Kunstnerstøtte = god investering

Regissøren Margrethe Robsahm fikk garantiinntekt i 16 år, uten å produsere en eneste film. Det er ikke så galt som det høres ut.

  • Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

Kunstnerstøttener statens såkorninvestering i kunst. Vanlig porteføljetenkning i næringslivet er at tre selskaper gjerne kan gå konkurs, hvis det fjerde er et nytt Orkla - eller et Rec. Virkeligheten er ikke mer komplisert innen kunsten. Kunst er langsiktig satsing, og ikke alle kan innfri.

168.000 kroner er det årlige beløpet for garantiinntekten, og utbetalingen varer til pensjonsalder. Musikere, billedkunstnere, filmskapere og forfattere kan få garantiinntekt, men det er forsvinnende få som får den, 507 totalt i Norge. Hvert år tildeles nye bare hvis andre har gått av med pensjon. Tallet rundt 500 er konstant.

Garantiinntekten er statens investering i noen få lovende kunstnere, som bør fortsette med kunst, i stedet for å bli trikkeførere. Det er bare i diskusjonen om småpenger at folk går bananas i raseri. Å henge ut Robsahm er ren smålighet. At Finansavisen harsellerer over garantiinntekten sier alt om hvor lite de skjønner om langsiktige investeringer.

Noen såkorn-investeringer går fabelaktig bra. Flere av Norges beste kunstnere fikk garantiinntekt i ung alder. Andre såkorn-investeringer går rett vest, noe investeringen Robsahm altså gjorde. Om det skyldes henne, eller de som ikke gav henne produksjonsstøtte til filmer, er irrelevant i denne sammenhengen.

Kunstnerne får småpenger fra staten. 168.000 er ikke mye å leve av. Da er det desto viktigere å innrette støtten fornuftig. Den viktigste ordningen ved siden av garantiinntekten er de langsiktige stipendiene, de blir vanligvis gitt som en treårs-avtale, altså 168.000 kroner årlig i tre år.

Stipendene stimulerer til kunstnerisk produksjon på en bedre måte enn garantiinntekten. De pengene kunstneren tjener på kunsten beholder han nemlig selv, hvis han er på stipend. Hvis han er på garantiinntekt går inntektene hans til avkortning på statsstøtten.

Avkastningen på kunstnerstøtte er høy. Bare se på norske kunstneres suksess i utlandet. Hvis statens utgifter til garantiinntekten blir omgjort til stipendier for nye tildelinger, vil avkastningen bli enda høyere.

Se hvem som fikk stipend eller garantiinntekt i fjor.

Les Dagbladet.no om Margrethe Robsahm

Publisert:

Her kan du lese mer om