Jo Lunder krever millionbeløp i erstatning

Etter at Økokrims korrupsjonssiktelse ble henlagt krever den tidligere Vimpelcom-toppen erstatning for påført og fremtidig tap. Tapet beregnes til inntil 530 millioner kroner.

KREVER ERSTATNING: Jo Lunder under pressekonferansen etter at Økokrim har henlagt korrupsjonssaken mot han. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Publisert:

I november i fjor ble Økokrims korrupsjonssiktelse mot Jo Lunder henlagt. Den tidligere Vimpelcom-toppen ble opprinnelig siktet og pågrepet i 2015, i forbindelse med granskingen av selskapets investeringer i Usbekistan.

Lunder krever nå erstatning både for lidt tap og fremtidige tap.

To sakkyndige har beregnet det lidte tapet til henholdsvis 60,5 og 89,5 millioner kroner før skatt. Dette baserer seg på tap av inntekt fra Lunders stilling som konsernsjef i Fredriksen Group.

Det fremtidige tapet beregnes til 339 og 440 millioner kroner, basert på lønnsnivået hos Fredriksen, Vimpelcom og kompensasjonsnivået i tilsvarende stillinger internasjonalt.

Les også: Varslet «rekordstort» erstatningskrav

Beregner høyt tap

«Selv om saken mot ham endte med henleggelse, har Lunder ingen muligheter til å kunne reetablere seg i tilsvarende internasjonale lederposisjoner», skriver advokatfirmaet Schjødt i en pressemelding.

Noe konkret erstatningsbeløp som kreves fremgår ikke av meldingen.

«Lunder har ansett det hensiktsmessig å overlate tapsberegningen til uavhengige personer og fagmiljøer som har den kompetanse og erfaring som kreves», skriver Schjødt.

Om tapsberegningen skriver også advokatfirmaet at de sakkyndige har sett på lønnsnivået til ledere i lignende selskaper i USA og Europa.

«Tapet er ekstraordinært høyt og beregningen bygger på en
rekke inngående analyser og anerkjente økonomiske modeller», skriver Schjødt.

Kommunikasjonsrådgiver Mads Kvernen Kleppe i Økokrim bekrefter at Økokrim har mottatt erstatningskrav i saken.

– Når straffeforfølgningen ender med henleggelse, kan den tidligere siktede søke om erstatning. Det er Statens sivilrettsforvaltning som skal behandle kravet etter at Økokrim har gitt sine synspunkter, skriver han i en kommentar.

Mistet Fredriksen-jobb

Da Lunder ble pågrepet på Gardermoen høsten 2015, var han konsernsjef i Fredriksen-gruppen.

Men kort tid etter ble han ble han permittert fra toppstillingen. Deretter ble det klart at Lunder ikke kom tilbake i jobben.

Allerede høsten 2017 varslet den tidligere Vimpelcom-toppens forsvarer et historisk høyt erstatningskrav.

Les også: Økokrim henlegger korrupsjons-siktelsen mot Jo Lunder

Den såkalte Vimpelcom-skandalen begynte å rulle tilbake i 2012, da SVTs «Uppdrag gransking» at svenske Telia hadde utbetalt store summer til presidentdatteren i Usbekistan for å få telelisenser i landet, blant annet via postkasseselskapet Takilant.

Etter hvert ble også teleselskapet Vimpelcom trukket inn. Økokrim etterforsket Jo Lunder, tok ut en siktelse som deretter ble henlagt, før Lunder nå altså krever erstatning for sitt tap.

Les også

Hva gjør vi med Økokrim?

Les også

– Jeg har hele tiden vært sikker på at han har vært uskyldig

Les også

Lunder: – Jeg skulle aldri blitt arrestert

Publisert:
Gå til e24.no