Rekordår for Tesla i Norge – men i år blir det bråbrems

Tesla Norway gikk 170 millioner kroner i overskudd i fjor, etter å ha levert ut 15.000 Model 3-biler. Hittil i år er det registrert 77 prosent færre nye Teslaer.

STORE LEVERANSER: Etter flere år på venteliste, fikk mange tusen nordmenn levert sin Tesla Model 3 i fjor.
Publisert: Publisert:

Tesla Norways ferske årsregnskap viser at selskapet solgte biler for 11,3 milliarder kroner i 2019, nesten en dobling fra året før.

Driftsresultatet kom på 170 millioner kroner, en markant økning fra 98 millioner kroner i 2018.

Den kraftige veksten i fjorårets årsrapport gjenspeiler rekordtallene som elbilgiganten rapporterte til Statens vegvesen.

Hele 18.798 nye Teslaer ble registrert til kjøring på norske veier, 15.683 av dem av typen Model 3. Dette ble fjorårets klart mest solgte bil i Norge.

– 2019 var et viktig år for Tesla. Det var året vi begynte å levere Model 3, en bil som er blitt møtt med voldsom interesse. I tillegg leverte vi oppgraderte modeller av Model S og Model X, sier kommunikasjonssjef Even Sandvold Roland i Tesla Norway.

Les på E24+

Går i krigen for elbilen

77 prosents fall

2020 har imidlertid vært en annen historie.

Tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) viser at Tesla hittil i år ligger på 11. plass over bilmerker med flest nyregistreringer.

Tallet er 3893 til og med september, en nedgang på 77 prosent fra 16.689 på samme tidspunkt i fjor.

– Det hadde blitt en nedgang i 2020 også i et normalår, det vil si uten coronaviruset, for i 2019 leverte vi til sammen fire år med bilsalg – med reservasjoner som gikk helt tilbake til 2016, sier Roland.

Han peker i tillegg på to andre faktorer som har bidratt til det kraftige fallet:

– For det første ble fabrikken stengt en periode i våres som følge av pandemien. Dette fikk følger for leveringssituasjonen i Norge. Det andre er at det er øvrige europeiske markeder som vokser veldig raskt nå og som tar større del av produksjonskapasiteten.

Kommunikasjonssjef Even Sandvold Roland i Tesla Norway kaller 2019 et viktig år for bilprodusenten.
Les på E24+

Fiskersønnen som ble milliardær – og tapte alt

Et helt spesielt år

Det er dermed ingenting som tyder på at Tesla kommer til å følge opp fjorårets rekordresultat når regnskapet for 2020 skal gjøres opp.

Even Sandvold Roland og Tesla Norway vil ikke dele foreløpige omsetningstall eller estimater på hvor mange nyregistreringer det blir i 2020 totalt, men kommunikasjonssjefen sier de er åpne om at 2019 ble et helt spesielt år.

– Og så kunne vi se i septembertallene at vi er nær en mer normal leveringssituasjon nå. Det kommer til å komme biler også i de siste månedene av året.

– Var 2019 et unntaksår, eller kan det bli flere på samme nivå?

– Det er i alle fall mange som gleder seg til Model Y som kommer til neste år. Mange nordmenn vil ha elbil og mange nordmenn vil ha SUV. Her får du begge deler.

– Hvordan ser reservasjonslisten ut sammenlignet med den til Model 3?

– Det kan jeg ikke kommentere.

Les på E24+

Nicolai Tangen: Fra studiegjeld til milliardformue

Publisert:
Gå til e24.no