HØRING: Næringsminister Sylvia Brustad måtte møte i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité for å svare for sin og statens rolle i transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions.

Hysterisk dårlig

Stoltenberg-regjeringens håndtering av Aker-saken går fra dårlig til hysterisk dårlig.

 • Per Valebrokk
  Per Valebrokk
  Tidligere ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24 Dine Penger.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Det er et sjelden syn å se statsråder i flertallsregjeringer svelge kameler. I Aker-saken har næringsminister Sylvia Brustad svelget en hel flokk mothårs.

I flere uker sloss Brustad mot Kjell Inge Røkke for å tvinge gjennom at transaksjonene mellom Aker Solutions og selskaper i Aker ASA-konsernet skulle bli behandlet på generalforsamlingen.

Resultatet var stakkarslig fra regjeringens ståsted: Brustad og Røkke ble enige om at transaksjonene skal behandles, men at staten støtter de omstridte kjøpene.

I dag ble generalforsamlingen avholdt. Men næringsministeren, som i likhet med sin like lite imponerende forgjenger Dag Terje Andersen snakker varmt om aktivt eierskap, valgte ikke å sende en representant fra departementet for å være tilstede:

"Det er Aker Holding som møter på generalforsamlingen. Vi er indirekte eier av Aker Solutions gjennom Aker Holding, og da er det Aker Holding som representerer", sier statssekretær Øyvind Slåke i Næringsdepartementet til VG i dag.

Les: Brustad dropper generalforsamlingen

Det var med andre ord ikke formelt sett nødvendig for regjeringen å være tilstede.

Kjell Inge Røkke og Aker ASA var svært opptatt av det formelle i forkant av at Aker-saken ble politisk betent. Tre juridiske betenkninger ble innhentet for å for å vurdere om saken skulle opp til generalforsamling i Aker Solutions ASA eller ikke.

Nettopp dette fokuset på hva som var formelt riktig, i stedet for på hva som var en skjønnsmessig riktig og fornuftig håndtering av et felles eierskap, var Sylvia Brustads ankepunkt nummer 1 i Aker-saken. "Hvis Aker var i tvil, kunne de jo bare spurt oss", var gjennomgangstonen.

Skjønn, ikke formaliteter, var altså måten eierskap skulle håndteres på.

Men når dagen er kommet for den hardt tilkjempede (men fullstendig meningsløse) generalforsamlingen, er det ikke formelt riktig for staten å være til stede.

Ved flere anledninger, senest under stortingshøringen 20. mai, sa Brustad at kampen for generalforsamling var viktig å kjempe av hensyn til minoritetsaksjonærene.

"40 prosent av eierne - staten, Saab og Investor - har sagt at vi kommer til å stemme for. Men jeg aner ikke hva de 60 prosent andre kommer til å gjøre. Men vi får en behandling gjennom et ordentlig vedtak. Derfor står jeg fast på at dette er aksjonærdemokrati og en reell generalforsamling," sa hun under høringen.

Likevel valgte Næringsdepartementet ikke å sende noen til generalforsamlingen for å følge debatten. Både Nordea-fondene og forvaltningsselskapet Alfred Berg var i dag kritiske til Aker Solutions' oppkjøp.

Les: Møtte knapp motstand

Sylvia Brustad sa seg fornøyd med løsningen på Aker-saken, noe det er vanskelig å tro henne på. Kan vi heller ikke stole på hennes bekymring for minoritetsaksjonærenes rettigheter? Det er vanskelig å tolke fraværet på dagens generalforsamling annerledes.

Følg Per Valebrokk på Twitter

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. E24
 2. Stortingsvalg

Flere artikler

 1. Røkke får viljen sin

 2. Brustad dropper generalforsamlingen

 3. Trekker Aker Holding-avtalen i tvil

 4. KrF: - Brustad er svekket

 5. Vil granske etableringen av Aker Holding i 2007