Norsk laksegigant bruker 4 mrd. på kjempeanlegg i USA

Nordic Aquafarms, som har Rasmussengruppen i Kristiansand som storeier, vil bruke fire milliarder kroner på et landbasert oppdrettsanlegg for laks i USA.

MEGAANLEGG: Norsk selskap satser stort i Maine i USA.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Avtalen omfatter en tomt på 160 mål nær den lille byen Belfast i Maine, med 7.000 innbyggere.

Anlegget skal etter planen produsere 33.000 tonn laks årlig, men i første fase begrenser man seg til 13.000 tonn.

Det skriver selskapet i en pressemelding.

Hvis hele anlegget bygges ut vil det produsere omtrent like mye som ti tradisjonelle sjøbaserte anlegg, og eksempelvis 60 prosent av den samlede lakseproduksjonen fra børsnoterte Bakkafrost, som på Oslo Børs prises til 15 milliarder.

– Det å finne et ideelt sted for anlegget i Maine har tatt seks måneder, sier administrerende direktør Erik Heim (50) ifølge pressemeldingen.

E24 har forsøkt å nå Heim for en kommentar, foreløpig uten å lykkes.

Nordic Aquafarms sier at selskapets team i Norge er i ferd med å designe de største oppdrettstankene i verden, i anlegget som kan skape 60 jobber i Maine.

Selskapet vil nå forsøke å sikre seg de nødvendige tillatelsene til å kunne bygge ut anlegget, og hvis dette går vil selskapet starte byggingen i 2019.

Anlegget i Maine vil ha tilgang på både kaldt ferskvann og saltvann samtidig som det vil ligge nær de store amerikanske markedene for laks, påpeker Nordic Aquafarms.

Flere kjente investorer

Nordic Aquafarms ble opprettet i 2014, og spesialiserer seg på landbaserte anlegg. De har tilstedeværelse i Fredrikstad og Danmark. Med på laget av investorer er blant annet Rasmussengruppen fra Kristiansand og den kjente bil- og båtdesigneren Bård Eker.

Investeringen blir på 150 millioner dollar (1,15 milliarder kroner) i første fase, og mellom 450 og 500 millioner dollar hvis man fullfører anlegget, inkludert klekkeri og prosesseringsanlegg.

Lokale og regionale politikere i Maine jubler over planene selskapet har lagt frem.

– Fiskeindustrien i Maine er en viktig del av økonomien, kystsamfunnene og statens arv, sier den republikanske senatoren Susan Collins ifølge pressemeldingen.

– Nordic Aquafarms' avgjørelse om å bygge et innovativt, miljøvennlig oppdrettsanlegg i Belfast vil hjelpe å utvide denne viktige industrien og skape jobber for folk i Maine, sier Collins.

Fortsatt kun en intensjon

Det amerikanske datterselskapet ble opprettet så sent som i desember 2017, og er registrert i skattevennlige Delaware, ifølge selskapets egen hjemmeside.

Styreleder i selskapet er Lars-Henrik Q. Røren, som blant annet er tidligere analytiker i SEB.

– Gjennom signeringen av disse avtalene har Nordic Aquafarms formelt vist sin intensjon om å etablere en verdensledense norsk-amerikansk virksomhet innen landbasert fiskeoppdrett, sier Røren.

– Nordic Aquafarms vil de neste kvartalene gjøre sitt ytterste for å komme til endelig investeringsbeslutning for å få mer enn 30.000 tonn årlig av fersk, lokalt oppdrettet atlantisk laks til USAs forbrukere, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Større sjanse for å lukkast med oppdrett på land

 2. Betalt innhold

  Utsatt oppstart for Norges første landanlegg

 3. Betalt innhold

  Et nytt kapittel i norsk oppdrettshistorie

 4. Betalt innhold

  Bygger oppdrettsanlegg på land for milliarder

 5. Norge låner kvart milliard til laksefabrikk i Kina