Han bannet stygt da Oslo stanset ølkranene. Så raste Lorrys omsetning med 84 prosent.

På Lorry skåles det vanligvis over bordene i desember. Sånn er det ikke i år. Likevel holder de åpent. – Det er litt striglet her nå. Ikke helt Lorry, sier daglig leder.

Assisterende daglig leder Jan Olof Andersson på Lorry i Oslo. Han opplever en dramatisk nedgang i omsetningen som følge av koronatiltakene.

Siri Øverland Eriksen
  • Ole Alexander Saue - Aftenposten
Publisert:

Fredag 6. november skulle julebordene snart sparkes i gang. Samme dag kom byrådsleder Raymond Johansen med den harde beskjeden: Oslo stenges ned igjen. Alkoholservering ble forbudt nærmest på dagen.

«Å faen», var Jan Olof Anderssons umiddelbare reaksjon. Han er assisterende daglig leder på tradisjonsrike Lorry i Oslo sentrum.

Avbestillingene rant inn. Likevel valgte de å holde åpent. Aftenposten/E24 stikker innom en søndag, fire uker inn i tidenes verste julebordsesong.

– Det burde vært helt fullt her nå. Vi skulle hatt flere bord her. Og ingen av dem ville ha vært ledige. Vanligvis er disse helgene fullbooket lenge på forhånd, sier Andersson.

Assisterende daglig leder Jan Olof Andersson inne på Lorry. Her er det vanligvis plass til rundt 130 personer. Så mange har ikke vært inne samtidig siden i fjor.

Siri Øverland Eriksen

84 prosent nedgang

Årets november er et sant mareritt sammenlignet med i fjor. Svikten er på 83,5 prosent, ifølge Andersson.

– Nå har vi ingen bar. Ingen mingling. En kan ikke omgås over bordene. Det blir litt striglet. Dette er ikke helt Lorry. Vi er jo en hyggelig og gemyttlig dagligstue. Det mister vi nå.

– Hvorfor holder dere likevel åpent?

– Det er hyggelig med liv i huset. Inntektene dekker kanskje lønnskostnadene. Men ingenting annet, sier han.

Perioden oktober til desember står for 35 prosent av Lorrys omsetning et normalår. Derfor er den andre koronabølgen langt mer dramatisk enn den første.

– Vi er veldige nervøse for hva som skjer fremover. Men vi skal prøve å komme gjennom dette. En vaksine vil være positivt, sier Andersson.

– Helt forferdelig

De fleste restauranter er avhengige av inntektene fra alkohol. Når skjenkestopp følges av sosial nedstenging, er det mange som heller permitterer enn å holde åpent.

NHO tok tempen 24. november, to uker inn i den andre nedstengingen: Seks av ti restauranter hadde stengt, eller kom til å stenge.

– Situasjonen er helt forferdelig for restaurant- og utelivsbransjen i Oslo. Oslos befolkning og tilreisende kan risikere å miste det som har gjort hovedstaden til en hyggelig by, sier Kristin Krohn Devold.

Hun er administrerende direktør i NHO Reiseliv.

– November og desember er de desidert viktigste månedene for mange restauranter. Det er med og sikre driften resten av året. Dette er svært alvorlig, sier Devold.

Åpnet midt i pandemien

Apostrophe på Grünerløkka er noe så sjeldent som en «koronarestaurant». Spisestedet åpnet i mai i år, og har vært åpent siden. Pizzakjeden Lofthus Samvirkelag står bak.

Kokken Eirik Sevaldsen står bak Lofthus Samvirkelag. De drifter syv restauranter, blant annet nyåpnede Apostrophe på Grünerløkka.

Siri Øverland Eriksen

– Aldri i livet om vi går i pluss i november, sier gründer Eirik Sevaldsen.

– Så hvorfor holder dere åpent?

– Tapet blir mindre av å holde åpent. Lønnskostnadene er der uansett.

Tror 2021 blir bra

Apostrophe er ikke som resten av Lofthus’ restauranter. Her tilbyr de både pizza, «omakase» og cocktails. Omakase betyr kort fortalt at en overlater matvalget til kokken.

På Apostrophe tilbyr de såkalt omakase, hvor gjestene overlater matvalget til kokken. Her er besøkende innom lørdag kveld.

Eirik Sevaldsen

Da Norge stengte ned 12. mars, var investeringene allerede gjort. Lokalet var på plass. Tre dager etter regjeringens nedslående beskjed bestemte han seg: De åpner 15. mai, samme hvilke tiltak som rår.

– Jeg har vært gründer i mange år. Jeg har vært nær personlig konkurs. Likevel har jeg alltid sovet godt, sier Sevaldsen.

Men legger til:

– Etter 12. mars var det fire netter jeg sov jævlig dårlig.

Da byen stengte ned på nytt, var han imidlertid mer drillet. Da kopierte han strategien fra i mars.

Nå er 65 prosent av de ansatte permittert. Men sommeren var et lyspunkt.

– Apostrophe kjenner ikke til livet uten korona. Det har nesten gått over forventningene, sier han.

Nå ser han lyst på 2021.

– Det tror jeg blir et bra år.

– Rart å drikke alkoholfritt til julemat

Tilbake på Lorry sitter Espen By Marhaug, Ida Charlotte Grændsen og Kine Lauritzen Maarud. De jobber til daglig på Gyldendal Forlag. Søndag samlet de seg for julelunsj.

Kollegene Espen By Marhaug, Ida Charlotte Grændsen og Kine Lauritzen Maarud tilbrakte søndagen på tradisjonsrike Lorry i Oslo.

Siri Øverland Eriksen

Grændsen har tidligere under pandemien vært forsiktig med å dra ut. Nå føler hun seg imidlertid tryggere på byens restauranter.

– Det er god avstand her. Servitørene tar ansvar, sier hun.

Maarud mener det er viktig å dra ut og spise for å holde liv i restaurantene.

Men Marhaug vedgår:

– Det er rart å drikke alkoholfritt til julemat.

I Bergen har de tillatt skjenking til kl. 21.30. Og smittetallene har rast. NHO ønsker seg «Bergen-modellen» til Oslo.

– Vi håper at Oslo gjør det samme så raskt som mulig. Slik kan vi redde litt av omsetningen til bedriftene før jul, sier Devold.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Grünerløkka
  2. Restaurant
  3. Koronaviruset
  4. NHO
  5. Oslo
  6. Oslo-nyheter
  7. Oslo-front

Flere artikler