Norske banker rangert i etikkundersøkelse

Cultura Bank er den mest etiske og bærekraftige norske banken, ifølge en ny undersøkelse. Flere sparebanker havner på bunnen, men sier undersøkelsen ikke treffer deres virksomhet.

ANDREPLASS: Storebrand topper undersøkelsen, sammen med Cultura Bank, som ligger på topp.

Foto: Stian Lysberg Solum NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:

Framtiden i våre hender og Forbrukerrådet står bak undersøkelsen etisk bankguide, der bankene måles på hele 1.012 kriterier. Med utgangspunkt i offentlig tilgjengelig informasjon ser den blant annet på om bankenes retningslinjer inkluderer tilslutning til internasjonale standarder på områder som korrupsjon, skatt, klima, miljø og rettigheter.

Undersøkelsen er en lik den internasjonale Fair Finance Guide, som ble lansert i Nederland i 2009 og nå finnes i åtte land, skriver FIVH og Forbrukerrådet i en pressemelding.

Verktøy

– Med denne guiden ønsker vi å sette søkelyset på etikknivået i bankene, som forvalter enorme summer på vegne av norske kunder. Norske banker kan ikke plassere penger i virksomhet som bryter med etikk og bærekraft, sier leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender. Direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet sier målet med guiden er å gi forbrukerne et verktøy for å kunne sammenligne bankene

Mens Cultura Bank og Storebrand topper undersøkelsen, havner en rekke sparebanker på bunnen. De er kritiske til gjennomføringen og mener undersøkelsen treffer dårlig, skriver Aftenposten.

– Trist

– Det virker for oss som om dette er ment for multinasjonale selskaper, og ikke en norsk sparebank som opererer utelukkende i Norge, og under norsk lov, sier kommunikasjonssjef Stein Vidar Loftås i SpareBank 1 Nord-Norge. Hans kollega Thor-Christian Haugland i SpareBank 1 SR-Bank synes det er trist hvis undersøkelsen gir inntrykk av at banken ikke tar samfunnsansvaret alvorlig.

– Det er i så fall et resultat av en målemetode som ikke er tilpasset norske sparebanker. Jeg er nesten fristet til å hevde at en slik undersøkelse er mer villedende enn veiledende, sier han.

Les også

Norges Bank holder renten i ro

Les også

– Det er helt spinnvilt, og tydeligvis etterlengtet

Les også

Vil bruke finans til å kurere kreft

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Storebrand

Flere artikler

  1. Nordea havner på bunn i etikk-kåring

  2. – Forvaltes uten klare etiske standarder

  3. Norske aktører dropper Vale-aksjen: – Finansnæringen har en nøkkelrolle

  4. Norske banker investerer milliarder i oljesand

  5. Oljefondet storeier i 11 av selskapene med størst klimautslipp: – Det er uforståelig