Berge Gerdt Larsen frikjent

Investoren vant ankesaken mot staten i Gulating lagmannsrett onsdag. Rettssaken varte i åtte måneder.

FRIKJENT: Investoren Berge Gerdt Larsen er frikjent i Gulating lagmannsrett. Påtalemyndigheten beskyldte Larsen for grov økonomisk utroskap og for å ha en skjult utenlandsformue på minst 645 millioner kroner.
Publisert:

Den bergenske forretningsmannen Berge Gerdt Larsen er frikjent for en rekke forhold i Gulating lagmannsrett, skriver Bergens Tidende.

Det var en omfattende tiltale mot forretningsmannen som blant annet dreiet seg om grov økonomisk utroskap og brudd på ligningsloven.

Den 62 år gamle investoren ble i oktober 2013 dømt til fem års fengsel for grov økonomisk utroskap og grovt skattesvik. Halvparten av straffen ble gjort betinget.

Onsdag vant han ankesaken mot staten etter en langvarig rettssak på åtte måneder.

Etterforsket i 11 år

Les også

Klart for ny maratonrettssak i lagmannsretten

Ifølge BT delte lagmannsretten seg i to, der flertallet av dommerne frikjente Larsen.

Påtalemyndigheten mente at Larsen hadde tappet selskapet Larsen Oil & Gas for minst 20,5 millioner kroner. Dette mente påtalemyndigheten han gjorde gjennom å selge aksjer til underpris.

De mente også at Larsen hadde en skjult utenlandsformue på 645 millioner kroner, ifølge BT.

Lagmannsretten fant imidlertid ikke bevis for at investoren skulle stå bak slike forhold. Retten mener at Larsen har oppgitt riktige summer når det gjelder hans formue i utlandet.

Etterforskningen i saken startet så langt tilbake som i 2005, da som en henvendelse til politiet fra skattemyndighetene.

Bergens Tidende beskriver rettsaken som en prestisjesak for politiet og påtalemyndigheten i Hordaland. Nå vant altså Larsen frem med anken.

– Forretningsmessige grunner

Det er fire advokater fra advokatfirmaet Elden som har forsvart Larsen.

– Så langt bærer saken preg av å ha blitt sett på med skattebriller. Vår intensjon er å vise rasjonelle forretningsmessige grunner til transaksjonene, sa advokat Erik Ulvesæter til NTB noen dager før ankesaken begynte i 10. oktober 2015.

Forsvarerne hadde til hensikt å bevise at påtalemyndighetens teori om bruk av stråmenn i utlandet ikke holder vann.

– Påtalemyndighetens påstander om at de utenlandske aksjonærene skal ha vært stråmenn for Larsen fremstår som nokså absurde når vi vet at disse påståtte stråmennene faktisk har mottatt flere hundre millioner kroner i utbytter fra selskapene de siste ti årene, sa Ulvesæter til NTB.

Les også

Klart for ny maratonrettssak i lagmannsretten

Les også

Økokrim må ut med erstatning til Berge Gerdt Larsen

Les også

Berge Gerdt Larsen: - Vanskelig å bøte på skaden som har skjedd

Publisert: