En av Storbritannias rikeste er sentral i Yara-saken

Ely Calil er god for rundt 3,5 milliarder kroner. Ifølge Økokrim hadde ikke Yara kunnet gjennomføre det de mener er korrupsjon i India uten han.

STØRSTE KORRUPSJONSSAK: Saken mot de tidligere Yara-toppene regnes for Norges største. Yara har allerede vedtatt en bot på nær 300 millioner kroner.
  • Line Midtsjø
  • Andreas Wolden Fredriksen
Publisert:

Det er ventet at den libanesiske investoren med base i London skal vitne i Yara-saken via videolink i slutten av februar. Men allerede dag to i saken er milliardæren ettertrykkelig introdusert av Økokrim.

– Ely Calil er veldig sentral i hele prosessen med Maini (høytstående byråkrat i India, journ.anm.) fra start til slutt, sier politiadvokat Helene Bærug Hansen i Oslo tingrett.

Yara har angivelig betalt en million dollar til sønnen til finansrådgiver Jivtesh Maini i det indiske gjødseldepartementet. Dette er ifølge Økokrim korrupsjon.

Til E24 utdyper politiadvokaten Calils rolle.

– Det var han som introduserte den indiske konsulenten for Yara. Vi ser at han har hatt en sentral rolle, sier Hansen i Økokrim.

– Mener dere at det var han som har ledet til den angivelige korrupsjonen?

– Alt jeg kan si om den saken er at det var Calil som introduserte konsulenten for Yara, gjentar Hansen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

BEGGE SIDER AV SAKEN: Thorleif Engers forsvarer, Ellen Holager Andenæs i midten, sammen med førstestatsadvokat Bård Thorsen og politiadvokat Helene Bærug Hansen i Oslo tinghus.
Les også

Vitner fra hele verden i Norges største korrupsjonssak

Risikerer 10 års fengsel

Yara har angivelig utbetalt 1 million dollar direkte til selskapet Krystal Holding som er registrert på de Britiske jomfruøyer. Dette skal ha skjedd den 17. oktober i 2007.

Økokrim mener å kunne bevise at konen til Jivtesh Maini og konen til hans sønn står bak dette selskapet.

Tre av de tidligere topplederen i Yara er tiltalt personlig for korrupsjon i India. Disse tre er også tiltalt for korrupsjon i Libya, i likhet med fjerdemann i saken.

Samtlige har erklært seg ikke skyldig.

Strafferammen er på ti års fengsel. Det handler om at Yara skal ha utbetalt snaue 56 millioner kroner til to tjenestemenn i Libya og India.

Økokrim mener at avtalene var forankret og godkjent helt til toppen av det norske og halvstatlige konsernet.

Næringsdepartementet eier 36,21 prosent av Yara, mens Folketrygdfondet eier 5,92 prosent av aksjene i selskapet.

Oljearving

Ely Calils formue har sitt utspring i arv etter hans far. George Calil startet opp Nigerian Oil Mills.

Økokrim introduserer ham i retten ved å legge frem en artikkel om Ely Calil fra Harper's Bazaar der han omtales som en svært mektig bakmann i verdens oljemarked, hvor han «smører» ulike politikere og sørger for gjennomslag for sine oppdragsgivere.

Men, som magasinet skriver, det er ikke nødvendigvis kriminelt.

Calil har blitt beskyldt for å ha finansiert blant annet et politisk kupp i oljerike Ekvatorial-Guinea i 2004, noe som han skal benekte på det sterkeste. Ifølge The Guardian skal ha Calil ha spyttet inn 750.000 pund i det mislykkede kuppforsøket.

Times Magazine har estimert formuen hans til 350 millioner pund i 2010.

Calil ble arrestert i forbindelse med Elf Aquitaine-skandalen i Frankrike, som for øvrig ble ledet av Eva Joly. Han avfeide der å ha tatt imot bestikkelser, og ble senere løslatt uten straffeforfølgelse.

Milliardæren er kjent for å være svært privat av seg, og gir aldri intervjuer til pressen.

Les også

Økokrim: Yara betalte over én milliard for goodwill og kontaktnett

– Ingen kommentar

TILTALT: Daniel Clauw (64) har oppgitt en formue på rundt 230 millioner kroner. Ifølge Økokrim var det han som kom i kontakt med bakmannen Ely Calil på vegne av Yara.

Av de tre tiltalte for India-forholdet er det den franske millionæren Daniel Clauw som trekkes inn som Yaras kontaktperson med Calil.

Clauws forsvarer ønsker ikke å kommentere påstandene fra Økokrim direkte.

– Jeg har ikke lyst til å kommentere dette i pressen, før vi har sagt vårt i retten i morgen. Men, det er åpenbart at vi har mange kommentarer til dette, sier advokat Fredrik Berg, som karakteriserer saken som stor og arbeidskrevende.

Ellen Holager Andenæs mener at Økokrim har svært lite bevis av det håndfaste slaget. Hun forsvarer Yaras tidligere konsernsjef Thorleif Enger.

– Det er svært lite dokumentert som knytter seg til Thorleif Enger. Da vil nødvendigvis forsvaret måtte handle om han som person, hans moralske standard, integritet og hans reaksjoner fra kanskje andre lignende forhold, sier hun til E24.

Enger ble kåret til en av Norges ti beste bedriftslederne etter andre verdenskrig, av Kapital i 2010.

Les også

Yara-saken: – Eneste måten å forsvare Enger er å fortelle hva slags menneske han er

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Yara

Flere artikler

  1. Yara tilbød indisk kontakt avtale verdt 21 millioner

  2. Vitner fra hele verden i Norges største korrupsjonssak

  3. – Eneste måten å forsvare Enger er å fortelle hva slags menneske han er

  4. Libysk ministersønn på vitnelisten i Yara-rettssaken

  5. - Han ville ikke vite