Avslører kriseplan i ny bok: Petter Stordalen har to milliarder kroner i cash

Hotellkongen sikrer seg mot dårlige tider.

CASH IS KING: Hotelleier og investor Petter Stordalen lanserer sin selvbiografi lørdag. Her er han avbildet under sin tale på 25-års jubileet til Nordic Choice Hotels i januar.

Magnus Sandberg
  • Ingvild Sagmoen
  • Bjørn Haugan
Publisert:,

«I skrivende stund, sommeren 2015, har jeg åtte milliarder i gjeld. Noen vil kanskje påpeke at det er et høyt tall. Men mister jeg nattesøvn over det? Nei. For jeg har to milliarder i cash,» forteller Petter Stordalen i selvbiografien «Jeg skal fortelle deg min hemmelighet», som lanseres lørdag.

E24 og VG har fått tak i boken en dag før.

I den skriver hotellkongen om både opp- og nedturer, om raidforsøk og milliardavtaler, om kona Gunhild og om hvordan han gjorde det for å komme seg dit han er i dag: Fra jordbærselger i Porsgrunn til å bli en av Norges rikeste personer.

Les også

Slik fikk Stordalen sitt gjennombrudd som 24-åring

Men hvorfor har Stordalen to milliarder i cash?

I boken forsøker han å forklare det med et eksempel han har gitt sønnen Jakob, som lurer på hvorfor han ikke bare nedbetaler gjelden sin med de pengene.

Når krisen i markeder kommer, er det han som sitter med de to milliardene som vil klare seg, forklarer Stordalen. Ikke han som tømmer cashbeholdningen for å betale ned på gjelden.

Med cash kan han stå gjennom krisen, mener Stordalen. Derfor bør mantraet i alle selskap være «never run out of cash», skriver hotellkongen i den ferske boken.

Les også

Petter Stordalen: - Alle må bidra

Ifølge boken er det altså to grunner til at han har to milliarder i cash. For det første: For å ha en sikkerhet overfor bankene i dårlige tider. For det andre: For å kunne bruke penger i dårlige tider.

«For store formuer bytter så å si alltid eiere i dårlige tider. De bytter hender, fordi den ene parten kan tilby den andre det han mangler: cash,» fortsetter han i boken.

For i dårlige tider mangedobles verdien av penger, understreker han.

Og det er i dårlige tider man kan skape de største verdiene, mener Stordalen. Det er sånn han har bygget seg opp, ved å satse når alle andre nøler.

E24 har vært i kontakt med Petter Stordalens representanter. Stordalen er ikke tilgjengelig for utdypende kommentarer fredag.

Les også

Dette er Norges rikeste

Les også

Stordalen kjøper seg opp i Storebrand

Les også

Stordalen gir bort 5.000 gjestedøgn

Flere artikler

  1. Stordalen i fersk podcast: – Formuen min ligger i selskapene

  2. Petter Stordalen: – Jeg betyr ikke så mye for selskapet

  3. Petter Stordalen: – Du kan ikke skrive en bok og utelate alt som er vondt

  4. Annonsørinnhold

  5. DN: Ferd-arving økte formuen med 700 mill.

  6. Milliardæren Stordalens ligningsformue på «bare» 130 millioner