Norwegians nye Dreamliner registrert i Irland

Norwegian har registrert sitt første Dreamliner-fly i Irland. Og flere vil følge etter

REGISTRERT I IRLAND: Norwegians første Dreamliner er registrert og de neste vil trolig følge etter, sier selskapet.

Atle Straume /Norwegian/Fonbæk, Dag
Publisert:

– Vi har bare fått ett Dreamliner-fly så langt, og det er ikke tatt stilling til hva vi skal gjøre med de andre. Men det er naturlig å tenke seg at også de blir registrert i Irland, med mindre det kommer regelendringer her hjemme, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til NTB.

Norwegian la fredag ut bilder av det nye Boeing 787 Dreamliner-fly på Facebook. Flyet har bilde av kunstløperstjernen Sonja Henie på halen. Bildet viser også flyets kjennetegn. Bokstavene El-LNA viser at maskinen er registrert i Irland, melder TV 2.

Skånvik sier at det er naturlig å registrere det første flyet i Irland siden det, og det neste som skal leveres, eies av leasingselskap med kontorer i Irland.

Les også: Norwegian vil flagge ut til Irland

Asiatisk besetning

Norwegian har bestilt åtte Dreamliner-fly. Ytterligere to skal leveres i løpet av året. Kommunikasjonsdirektøren regner med at den første dreamlineren kommer til å bli satt inn i langdistanseflyging i midten av august. Norwegian har opprettet ruter fra Norge til Bangkok, New York og Fort Lauderdale.

Skånvik sier at selskapet gjerne skulle ha registrert sine fly i Norge, men at de ikke kan gjøre det slik regelverket er i dag.

– Vi har valgt å ha en base i Bangkok med asiatisk besetning. Skal vi da fly til Gardermoen, er det ikke mulig å få registrert flyet i Norge. Vi kunne selvsagt ha latt være å fly på Gardermoen, men ønsker jo ikke det, sier Skånvik til NTB.

Hun sier at årsaken til at Norwegian har opprettet base i Bangkok, er for å få bedre konkurransevilkår og lavere kostnader.

– Det dreier seg også om at vi vil utvide vårt rutenett, og ikke bare fly inn og ut fra Skandinavia, men også til andre land. Skal vi for eksempel fly mellom Bangkok og England, er det ikke naturlig å ha base kun i Norge, sier Skånvik.

Hun vil ikke være med på at dette dreier seg om utflagging.

– Utflagging er ikke et ord vi har tatt i vår munn. Vi har som sagt et ønske om å registrere våre fly i Norge, og når ikke det er mulig er utenlandsregistrering alternativet.

Foreløpig har selskapet bare etablert base for langdistanserutene i Bangkok, men Skånvik sier at på sikt vurderer selskapet å opprette baser også andre steder.

– Det er nærliggende å tenke seg USA, sier hun.

Les også: LO-nestleder om Norwegian-utflagging: - Forkastelig

– Kan ikke godta

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) synes det er synd at Norwegian har valgt å registrere det første Dreamliner-flyet i Irland.

– Det er synd hvis Norwegian ikke vil være norsk, men vi kan ikke godta å dumpe norske lønninger ned på asiatisk nivå for å trekke til oss selskaper, sier Huitfeldt til NTB.

Nestleder Vegard Einan i arbeidstakerorganisasjonen Parat sier til TV 2 at Norwegian vil betale thailandsk lønn til mannskapet som skal fly nordmenn fra Norge til USA.

– Årsaken er at de ikke får bruke billig nok arbeidskraft på norskregistrerte fly, for utlendingsloven krever at mannskapet må ha arbeids- og oppholdstillatelse i Norge, sier Einan.

De nye superflyene er forsinket. Norwegian skulle etter planen ha fått levert det første Dreamliner-flyet i april, men Boeing-fabrikken klarte ikke å levere til avtalt tid. Dermed måtte Norwegian sette inn en innleid Airbus A340-300 da flyselskapets aller første langdistanseflyging tok av fra Gardermoen til New York i slutten av mai.

Les også: