Ville ha Økokrims spørsmål på forhånd

Oljehandelsselskapet Trafigura ville ha spørsmål på forhånd for å vitne i Vest Tank-saken.

Hommedal, Marit
 • NTB
Publisert:,

Oljehandelselskapet Trafigura ville ha spørsmålene på forhånd hvis deres folk skulle forklare seg i forbindelse med leveransene av giftig avfall til Vest Tank i Gulen.

- Innsyn i sakens dokumenter og kunnskap om enkeltspørsmålene var en forutsetning før Trafigura ville vurdere anmodningen om avhør, sier spesialetterforsker i Økokrim, Per Knut Vistad. Han sier at dette ikke er måten politiet arbeider på. Derfor er det ikke kommet i stand noe avhør av Trafigura-ansatte.

Avhør

Trafigura skriver i en pressemelding at det ikke er riktig at selskapet ikke ville samarbeide med Økokrim. Selskapet har oppgitt kontaktinformasjon til de aktuelle personene som ønskes avhørt, heter det i pressemeldingen.

Vistad sier at det er hans inntrykk at Trafigura ikke ønsker å belyse saken ved at ansatte vitner. Men på bakgrunn av pressemeldingen venter han at Trafigura nå tar initiativ slik at avhørene kan gjennomføres.

Eksploderte

Trafigura leide skipet Probo Emu som leverte farlig last til Vest Tank høsten 2006. Senere ble flere skipslaster med såkalt skitten bensin sendt til Vest Tank i Gulen og renset der. Avfall fra disse renseprosessene eksploderte i to tanker i Gulen i mai 2007.

Ingen ble drept eller kom alvorlig til skade, men flere hundre personer er blitt syke av gass fra eksplosjonen.

Ledelsen ved Vest Tank er tiltalt for miljøkriminalitet etter eksplosjonen. .

Skylder på hverandre

Trafigura er også siktet, men Økokrim prioriterer ikke etterforskningen mot selskapet før rettssaken mot Vest Tank-ledelsen er gjennomført. Trafigura og den tidligere ledelsen i Vest Tank skylder på hverandre.

I sin pressemelding fraskriver Trafigura seg alt ansvar for eksplosjonen.

– Ledelsen ved tidligere Vest Tank ble fullt ut informert om innholdet i alle leveranser fra Trafigura, heter det. Trafigura skriver at prøver av innholdet i lastene ble gitt til Vest Tank før skipene kom, og at ledelsen ved Vest Tank ga dokumentasjon og personlig bekreftelse på at de hadde nødvendige lisenser og tillatelser til å ta hånd om leveransene.

Rettssak

Tidligere eier av Vest Tank, Trond Emblem, er en av de tre som er tiltalt av Økokrim. Han har tidligere nektet kjennskap til at det ble levert giftig avfall fra Probo Emu.

Til oss sa de det var slop, vaskevann fra rengjøring av tankene om bord på skipet, har Emblem sagt til NRK. Han mener Trafigura burde sittet ved siden av ham på tiltalebenken når rettssaken begynner 2. november.

Les flere økonominyheter på E24.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Satte liv og helse i fare

 2. VEST TANK-EKSPLOSJONEN: Håper på frifinnelse

 3. Betalt innhold

  Alexela gir opp i Sløvåg

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Vest Tank-dom trolig til Høyesterett

 6. Betalt innhold

  Stolte på Trafigura