Konkurransetilsynet varsler 21 milliarder i gebyrer til Norges største dagligvarekjeder

Tilsynet tror prissamarbeid mellom kjedene har skadet konkurransesituasjonen og gitt forbrukerne høyere matvarepriser.

Publisert:

Coop, Rema og Norgesgruppen har mottatt varsel om 21 milliarder kroner i samlede gebyrer for det Konkurransetilsynet mener er ulovlig priskoordinering mellom kjedene.

Gebyrbeløpet er rekordhøyt i norsk sammenheng.

Tilsynet mener prisjegerordningen til kjedene har skadet konkurransen i markedet. De tror det også kan ha gitt høyere matvarepriser til forbrukerne.

Etterforsket prisjegere

– Vi ser svært alvorlig på denne typen koordinering, og har derfor varslet at vi vurderer å ilegge overtredelsesgebyr, sier konkurransedirektør Lars Sørgard i en uttalelse.

Det var i 2018 at Konkurransetilsynet gikk til razzia mot Coop, Norgesgruppen og Rema for mistanke om brudd på konkurranseloven.

Les også:

Les også

Tordner mot rekord-gebyrvarsel: – Dette er helt absurd

Mistanken var rettet mot prisjegerordningen, som ble opprettet gjennom en bransjenorm i 2010. Ordningen, som omsider kollapset i november, ga kjedene tilgang til hverandres butikker i en bestemt tidsperiode hver uke.

– Vår etterforskning viser at praksisen med skanning av priser i hverandres butikker kan ha ført til at kjedene sammen har presset prisene oppover, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen i Konkurransetilsynet.

Les på E24+

Tordner mot rekord-gebyrvarsel: – Dette er helt absurd

Reagerer kraftig

Tilsynet akter å gi Norgesgruppen det største gebyret på 8,7 milliarder kroner.

Det får matvaregiganten til å reagere kraftig.

– Norgesgruppen avviser kategorisk at bransjenormen og bruk av prisjegere er et brudd på konkurranseloven, sier kommunikasjonsdirektør Stein Rømmerud til E24.

– Vi mener prisjegervirksomheten har ført til lavere priser og vært bra for forbrukerne, sier han.

Coop og Rema er varslet om gebyrer på henholdsvis 4,8 og 7,3 milliarder.

Coop kaller tilsynets reaksjon «absurd». Rema vil foreløpig ikke gi kommentarer.

Varselet fra Konkuransetilsynet er foreløpig, og ikke et endelig vedtak. Selskapene har frist til 15. april 2021 for å inngi sine merknader til varselet.

Publisert: