Har bygget milliardbedrift – helt uten kontor

Suksessgründer Sid Sijbrandij (41) mener medarbeiderne bør få jobbe når de vil og synes det er helt greit om de ikke følger med i møter.

Publisert:

SAN FRANCISCO (E24): Når folk spør nederlandske Sid Sijbrandij hvor de kan finne selskapet hans, svarer han med å referere til hjemmesiden deres. For det nærmeste teknologiselskapet GitLab kommer en fysisk adresse, er en postboks i sentrum av San Francisco.

– Vi åpnet et kontor i 2015, men det var aldri mer enn et par mennesker der, for de trengte ikke å være på kontoret for å jobbe, sier Sijbrandij.

– Så vi fornyet aldri den leiekontrakten.

KONTORADRESSEN: Dette postkontoret i San Francisco sentrum er det nærmeste GitLab kommer en fysisk adresse.

Det var i 2014 at Sid Sijbrandij grunnla GitLab, sammen med sin ukrainske partner Dmitriy Zaporozhets. Selskapet utvikler en plattform med åpen kildekode som brukes av utviklere til å lage programvare, og er offisielt verdsatt til ca. 23 milliarder kroner. Samtidig regnes GitLab som verdens største fjernarbeidsselskap, det vil si at de opererer uten ett eneste kontor.

De over 1.300 medarbeiderne jobber hvor de vil. Fra kafeer, leide kontorplasser ... eller hjemmekontoret – den nye virkeligheten for mange av oss det siste året.

Les også

«Covid-darwinisme» treffer hjertet av tek-industrien

GitLabs arbeidsmetoder ble derfor høyaktuelle etter at pandemien brøt ut, noe de merket raskt. I begynnelsen av 2020 fikk de så mange henvendelser fra selskaper som lurte på hvordan de jobbet, at de lanserte en egen håndbok for fjernarbeid på nett.

– Den er blitt lastet ned over 80.000 ganger siden mars, sier Darren Murph, GitLabs leder for fjernarbeid.

Ekstrem åpenhet

Så hvordan jobber de egentlig for å få dette til å fungere?

Ett av de viktigste stikkordene er ekstrem åpenhet, ifølge gründer Sid Sijbrandij. Alt skal være transparent, og alt skal dokumenteres.

Selskapet har en håndbok på flere tusen sider som ligger ute på nettet, tilgjengelig og søkbar – for alle. Her dokumenterer de blant annet hvordan det er å jobbe i selskapet, og du kan lese om ulike lønnssatser i forskjellige deler av verden.

Les også

Men Silicon Valley var ikke dødt

Da Sijbrandij stilte til intervju med E24 – via Zoom på grunn av eksplosive smittetall i California – ble det direktesendt på GitLabs YouTube-kanal. Intervjuet ble også overvært av to av Sijbrandijs «skygger»: to medarbeidere som har søkt om å få følge ham overalt i en periode på to uker.

– Åpenhet bedrer effektiviteten og reduserer tvetydigheten i alt som skjer, sier Sijbrandij.

Uvanlig møtekultur

Selv om åpenhet kan være krevende, blant annet fordi det er lettere å bli utsatt for kritikk, er det verdt det i lengden, mener han. Transparens og dokumentasjon er også essensielt for at medarbeidere i over 60 land skal kunne jobbe på samme prosjekter uten å hele tiden kommunisere.

Og når de først kommer sammen i digitale møter, er det helt innafor å la være å følge med.

– Det er ikke nødvendigvis sånn at hundre prosent av møtet er interessant for deg, sier Sijbrandij.

Du er sjefen for din egen tid, ditt eget fokus, og du skal avgjøre om noe kommer til å være relevant. Noen ganger kommer du til å ta feil. Men det er greit.
Les også

Her lager de bensin av luft

For dersom folk ikke bruker dødtid på å jobbe, må de ta det igjen på fritiden, mener han.

– Dette går litt imot hvordan folk vanligvis mener at møter skal fungere?

– Fordi det er bedre hvis alle følger med? Ja, møtet vil bli bedre, men medarbeidernes liv vil bli verre.

En utfordring med hjemmekontor, kan være å sørge for at folk faktisk gjør jobben sin. Sijbrandij opplever ikke det som noe problem.

– Vi måler resultater, sier han.

Blant annet bruker de et system hvor medarbeiderne får tilbakemelding fra alle de jobber nært med, og de fokuserer nøye på ulike produktivitetsmål. Samtidig er det godt dokumentert i håndboken hva som skal til for å forfremmes.

– Det vi ikke måler, er dumme ting som hvor mye tid du bruker på å jobbe, sier Sijbrandij.

– Det er veldig giftig, fordi folk ender opp med å bruke altfor mye tid på jobben, og du får ikke de resultatene du ønsket i utgangspunktet.

«KONTORET»: Sid Sijbrandij bor og jobber i en leilighet i en av skyskraperne i San Francisco sentrum.

Populær arbeidsplass

En fersk meningsmåling tyder på at GitLab i hvert fall gjør noe rett. En rapport som ble publisert for noen måneder siden, tok for seg teknologiselskapene flest ønsker å jobbe for. GitLab havnet på delt tiendeplass sammen med LinkedIn. Andre selskaper på listen var bl.a. Netflix, Microsoft, Google og Twitter, samt GitLabs hovedkonkurrent GitHub.

Samtidig tyder flere meningsmålinger på at arbeidstagere begynner å finne seg til rette på hjemmekontoret. Halvparten av amerikanerne som har begynt å jobbe hjemme, ønsker å fortsette etter pandemien, ifølge en fersk meningsmåling fra Pew Research Center.

I Norge viser en ny undersøkelse gjennomført av Respons Analyse at to av tre med høyere utdanning vil at hjemmekontoret skal bestå.

LITEN ASSISTENT: GitLabs leder for fjernarbeid, Darren Murph, på hjemmekontoret sammen med sønnen sin.

Det handler om fleksibilitet, mener GitLabs fjernarbeidssjef Darren Murph. Og han tror de aller fleste selskaper vil måtte forholde seg til dette fremover.

– Covid har endret arbeidslivets grunnleggende arkitektur for alltid. Du kan ikke putte den ånden tilbake i lampen. De beste talentene vil velge selskaper som muliggjør mest fleksibilitet, sier Murph.

For bedriftene kan virtuelle team medføre reduserte kostnader og større rekrutteringspool. Men fjernarbeid medfører også ulemper. En av de mest åpenbare er mangelen på fysisk kontakt med medarbeidere.

– Uformell kommunikasjon skjer ikke lenger organisk. Du er nødt til å dyrke det. Hvis ikke, tror jeg du over tid vil se en nedgang i tillit og motivasjon blant medarbeiderne, sier Sid Sijbrandij.

– Det tror jeg mange selskaper har latt være å gjøre under covid, og jeg tror det gir fjernarbeid et ufortjent dårlig rykte.

Les også

Edvard har Chelsea Clinton og Will Smith bak seg: – Målet vårt er å revolusjonere helsevesenet

Uformell kommunikasjon kan organiseres på ulikt vis. Det går for eksempel an å sette opp virtuelle kaffemøter, feiringer, skattejakter, eller Zoom-rom med egen DJ. Men det er best å bygge arbeidskulturen utenfor jobb, mener Darren Murph. I stedet for å organisere digital fredagspils, kan de i GitLab derfor be medarbeiderne bruke siste time av arbeidsdagen på å gjøre noe som er meningsfylt for dem. Som de så kan fortelle kollegaer om.

– Dette er en annen måte å tenke på, sier Murph.

Det er heller ikke sånn at medarbeiderne i GitLab aldri ser hverandre. Innimellom kan de ha lokale arrangementer, og alle ansatte møtes årlig.

Advarer mot hybrid

Noe mange opplever som en annen ulempe med hjemmekontor, er at arbeid og fritid i langt større grad glir over i hverandre. Dette kan være en fordel fordi det gir mer frihet, påpeker Darren Murph, men han mener også at det er viktig å gi medarbeidere både verktøy og trygghet til å legge bort jobb.

– Ledelsen er nødt til å sørge for at teamet ikke går fra å jobbe hjemme til å bo på jobben, sier han.

Under pandemien har de blant annet opprettet egne fridager hvor de har stengt hele det virtuelle kontoret, ettersom de opplevde at folk i større grad hadde problemer med å koble av. De har også en egen Slack-kanal for mental helse, hvor denne typen ting kan diskuteres.

– Dette er nødt til å starte på toppen, sier Murph.

GIR EGNE FRIDAGER: Da daglig leder Sid Sijbrandij så at produktiviteten i GitLab gikk opp under pandemien, svarte han med å opprette nye fridager.
Les også

Tesla-gründeren: – Har tatt former jeg aldri ville gjettet

Når pandemien er over, frykter han og Sid Sijbrandij at mange selskaper kommer til å gjøre en stor feil: å gjenåpne kontoret, men la de som vil, få jobbe hjemme.

– Det kommer til å bli supervanskelig, sier Sijbrandij.

Darren Murph utdyper:

– Mange selskaper er sjokkert over hvor godt dette fungerer. I mange tilfeller har produktiviteten gått opp, og virksomheten blomstrer. Det er i stor grad fordi det er samme spilleregler for alle, sier han.

– I det øyeblikket du slipper noen mennesker tilbake på kontoret, har du to forskjellige medarbeideropplevelser. Det er veldig vanskelig å balansere.

Publisert:
Gå til e24.no