DNB-sjefen om skrekkstarten på 2016: – Må beholde ro og fatning

«Enorm pessimisme» råder i markedene, men sjefen i Norges største bank synes ikke det ser så gærent ut. 

SER FREMOVER: DNB-konsernsjef Rune Bjerke, her avbildet utenfor Operaen under NHOs årskonferanse i fjor.

Trond Solberg VG
  • Karl Wig
Publisert:

– Jeg tror det er viktig å beholde ro og fatning. Når det skjer store bevegelser i markedene, er det lett å miste hodet litt. Det tror jeg det er viktig at en bank ikke gjør, sier Rune Bjerke til E24.

Vi møter DNB-konsernsjefen på industrikonferanse på Operen i Oslo. Bakteppet er oljekrisen og det store omstillingsbehovet for norsk industri og næringsliv fremover.

Som om ikke nedturen ble tydeliggjort nok i fjor, har 2016 åpnet svært dramatisk: Siden nyttårsrakettene gikk i lufta, har oljeprisen falt nye 20 prosent.

Denne uken duppet prisen på nordsjøolje under 30 dollar fatet. På Oslo Børs har aksjeverdiene rast.

Fra før var det ventet at 2016 blir tøffere enn 2015. Det snakkes om mulig negativ styringsrente – og negativ reallønnsvekst.

Les også

Oljeaksjene blør: Fra 1.014 til 441 mrd. på 1,5 år

– Klarer ikke å se den enorme pessimismen

Men Bjerke sier DNB fortsatt planlegger for økonomisk vekst i år.

– Vi ser at det kommer til å bli tøft i noen næringer. Men vi ser også at andre deler av landet, og ikke minst bedrifter som eksporterer i konkurranse med andre nasjoner, og som tjener på en svak kronekurs, de har bedre tider. Her er det sånn at noen vil ha det knalltøft, mens andre vil få muligheter, sier Bjerke.

– Overordnet vil veksten bli noe svakere og ledigheten gå opp, men likevel: Vi klarer ikke å se den enorme pessimismen i markedet nå, som noe som skal være representativt fremover, sier Bjerke.

Han henviser til torsdagens ras på børsen: Oslo Børs falt 2,63 prosent til 542,17 poeng ved stengetid.

– Det er psykologidrevet?

– Markedene er veldig urolige og volatile. Det er store svingninger, større en vi er vant med. Men det fundamentale bildet ser ikke så gærent ut.

Les også

To ting gjør DNB optimistiske til norsk industri

Støtdempere

– Hvordan ser det fundamentale bildet ut nå, mot på tampen av 2015?

– Det ser ut til at veksten blir enda litt svakere enn man forutsatte for et halvt år siden, og det ser ut som at arbeidsledigheten skal litt høyere opp. Det er også slik at sannsynligheten for et rentekutt fra sentralbanken har økt. Men i det store og hele er Norge en økonomi som nå har flere støtdempere enn de fleste andre økonomier i verden.

– Hva med deg selv og DNB; Har dere støtdempere?

– Vi har heldigvis en av de mest solide kapitalbasene blant alle banker i verden. Vi er veldig godt rustet til å møte litt ruskevær, sier Bjerke.

Han sier han og DNB ikke tror oljenedturen vil forplante seg til andre deler av norsk økonomi på like dramatisk måte som markedet forventer.

Robot-trusselen

– Nå har det blitt snakket mye om viktigheten av å omstille, automatisere og robotiserte. Er det noe du savner i debatten?

– Nei, jeg tror det er bra å ha så mye fokus på endring og omstilling. Se hvor mye av det positive som foregår i industribedrifter i forhold til robotisering og automatisering. Norge har bedre forutsetninger for å nyttiggjøre seg av ny teknologi, enn mange andre økonomier.

Men nyvinningene har sin pris. Folk mister jobbene sine. Også hos Bjerke: De neste årene skal DNB bli færre ansatte.

– Det er en naturlig nedbygging av antall ansatte når man bygger opp teknologiske løsninger og muligheter, forklarte Bjerke til E24 under NHO-konferansen tidligere i januar.

– Hvordan skal arbeidsplassene skapes?

– Arbeidsplassene skapes gjennom mange tusen oppstartsbedrifter hvert år. Det som er viktig er å få oppstartsbedriftene til å overleve den første vanskelige fasen, og øke sysselsettingen litt i de veldig mange små og mellomstore bedriftene som norsk økonomi er så avhengig av.

Les også

Oslo Børs faller videre: – Nå er det frykt og grådighet som råder

Har prøvd Uber og Airbnb

– Hva tenker du om at det snakkes så varmt om nyskapning og den nye delingsøkonomien, samtidig som det blir ramaskrik når NHO-sjefen setter seg inn i en Uber?

– Jeg tror vi skal ha respekt for at mange oppfatter endringer som noe litt skummelt. Det er en innebygd reaksjon i oss. Men jeg tror også vi må vende oss til å omfavne mye av det nye som kommer. Det er noen trender det er veldig, veldig vanskelig å stoppe.

DNB-sjefen sier transaksjonskostnadene nemlig har sunket så mye at alle bransjer utfordres. Også hans egen.

– Det å se for seg en «bankenes Uber», er noe vi må gjøre for å vite at vi er der, og er konkurransedyktige, fem-ti år frem i tid.

– Har du selv prøvd Uber?

– Jeg har ikke gjort det i Norge, men jeg har gjort det utenfor. Jeg skal også medgi at jeg har testet Airbnb på utenlandsturer.

Bjerke sier næringene som blir konkurranseutsatt og truet, bør svare med å fornye og innovere seg selv.

– Det er bare på den måten man kan opprettholde posisjonen sin fremover. Det gjelder hotellnæringen, det gjelder taxinæringen – og det gjelder bankene.

Les også

To ting gjør DNB optimistiske til norsk industri

Les også

Ikke vært lavere siden februar 2004

Les også

– Vi trenger en kraftsamling

Her kan du lese mer om

  1. DNB
  2. Oljebransjen

Flere artikler

  1. – Vil ikke forby Uber og Airbnb

  2. Mandag kommer delingsøkonomi-rapport: Blir Uber og Airbnbs tjenester ulovlig?

  3. Uber Norge-sjefen tror ikke Uber-modellen passer i alle bransjer

  4. Annonsørinnhold

  5. Økt optimisme i boligmarkedet tross renteoppgang

  6. DNB-Bjerke om boligfrykten: – Vi får flere og flere spørsmål