Eva Joly: – DNB bør etterforskes

 Korrupsjonsjeger Eva Joly mener norsk politi bør starte etterforskning av DNB som følge av avsløringene i Panama Papers.

KAN HA BRUTT LOVEN: Korrupsjonsjegeren Eva Joly mener DNB kan ha begått ulovlige handlinger ved å hjelpe kunder unngå skatt.

Anders Wiklund NTB scanpix
 • NTB
Publisert:,

I et intervju med Dagsavisen sier Joly at alle aktører som har vært involvert i opprettelsen av postkasseselskaper på Seychellene, må etterforskes, inkludert DNB.

– Den bør ta sikte på hovedpersonene, de rike som har opprettet selskapene, men også tilretteleggerne som banker og advokatfirmaer, sier Joly, som for tiden er nestleder i EUs spesialkommisjon for skatt.

Joly viser til at det er forbudt å medvirke til skatteunndragelse og skjule penger. Hun mener saken ikke dreier seg om hvorvidt DNB har opptrådt umoralsk eller ikke.

– Spørsmålet er om det er lovlig eller ulovlig. Derfor trenger vi etterforskning. For ofte har vi ikke etterforsket. Etter finanskrisen etterforsket vi bankene på Island, og 30 personer ble dømt. Det skjedde verken i USA, England eller Norge. Denne gangen må vi tørre å se på hele spekteret, sier hun.

Så langt er det ikke kommet avsløringer som tyder på at DNB har gjort noe ulovlig i sin virksomhet i Luxembourg, hvor de hjalp kunder med å opprette selskaper i skatteparadiser.

– Det å opprette disse selskapene, 40 i alt, er sannsynligvis ikke i strid med noen internasjonale lover eller regler, har DNB-sjef Rune Bjerke sagt tidligere.

Les også

Se listen: Her gir bankene hemmelighold

– Ikke ulovlig

Så langt er det ikke kommet avsløringer som tyder på at DNB har gjort noe ulovlig i sin virksomhet i Luxembourg, hvor de hjalp kunder med å opprette selskaper i skatteparadiser.

– Det å opprette disse selskapene, 40 i alt, er sannsynligvis ikke i strid med noen internasjonale lover eller regler, har DNB-sjef Rune Bjerke sagt tidligere.

Over 11 millioner dokumenter er lekket fra advokatkontoret Mossack Fonseca. De inneholder blant annet opplysninger om nordmenn som har fått hjelp av DNBs datterselskap i Luxembourg til å opprette selskaper i skatteparadiset Seychellene, avslørte Aftenposten søndag.

Skatteetaten ser på saken

Det er allerede blitt klart skatteetaten og Finanstilsynet i Norge skal undersøke saken. Skatteetaten har bedt om innsyn i dokumentene.

– Saker som dette viser hvor viktig det er å prioritere internasjonalt samarbeid, utveksling av opplysninger og felles innsats mot skatteunndragelser, sa skattedirektør Hans Christian Holte mandag.

Han understreket at det ikke er forbudt å ha penger og virksomhet i utlandet, men ønsker likevel innsyn i dokumentene.

– Det vil alltid være navn på slike lister, som har ført beløpene i selvangivelsen slik de skal. Men det vi ser av økonomisk aktivitet over landegrenser og bruk av skatteparadis, øker risikoen for skatteunndragelser, sa Holte.

Les også

Jensen om Panama-avsløringene: – Må skille mellom to debatter

Politisk etterspill

Avsløringene blir også fulgt opp fra politisk hold. Næringsminister Monica Mæland (H) har bedt om en redegjørelse fra DNB om saken.

Samtidig har Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité sendt et brev til finansminister Siv Jensen (Frp) om saken på initiativ fra Rasmus Hansson (MDG). De ber om svar på hvordan Finanstilsynet følger opp norske banker.

– Det er et veldig dårlig tegn at denne informasjonen kommer gjennom lekkasjer til mediene, og ikke fra Finanstilsynet og andre kontrollorganer som er etablert for å overvåke denne praksisen. Det viser at myndighetene ikke har kontroll, sier Hansson.

Komitéleder Martin Kolberg (Ap) sier komiteen ikke vil slippe denne saken med det første.

– Vi kommer til å drøfte den videre, sier han.

Les også

Professor: – Norge ingen pådriver i å bekjempe skatteparadisene

Les også

Her gir bankene hemmelighold

Les også

Panama varsler etterforskning av skatteparadisavsløringene

Her kan du lese mer om

 1. Panama papers
 2. DNB
 3. Skatter og avgifter
 4. Luxembourg
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. – Regelverket er for svakt

 2. Sp-høvding vil ha Bjerke-høring

 3. Skatteetaten: – Vi har opprettet dialog med sikte på å få tilgang til dokumenetene

 4. Annonsørinnhold

 5. Bjerke: Visste ingenting før media tok kontakt

 6. DNB innrømmer å ha feilinformert Mæland