Norgesgruppen forbereder partnere på «bot» fra Konkurransetilsynet

Dagligvaregiganten varsler samarbeidspartnerne om at de er klare for å ta tilsynet til retten om et eventuelt prisjeger-gebyr.

Norgesgruppen-topp Runar Hollevik på handletur i en av selskapets Meny-butikker. Norges største dagligvarekonsern har varslet sine partnere om at det snart foreligger et varsel om gebyr for brudd på konkurranseloven. Selskapet selv avviser å ha brutt loven.
Publisert: Publisert:

Alle de tre store norske dagligvareselskapene, Rema, Coop og Norgesgruppen, venter for tiden på et varsel om vedtak fra Konkurransetilsynet i saken som involverer de såkalte prisjegerne.

E24 har fått tilgang til et brev sendt bredt ut til Norgesgruppens samarbeidspartnere, hvor blant andre direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt, Bård Gultvedt, står som forfatter.

Gultvedt mener prisjeger-saken er av en slik karakter og betydning at det er viktig å varsle partnere «før dette kommer og blir en stor mediesak».

– Det er ganske enkelt slik at saken har potensial til å bli så stor at vi som en ansvarlig aktør i bransjen føler det er riktig å informere samarbeidspartnere om det som kommer, sier han.

I brevet skriver Norgesgruppen: «Konkurransetilsynet har nå opplyst at de vil komme med varsel om vedtak i saken før jul, der også gebyrets størrelse vil bli konkretisert».

Coop uttalte til E24 denne uken at også de har fått signaler om at det kommer et varsel om vedtak fra tilsynet i løpet av kort tid.

Les også

Konkurransetilsynet-konklusjon om dagligvarebransjen kommer trolig før jul: Coop bekymret for politikerpress

Vil kjempe mot tilsynets vedtak

Gultvedt sier brevet har blitt sendt til ulike partnere inkludert leverandører, veldedige organisasjoner, arbeidstagerorganisasjoner og flere.

Alle dagligvarekjedene stiller seg uforstående til problemet aktørene mener tilsynet har med prisjegerne, og Norgesgruppen svarte i november med å si opp en ti år gammel bransjenorm som ga de ulike dagligvarekjedenes prisjegere tilgang til konkurrentenes butikker. Dette var etter å ha forsøkt å komme til enighet med Konkurransetilsynet over en lengre periode.

I brevet går det frem at Norgesgruppen vil ta saken gjennom alle ankeinstanser, både Konkurranseklagenemnda og domsapparatet, om tilsynet også etter dagligvaregigantens tilsvar skulle stå fast på gebyret.

– Dere sier allerede før varselet har kommet at dere vil motstride dere tilsynets vedtak, kan dere være sikre på det? 

– Ja, det er vi ganske sikre på. Vi mener saken vår er god, så får vi heller komme tilbake til detaljene når varselet foreligger.

– Og dere er forberedt på å ta dette til retten også, hvorfor snakker man allerede om en mulig rettsprosess?

– Det ligger i kortene når vi er så sikre i vår sak på at vi ikke har gjort noe ulovlig, sier Gultvedt.

Norgesgruppen sier i dokumentet at hva enn som kommer fra Konkurransetilsynet vil ikke dette påvirke konsernets daglige drift.

Les også

På to år har Konkurransetilsynet gitt 2,5 milliarder kroner i bøter

Prisjeger i Coop, Trond Syversen fotografert på Rema 1000 på Grorud da E24/Dine Penger var med ut på oppdrag tilbake i 2018.

Mulige milliardbøter

Norgesgruppen er landets desidert største dagligvarekonsern og eier kjedene Kiwi, Meny, Spar og Joker, samt grossisten Asko.

Konsernet omsatte for rundt 90 milliarder kroner i fjor, og de største eierne er Johannson-familien med Johan Johannson i spissen. Han er ifølge Kapital god for 44 milliarder kroner.

Det maksimale gebyret som et selskap kan få for brudd på konkurranseloven, er ti prosent av konsernets omsetning, noe tilsynet har gjort overfor både alarm- og forlagsaktører de siste to årene.

Skulle Konkurransetilsynet velge å være like strenge mot dagligvareaktørene vil det bety milliardgebyr for Norgesgruppen, Coop og Rema.

– I andre saker har Konkurransetilsynet gitt bøter på ti prosent av omsetningen. Tror dere dette blir resultatet i denne saken også?

– Det vil jeg ikke spekulere i, sier Gultvedt.

– Har dere fått noen reaksjoner eller bekymringer fra partnere? 

– Ikke noe mer enn at noen takker for informasjonen. Mange vil nok sikkert se hva som kommer fra tilsynet før de eventuelt stiller spørsmål.

Konkurransetilsynet opplyser at de ikke kan kommentere saken da den er under etterforskning.

Les også

Konkurransetilsynet utvider overvåkningen av dagligvarebransjen – undersøker problemstillinger i verdikjeden for frukt og grønt

Publisert: