Banktopp tror digitale tjenester kan bli en stor norsk eksportnæring
Norge har flere ganger blitt kåret til ett av verdens mest digitaliserte land. Hvorfor eksporterer vi nesten ikke noen digitale tjenester, spør Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest.
– Det som burde være helt sentralt i valgkampen, og som andre land ville debattert om de var i vår posisjon, er hvordan vi kan utnytte det å være en av verdens mest digitaliserte nasjoner, sier administrerende direktør Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest.
Etter en undersøkelse i næringslivet, offentlig sektor og blant privatpersoner konkluderte Digibarometeret med at Norge er verdens mest digitale land, ifølge danske Børsen. EU-indeksen Desi mener Norge er Europas nest beste land på digitalisering, og World Economic Forum konkluderte i fjor med at Norge har verdens beste digitale infrastruktur, men at vi ikke er gode på å utnytte det i næringslivet.
HR-sjef i Storebrand: – Kompetanse kan være utdatert på fem år
Ny eksportnæring
– Vi har nesten ikke eksport innen digitalisering. Vi etterlyser en debatt om hvordan vi her kan skape en ny eksportnæring. Jeg tenker det er en unnlatelsessynd, sier Kjerpeseth.
Abelia-sjef Håkon Haugli har også tidligere uttalt at norske selskaper burde ligge meget godt an til å ta ledende posisjoner fremover.
– Vi er ett av verdens mest digitaliserte land og nyter høy tillit i verdenssamfunnet. Det bør vi utnytte når tillitsbasert teknologi kommer til å påvirke både vårt og andre samfunn massivt de neste årene, sa Haugli til E24 tidligere i august.
Da viste en undersøkelse gjort av Respons Analyse for Nito, IKT-Norge, Tekna og Abelia at totalt en av tre arbeidstagere opplever at de har utilstrekkelige digitale ferdigheter i jobben sin i dag.
Kjerpeseth tror også at norske selskaper mister mye digital konkurransekraft på grunn av outsourcing.
En av tre svarer at de ikke har nok IT-kompetanse: – Det haster
Vaner
– Hvert år øker antallet bedrifter som outsourcer utviklingstjenester. Jeg tror de som lykkes i den digitale tiden har it-avdelingen tett på. Det er en kjernekompetanse for de fleste bedrifter nå. Vi må digitalisere for å overleve, sier banksjefen.
Han tror at it-giganter som Apple, Netflix og Spotify har lagt listen for hva norske forbrukere krever fra sine tjenester.
– I sommer lanserte vi muligheten til å sperre og åpne kort i mobilbanken, og i etterkant er om lag halvparten av sperringene gjort på mobil. Og det er uten en stor informasjonskampanje, det er som kundene bare forventet at den var der, sier Kjerpeseth.
Han tror digitaliseringen i Norge gjør at vi har en helt spesiell posisjon.
– Vi kan få en ny næring, som delvis kan ta over for oljenæringen, som sannsynligvis ikke vil være i så stor vekst som den har vært i vår region, sier banksjefen.