SOLNEDGANGSINDUSTRI: Gullalderen for oljesektoren er nok over for godt, skriver E24-sjef Per Valebrokk.

Per Valebrokk: Norge er overraskende lite oljeavhengig

Få historiske øyeblikk gjør så lite ut av seg som det som fant sted i havnebyen Corpus Christi i Texas forrige uke.

  • Per Valebrokk
    Per Valebrokk
    Tidligere ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24 Dine Penger.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Følg meg på Facebook for løpende oppdateringer og debatt

Nyttårsaften seilte oljetankeren «Theo T» ut av havneanlegget med de første fatene olje eksportert fra USA på 40 år. Det skjedde kun to uker etter at president Barack Obama skrev under loven som opphever forbudet mot å eksportere amerikansk olje.

Skiferolje, olje som presses ut av skifer i bakken, har på få år gjort amerikanerne til verdens største oljeprodusenter. Dermed er USA blitt en betydelig konkurrent til blant annet vår egen nordsjøolje.

Les også

Oljeprisen i fritt fall

Samtidig har Russland og Saudi-Arabia økt produksjonen kraftig. På norsk sokkel i Nordsjøen, på dypvann utenfor Brasil og en rekke andre steder verden over kommer nye oljefelt inn i produksjon. Kina tok lenge unna det som måtte komme av ny olje i markedet. Men ikke lenger. Landet er knapt til å kjenne igjen, med mer moderate vekstrater og stor usikkerhet rundt fremtiden.

Ingenting er så lite verdt som en råvare det er for mye av. Derfor fortsetter oljeprisen å falle. Verden har for mye olje.

(saken fortsetter under videoklippet av podcasten)

Mens mange hundre næringslivstopper kom inn fra kulden til NHOs årskonferanse på Oslo Spektrum torsdag morgen, falt oljeprisen ned mot 32 dollar fatet. Det er det laveste nivået siden 2004. Inne i varmen hos NHO var temaet delingsøkonomi, et ord Statoil-sjef Eldar Sætre innrømmet overfor VG-journalist Bjørn Haugan at han måtte google i forbindelse med konferansen.

Les også

Oljeministeren: – Dette er ille og det kommer til å bli steintøft i 2016

Fremtiden tilhører kanskje ikke Statoil og Sætre, olje er muligens en «solnedgangsindustri» slik de største pessimistene tror. Men i mange år fremover vil Norge hente opp betydelige mengder olje og (i økende grad) gass fra havbunnen. Selv med dagens priser vil lønnsomheten på eksisterende felt være betydelig. Det betyr at oljearbeidere fortsatt skal flys ut til plattformene, rør skal byttes, rust skal skrapes, olje skal fraktes bort og selges. Mange arbeidsplasser og skattekroner vil komme fra oljesektoren i tiårene fremover.

(saken fortsetter under bildet)

FØRSTE OLJEEKSPORT: Dette skipet ble det første til å eksportere amerikansk råolje ut i verden. Her er det avbildet ved NuStar Energys brygge ved Corpus Christi.

Men gullalderen for oljesektoren er nok over for godt. Nå er alle planlagte feltutbygginger på norsk sokkel ulønnsomme med dagens oljepris, viser E24s oversikt. Ikke engang gigantfeltet Johan Sverdrup lønner seg nå. Noen planlagte felt kommer trolig aldri i produksjon.

Se E24s oljekart her og følg utviklingen live.

Derfor forsvinner arbeidsplassene i tusentalls fra olje- og offshoresektoren. 100 norskeide oljeserviceskip ligger nå i opplag, ifølge nettstedet Maritime.no. Flere ansatte og flere skip skal ut av oljemarkedet i år. Lite tyder på at olje- og offshoresektoren er ferdig med det som så fint kalles omstillinger.

Les også

Tror mesteparten av olje-oppsigelsene er unnagjort

Med et fall i oljeprisen på over 70 prosent skulle man tro den oljetunge norske økonomien ville ligge nede for telling. Men det gjør den ikke, og dette er kanskje det mest overraskende med det siste årets økonomiske utvikling. Ifølge Nav er arbeidsledigheten nå 2,9 prosent. Statistisk sentralbyrå (SSB), som måler ledigheten på en annen måte, melder om 4,6 prosent. Dette er ikke dramatiske tall.

(saken fortsetter under bildet)

SELG! Aksjemglere over hele verden har hatt en tøff uke, men situasjonen retter seg noe opp på fredag. Her ser vi Jarret Johnson i aksjon på New York Stock Exchange.

Det største usikkerhetsmomentet er Kina. Torsdag stanset kinesiske myndigheter for andre gang denne uken all børshandel etter et kraftig kursfall. Alle verdens aksjemarkeder fulgte etter med til dels kraftig fall, også her i Oslo. Frykten er at det går enda dårligere for verdens vekstmotor enn det kommunistregimet sier. Det siste verdensøkonomien og Norge trenger er et svekket Kina.

Les også

Sjeføkonomer: Tror oljeprisen kan ligge rundt 30 i kvartaler og år

Selv om ledigheten trolig vil fortsette å stige gjennom 2016, tror jeg ikke det blir virkelig ille i norsk økonomi. Eksportbedrifter i andre næringer enn olje og offshore går svært godt takket være en lav kronekurs som gjør dem mer konkurransedyktige. I fiskeri- og oppdrettsbransjen renner pengene inn. Det samme gjelder turismen inn til Norge. Lusekoften er billigere enn på lenge for dem som kommer til Norge med euro, dollar og yen i lommeboken. Stavanger-regionen og Agder-fylkene vil ta den verste støyten, jeg tror oljekrisen kun i beskjeden grad vil ramme resten av landet.

I et par tiår var vi unntakslandet i Europa. Vi enset knapt finanskrisen, satt 7500 milliarder kroner på sparekonto for dårligere tider og fortsatte forbruksfesten. For dem som beholder jobben, og det vil gjelde de aller fleste, blir 2016 et år med fortsatt vekst i velstanden. Bare mer moderat enn før.

Norge går ikke til hundene. Vi blir bare mer som alle andre land.

Les også

– Situasjonen er skjør

Les også

Saudi-Arabia vurderer å ta oljen på børs

Les også

100 offshoreskip i opplag

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om