Ber justisministeren komme på banen i Transocean-saken

Tirsdag varslet Riksadvokaten at Transocean-saken skulle granskes. Det mener revisor-topp kan være problematisk.

MINISTEREN: Anders Anundsen (Frp) sier at han forutsetter at Transocean-granskingen blir uavhengig hos Riksadvokaten.
 • Sigrid Moe
 • Geir Molnes
Publisert:

– Vi synes denne saken er Norges største rettspolitiske skandale, og da må det være en uavhengig gransking av det som har skjedd. Det blir det bare om Justisdepartementet tar ansvar, sier administrerende direktør i Revisorforeningen, Per Hanstad.

Det var forrige tirsdag Riksadvokaten fortalte at Transocean-saken skulle bli gransket, etter at Økokrim uken før droppet saken de har jobbet med i elleve år.

Riksadvokaten, med det overordnede påtaleansvar for Økokrim, fortalte tirsdag kveld at han skulle sette sammen et granskingsutvalg, men Hanstad mener at dette ikke er bra nok.

Les også

Presset på Økokrim øker etter Transocean-saken

Trakk saken

– De skisserer ikke en uavhengig gransking. Dette er en alvorlig sak, og den må tas på alvor. Da må den løftes ut av Riksadvokatens sfære.

– Det er på tide å utfordre justisminister Anundsen. Det er underlig at han ikke kommer sterkere på banen og sier ifra. Det hadde jeg forventet. I beste fall har Riksadvokaten nå tåkelagt situasjonen, sier Hanstad.

Det var i forrige uke Økokrim fortalte at de avsluttet Transocean-saken, som de har jobbet med i elleve år.

– Vi har en uavhengig påtalemyndighet i Norge, og det er viktig at vi ikke rokker ved denne uavhengigheten, sier justisminister Anders Anundsen til E24.

Forutsetter uavhengighet

Justisministeren sier at når Riksadvokaten sier at han vil sette i gang en uavhengig gransking av hele Transocean-saken, så forutsetter han at den blir gjennomført på en troverdig og grundig måte, med nødvendig objektivitet.

– Jeg lar meg forundre over at Revisorforeningen mener departementet skal granske en konkret påtaleavgjørelse. Vi skal imidlertid ha en gjennomgang av påtalesystemet vårt og en egen særorganutredning. Der vil selvsagt erfaringene fra arbeidet og arbeidsformen i særorganene bli gjennomgått, sier Anundsen.

Les også

Tidligere tiltalt i Transocean-saken: – Noen skulle ha grepet inn før

Riksadvokatens kommunikasjonssjef Mie Skarpaas sier til E24 at de ikke har noen kommentarer utover det som ble sagt på pressekonferansen tirsdag (se faktaboks).

Skattesvik

Transocean-saken begynte i 2005 da Økokrim innledet etterforskningen etter et internsalg av tolv borerigger fra Transocean ASA til tilknyttede selskaper registrert på Cayman Islands.

Det skjedde på grunn av en mistanke om at salget var gjennomført på en slik måte at de kunne unndra store summer fra beskatning.

Seks år senere ble tiltalen tatt ut. Den var for grovt skattesvik på rundt 10 milliarder kroner, og brudd på regnskapsloven.

I mai 2014 ble tre skatterådgivere, og to Transocean-selskaper frifunnet, men Økokrim anket tre av fem frifinnende deldommer.

Det var dagen før denne anken skulle behandles av lagmannsretten at førstestatsadvokat Morten Eriksen ble tatt av saken etter innsigelser om at han var inhabil.

VIL GRANSKE: Riksadvokat Tor-Aksel Busch ønsker en uavhengig gransking av Transocean-saken. Om den skal være det, må den ut av hans sfære, sier revisor-topp.

Krever erstatning

En uke senere ble saken trukket, og Økokrim-sjef Trond Eirik Schea beklaget overfor dem som hadde vært tiltalt.

Les også

Rekordstore erstatningskrav i Transocean-saken

Tidligere korrupsjonsjeger Eva Joly stiller seg bak Morten Eriksen, og er uenig i at han var inhabil.

– Det viser at Økokrim er for lite og svakt. Det er underbemannet og underbemidlet. Det er veldig trist for Norge. Borgerne er blitt fratatt muligheten til å få prøvet denne aggressive skatteunndragelsen for ankeretten, sa Joly til Dagens Næringsliv.

På den andre siden har Sverre E. Koch, som ble frifunnet i 2014, varslet et eget søksmål mot staten på nærmere 10 millioner kroner.

Einar Brask i skattefirmaet Ernst & Young har også varslet at han vil kreve kompensasjon fra staten.

Les også

Oljeservice-ansatt (39) dømt for innsidehandel

Les også

Sveits setter sluttstrek for skjulte bankkontoer

Les også

Kommuneansatt siktet for grov korrupsjon

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Transocean
 2. Økokrim

Flere artikler

 1. Riksadvokaten vil granske Transocean-saken

 2. Eksternt Transocean-utvalg skal granske Økokrim

 3. Betalt innhold

  Eksternt Transocean-utvalg skal granske Økokrim

 4. Nå faller dommen over Økokrim i Transocean-saken

 5. Transocean-rapporten: Her er den viktigste kritikken av Økokrim