Forbrukertilsynet om strømpristjeneste: – Reiser spørsmål om lovligheten

Sjefen i strømselskapet Nordlysenergi står også bak en nettside som viser at de har billigst strømavtaler uansett hvilke kriterier du velger. – Problematisk, mener Forbrukertilsynet.

Seksjonssjef Christoffer Bjørnum mener praksisen til selskapene Nordlysenergi og dagensstrømpris.no kan være lovstridig.
Publisert: Publisert:

– Dersom det er riktig at man på nettsiden det vises til alltid, og uavhengig av inngitt data, får opp Nordlysenergi som billigste avtale, kan det fort reise spørsmål om lovligheten etter markedsføringsloven, skriver seksjonssjef Christoffer Bjørnum i Forbrukertilsynet i en e-post til E24.

Nettsiden han refererer til, dagensstrømpris.no, er eid av majoritetseieren i Nordlysenergi, strømselskapet som alltid dukker opp som billigste tilbyder på dagensstrømpris.no.

Onsdag kunne E24 fortelle om strømkunde Linn Skyum, som hadde fått besøk av en selger fra Nordlysenergi.

Les også

Nordlysenergi-sjef står bak strømprissammenlikningsside: – Ser ut som at tjenesten er rigget

– Selgeren refererte til en nettside som viste at Nordlysenergi hadde den desidert billigste avtalen. Jeg fant raskt ut av at nettsiden og Nordlysenergi har samme eier, sa Skyum til E24.

Nettsiden viser nemlig at Nordlysenergi har den billigste strømavtalen, uansett om du bor på Østlandet, Sørlandet, i Trøndelag eller i Nord-Norge.

Også Dagens Næringsliv omtalte Skyums sak onsdag.

– Problematisk

Seksjonssjef Christoffer Bjørnum i Forbrukertilsynet skriver i en e-post til E24 at de ikke har registrert henvendelser om dagensstrømpris.no, og at de heller ikke har noen pågående dialog med Nordlysenergi på nåværende tidspunkt.

Han understreker at forbrukere ikke skal bli forledet av uriktig, eller utelatelse av, informasjon.

– Dersom det av nettsiden ikke fremgår at sammenligningstjeneste driftes av et selskap som også har interesser av utfallet av sammenligningen, kan man stille spørsmål om forbrukeren har fått korrekt informasjon, skriver Bjørnum.

Les også

Slakter Forbrukerrådets strømportal: Mener «juksemakerne» blir prisvinnere

Tidligere har Dagensstrømpris.no hatt logoen til Forbrukerrådet på sine nettsider, sammen med en setning om at datene deres var levert av Forbrukerrådet. Dette har i løpet av onsdag blitt fjernet.

– Forbrukertilsynet finner det dessuten problematisk dersom tjenesten viser til en offentlig aktør dersom det faktisk ikke foreligger et samarbeid, sier Bjørnum i Forbrukertilsynet.

Stefan Manov, som står bak prissammenlikningstjenesten, og er daglig leder i Nordlysenergie, erkjente onsdag at denne formuleringen var feil. I en e-post til E24 skrev han at det burde stått «hentet fra» på nettsiden, og ikke «levert av».

Bjørnum i Forbrukertilsynet omtaler strømmarkedet som uoversiktlig for forbrukeren å orientere seg i, med mange aktører, kompliserte avtaler og uklare priser.

– Det er derfor uheldig dersom bransjens aktører villeder fremfor å veilede. Forbrukertilsynet forutsetter at Nordlysenergi går gjennom dette, gjør endringer og rydder opp. Vi vil eventuelt ta kontakt med selskapet dersom det viser seg å bli nødvendig.

Eieren av domenet får penger

Nettsiden dagensstrømpriser.no er eid av Manov Holding ifølge Norid AS, som driver registeret for norske domenenavn. Manov Holding er også majoritetseier i Nordlysenergi, der de ifølge proff.no eier 60 prosent av aksjene.

Stefan Manov, som er daglig leder i Nordlysenergi, eier 100 prosent av aksjene i Manov Holding.

Overfor E24 sier Manov at de to selskapene ikke har noe med hverandre å gjøre.

– Nordlysenergi har ikke noe med dagensstrømpris.no å gjøre, noe jeg har bemerket flere ganger. Det er en helt annen butikk.

– Sånn som jeg forstår det, ble det påpekt at dagensstrømpris.no måtte fjerne linken til Forbrukerrådet. Ut fra det jeg har hørt fra han som drifter siden, er det fjernet nå, sier Manov.

Manov fremholder at selv om han eier domenet, er det et annet selskap som driver dagensstrømpris.no.

– Det er jeg som eier domenet, og jeg har kommet med innspill om å lage en sammenligningsside. Derfor får jeg en kommersiell «kickback» fra de som kjøper tjenestene, sier han.

Med begrepet «kickback» mener Manov en provisjon for innspillene han ga til nettstedet.

Vil undersøke om det er problematisk

Til Forbrukertilsynets kommentarer om at de venter at Nordlysenergi eventuelt rydder opp, har Manov dette å si:

– Vi er enig med Forbrukertilsynet i at strømmarkedet er uoversiktlig. Derfor kommer jeg med faglige innspill til dagensstrømpris, for å gjøre det mer oversiktlig for forbrukeren. Vi tar gjerne et møte med tilsynet og Forbrukerrådet for å gjøre markedet mer oversiktlig.

– Nordlysenergi vil se på om det er problematisk å kjøpe tjenester fra dagensstrømpris.

– Kan du se noen problemer med at du eier domenet til dagensstrømpris, og samtidig er majoritetseier i Nordlysenergi, som kjøper tjenester derfra, som igjen gir deg kickback?

– Jeg kan ikke se noe problem med det. Alle konkurrerer på samme vilkår, om påslag og månedsbeløp. Den leverandøren som har det beste tilbudet vil komme billigst ut.

Publisert:
Gå til e24.no