

Dermed kan man si at saken fra Asker og Bærum tingrett endte 1-1 til Telenor og Network Norway.

Razzia i desember

Denne rettsaken er ikke det eneste Telenor har hatt å stri med den siste tiden. I begynnelsen av desember inntok nemlig Konkurransetilsynet og europeiske konkurransemyndigheter telegigantens hovedkontor på Fornebu.

Myndighetene fikk en ransakingsordre fra Bergen tingrett etter mistanker om at Telenor har misbrukt sin markedsmakt i mobilmarkedet.

Det har fortsatt ikke kommet noen konkrete detaljer eller uttalelser fra hverken myndighetene eller Telenor rundt etterforskningen.

Samtidig er det blitt fremsatt flere påstander om diskriminering og prismanipulering fra konkurrenter av Telenor som leier seg inn i deres mobilnett. Påstandene har kommet frem i høringsdokumenter som er sendt til Post- og teletilsynet.

Tilsynet driver nå med en gjennomgang av konkurranseforholdene i mobilmarkedet. En konklusjon på arbeidet er ventet fra tilsynet en gang i løpet av året.

Les også

Granskerne fortsetter å endevende Telenors kontorerMener Telenor skviser konkurrenteneTeletilsynet vurderer sterkere lut mot telegiganteneDet norske markedet er Telenors melkekuTelenor er større enn alle konkurrentene - til sammenRazziaen fortsetter hos Telenor: - Teletilsynet kan ha sovet i timenESA: Har informasjon om mulige ulovligheter i TelenorRazzia mot Telenor

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Konkurransetilsynet vil gi Telenor 906 mill. i bot

  2. Mener Telenorskviser konkurrentene

  3. Razziaen fortsetter hos Telenor:- Teletilsynet kan hasovet i timen

  4. Annonsørinnhold

  5. Telenor slakter Teletilsynets millionbot:- Bærer preg av hastverksarbeid

  6. Telenor anklages for juks:Struper datafartentil konkurrent