Tobakksgigant til sak mot Norge

Philip Morris går rettens vei for å få tobakken synlig igjen i norske butikkhyller.

  • E24
  • NTB
Publisert:

Fra årsskiftet ble det forbudt å vise fram tobakk i hyllene i norske kiosker og butikker.

Nå vil tobakksgiganten Philip Morris gå rettens vei for å få forbudet opphevet.

- Vi har tatt opp de prinsipielle sidene av denne saken med myndighetene flere ganger – uten å oppnå gjennomslag, hvilket dessverre ikke gir oss annet valg enn å prøve spørsmålet for retten, sier kommunikasjonsdirektør Anne Edwards i Philip Morris International i en pressemelding.

Ifølge Handelsnæringens Hovedorganisasjon HSH har det kostet norske butikker mer enn en halv milliard kroner å etterleve forbudet.

Vil fjerne lov

Til Dagens Næringsliv sier hun at det ikke finnes vitenskapelig bevis for at forbudet mot å vise fram tobakksvarene gir helseeffekt.

- Dette forbudet ble innført allerede i 2001 på Island, og det er ikke noe som tyder på at dette har fått flere til å slutte å røyke, sier hun.

Philip Morris leverer stevningen mot den norske staten ved Oslo tingrett tirsdag. Målet er å få loven fjernet.

Saken kan vise seg å bli første skritt på en lang juridisk prosess som kan få følger for hele EØS-området. Saksøkerne håper at tingretten henviser saken direkte til Efta-domstolen.

Vil prøve jussen

- Vi støtter fullt ut tobakksreguleringer og effektive tiltak som hindrer unge fra å røyke, og som bidrar til å begrense helseskader som bruk av tobakksvarer medfører. Imidlertid mener vi at myndighetene bør fokusere på tiltak som er effektive, som for eksempel sterkere håndheving av aldersgrensen for kjøp av tobakk og informasjonskampanjer, sier Edwards i meldingen.

Seniorrådgiver Siri Næsheim i Helsedirektoratet sier til DN at det juridiske er tatt hensyn til, og at lovligheten opp mot EU og EØS ble vurdert før loven ble innført.

Les flere nyheter på E24.no.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Lader opp til kampenfor synlig tobakk

  2. Tobakksgigantentapte mot staten

  3. Tobakksgigantene: - Smuglingen har økt etter at sigarettene ble skjult

  4. Staten møter tobakksgigant i retten

  5. Tobakkskjempe ber om sigarettforbud