Verft jubler for krisestøtte

Sjefer ved norske verft er glade for den nye kompensasjonsordningen til industrien. De er rammet av nye tiltak som krever innreisekarantene for utenlandske arbeidere.

RAMMET: Aibels verft i Haugesund er i en periode hvor de er avhengige av utenlandsk arbeidskraft, for å ferdigstille pågående prosjekter. Nå får de krisestøtte etter nye coronatiltak.

Birger Hovland / Haugesund Luftfoto AS / Aibel.
  • Eivind Bøe
Publisert:

Regjeringen har lagt frem ny corona-krisepakke. En del av den er rettet mot bedrifter som er rammet av at utenlandsk arbeidskraft er satt i innreisekarantene. Særlig verftsindustrien faller innenfor denne kategorien.

Bedriftene skal få støtte på 800–1000 kroner per dag per ansatt for å kompensere for noen av utgiftene som de nye tiltakene medfører.

Anders Straumsheim, sjef for Fosen Yard i Trøndelag, synes det er bra at regjeringen kommer med støtte til dem.

– Bidraget er betydelig. Dette er tiltak som helt klart vil hjelpe og er veldig positivt, sier Straumsheim på telefon med E24.

Også Aibel-sjef Mads Andersen er positiv til den nye krisestøtten.

– Dette er et kjærkomment tilskudd for å bidra til å dekke opp noen av de betydelige utgiftene vi har hatt i forbindelse med smitteverntiltak i vår bedrift, sier Andersen gjennom en e-post til E24.

Les også

Dette er regjeringens nye krisepakke

480 mill. i støtte

Regjeringen fjernet karantene-unntak for utenlandske arbeidere i siste tiltaksrunde.

Nå kommer en kompensasjonsordning på 480 millioner kroner til bedriftene som rammes av det nye tiltaket.

Grepet er en del av en større krisepakke som gjør at oljepengebruken øker med 17,7 milliarder kroner.

Anders Straumsheim, sjef for Fosen Yard i Trøndelag.

Hurtigruten.

Straumsheim forteller at Fosen Yard har ansatte som pendler mellom Tyskland og Norge, og som må sitte 10 dager i karantene hver gang.

– Det reduserer effektiviteten og fremdriften i prosjektene, ettersom ansatte ikke får jobbet på verftet. Denne kostnaden må dekkes, sier Straumsheim.

Store kostnader

Næringsminister Iselin Nybø (V) peker på at mange bedrifter i Norge, blant annet i verftsindustrien og i bygg og anleggsnæringen, er avhengige av utenlandsk arbeidskraft for å opprettholde normal drift.

Les også

Derfor sa regjeringen nei til Norwegian

– For disse bedriftene medfører karantenereglene store kostnader. Ordningen vi nå lanserer skal bidra til at bedriftene kan opprettholde produksjonen til tross for strenge karantenetiltak, sier Nybø i en melding.

Importsmitte utgjør en økende grad av andelen av smitte som nå finnes i det norske samfunnet.

Regjeringen har derfor skjerpet kravene til innreisekarantene. Arbeidstagere skal sørge for egnet oppholdssted med enerom, også for arbeidstagere med fritidskarantene, dersom de ikke benytter seg av karantenehotell, står det i meldingen.

Næringsminister Iselin Nybø.

Svein Ove Ekornesvåg

Karantenereglene medfører store merkostnader knyttet til å håndtere utenlandsk arbeidskraft på en smittevernmessig forsvarlig måte. Dette gjelder blant annet kostnader til losji, lønn og oppfølging av arbeidere som sitter i karantene. Samtidig gir smitteverntiltakene lavere effektivitet og lønnsomhet i produksjonen.

Mads Andersen, sjef for Aibel.

OneSubsea.

– Målet med den nye ordningen er å hjelpe bedriftene i den krevende situasjonen de står i, sier Nybø.

Andersen i Aibel sier at deres største utfordring er at de er i en periode hvor de er avhengige av utenlandsk arbeidskraft ved verftet i Haugesund, for å ferdigstille pågående prosjekter.

– De nye karantenereglene gir oss utfordringer. Samtidig har vi stor forståelse for at regjeringen innfører tiltak som skal begrense smitte, sier Andersen.

Les også

Verft bruker 500.000 kroner dagen på smittevern – bransjen ber om hjelpepakke

Bruker 500.000 kroner om dagen på smittevern

Vard, som har tre verft i Møre og Romsdal, har sagt at smittevernet koster dem 500.000 kroner dagen. Dette fordi de har en stor andel ansatte som pendler fra andre europeiske land med mye smitte.

Siden august har konsernet brukt 45 millioner kroner på smitteforebyggende tiltak, ifølge NTB.

Vard var ikke tilgjengelig for kommentar til denne saken. Det var heller ikke Kværner, Havyard eller Kleven.

Les på E24+

Dette stålverket gikk konkurs for tre år siden. Nå skal de levere stål for 50 millioner til Equinor

Les på E24+

Oljetung Stavanger-region: Står for 25 prosent av overskuddet

Les på E24+

16 smittet ved Rosenberg Verft, men normalt drift

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Verft
  3. Fosen Yard
  4. Aibel
  5. Coronaviruset
  6. Regjeringen

Flere artikler