Nordea fjernet vaksinekritisk analyse med referanser til Nürnbergprosessen

Nordea trakk tilbake en kontroversiell rapport der senioranalytikere stilte spørsmål ved effekten av vaksinene.

Nordea i Finland uttalte på Twitter at rapporten har bommet og at har startet en intern etterforskning.
 • Ada Lea
Publisert:

Analysen, som ble publisert søndag kveld, skapte rabalder på Twitter etter at den finske politikeren Mikko Karna stilte spørsmål ved innholdet. Bloomberg omtalte det onsdag, samme dag som analysen ble fjernet fra storbankens hjemmesider.

I analysen setter forfatterne, sjefanalytiker Martin Enlund og sjefstrateg Andreas Steno Larsen, blant annet spørsmålstegn ved coronavaksinens effektivitet, offisielle smittetall og de refererer til Nürnberg-prosessen.

De to skrev blant annet at «det pleide å være «to uker for å flate ut kurven», men på en eller annen måte har det utviklet seg til å «fengsle de uvaksinerte (eller verre)»». Videre uttalte at de at «vaksinen er tilsynelatende så bra at du må tvinge folk til å ta den», melder Bloomberg.

Martin Enlund

I et innlegg på Twitter sent onsdag skriver Nordea at synspunktene i analytikerrapporten ikke reflekterer bankes offisielle holdning.

Nordea har nå satt i gang en intern etterforskning, ifølge Dagens Næringsliv, som først omtalte saken i Norge.

Refererte til Nürnbergprosessen

I rapporten gjør forfatterne en referanse til Nürnbergprosessen og foreslår at boosterskudd faktisk øker overføringen av coronaviruset:

«Ser vi bort fra lærdommene fra Nürnberg-rettssakene som kroppslig integritet, informert valg, sivil frihet, og så videre (fordi hvem bryr seg?) – nedstenging, vaksinekrav osv. bærer kostnader. Stenging av skoler kan føre til at barn går glipp av utdanning, og å låse inne mennesker, som er sosiale dyr, eller redusere sosial omgang, vil også bære kostnader selv om disse ikke vil være synlige i BNP-tall», skrev Enlund og Steno.

Andreas Steno Larsen

Enlund begynte i Nordea i 2014 som sjefanalytiker og har tidligere jobbet i Svenska Handelsbanken i ni år. Steno Larsen har vært i Nordea i mer enn 10 år.

Begge har ofte kritisert statlige organers svar på pandemien på Twitter, ifølge Bloomberg.

Enlund har vært kritisk til håndteringen av coronapandemien på Twitter. Her er en tweet fra 22.november:

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken stod det at analytikerne gjorde «nazi-referanser», det riktige er at det ble gjort referanser til Nürnbergprosessen. Saken ble endret 03.01.2022, kl. 14.26.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nordea
 2. Vaksine

Flere artikler

 1. Forfatterne bak omstridt Nordea-analyse går av

 2. Nordea gir analytikere skriveforbud etter coronakritisk rapport

 3. Betalt innhold

  Norske advokater var stråmenn for mektige russere

 4. Betalt innhold

  Eksporterer for nesten like mye som hele fastlandsindustrien: – Kan ikke tenke på det

 5. Ny måling viser boligoptimisme: 59 prosent venter stigende priser