Venstre vil ha avklart Wærsteds rolle i Nordea

Telenors styreleder Gunn Wærsted ledet tidligere «private banking» i Nordea. Venstre mener hun bør redegjøre for sin rolle etter avsløringene i de såkalte «Panama Papers», skriver Dagens Næringsliv.

KREVER SVAR FRA WÆRSTED: Venstre vil få avklart rollen til styreleder Gunn Wærsted i Telenor i perioden hun ledet privat banking i Nordea.

Tore Meek NTB scanpix
 • NTB
 • E24
Publisert:

Den nordiske storbanken er blant finansinstitusjonene som trekkes fram i den omfattende dokumentlekkasjen som er blitt kjent de siste dagene.

Wærsted var konsernsjef

De mest formuende kundene skal ha fått tilbud om hjelp til å opprette postkasseselskaper i skatteparadis, melder Sveriges Television.

Det skal ha skjedd gjennom bankens «private banking»-virksomhet, som lå under den delen av banken Gunn Wærsted var konsernsjef for fram til februar i år, skriver Dagens Næringsliv.

Mener Mæland må undersøke

Venstres Terje Breivik mener det er «betimelig» å spørre om Wærsted bør redegjøre for sin rolle i det som er lekket ut om bankens virksomhet.

– Jeg forutsetter at dette blir en del av jobben regjeringen og næringsminister Monica Mæland må gjøre i kjølvannet av det som nå er avdekket, sier Breivik, som er partiets finanspolitiske talsmann.

Wærsted besvarte ikke Dagens Næringslivs henvendelser mandag, og det lyktes heller ikke avisen å få en kommentar fra Mæland.

E24 har heller ikke lyktes ennå å få kontakt med partene.

Les også

Her er legitime grunner til å ha penger i skatteparadis

Finanstilsynet sender henvendelse

Det var Aftenposten som søndag avslørte at den statseide storbanken DNB har lagt til rette for at kunder kan skjule pengene sine i skatteparadiset Seychellene og unngå skatt.

Søndag skrev danske og svenske medier at også Nordea var trukket inn i den voksende skandalen.

Nordea i Norge bekreftet overfor E24 at også norske kunder har blitt hjulpet til skatteparadis.

Mandag ettermiddag hadde det norske Finanstilsynet offentliggjort at de vil sende henvendelser til styrene i både DNB og Nordea.

Ble hentet inn til ryddejobb

Wærsted ble hentet inn til Telenor hvor en stor ryddejobb venter i kjølvannet av korrupsjonssaken knyttet til Vimpelcom, der selskapet er en stor eier.

Nominasjonskomiteen i Telenor ASA foreslo at Nordeas konserndirektør skulle bli ny styreleder etter Svein Aaser.

Hun tiltrådte 14. januar, og gikk samtidig av som direktør i Nordea Bank Norge.

Tidligere styreleder Svein Aaser trakk seg på tampen av oktober, etter å ha blitt kjent med at han ikke lenger hadde tillit hos næringsministeren. Dersom han ikke hadde gått, hadde han blitt «dyttet».

Bakgrunnen for dette var Telenor-styrets håndtering av Vimpelcom-saken.

Les også

Nordea hjelper norske kunder til skatteparadis

Blant Norges mektigste kvinner

Wærsted har tidligere blant annet vært administrerende direktør i Sparebank 1 Gruppen og konserndirektør i DNB. Hun er også styreleder i Petoro.

Gunn Wærsted har gjentatte ganger stått på Kapitals årlige liste over Norges mektigste kvinner, og ble i 2008 og 2009 kåret til Norges mektigste næringslivskvinne av VG.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Panama papers
 2. Nordea
 3. DNB

Flere artikler

 1. Undersøker Wærsteds Panama-rolle

 2. Tre norskeide kontoer sperret etter Panama-granskning

 3. Gjorde skatteparadis-endringer i 2009:
  Tidligere Nordea-topp sier det var intern motstand

 4. Annonsørinnhold

 5. Finanstilsynet vil be om redegjørelse fra DNB

 6. Retningslinjer brutt på Wærsteds vakt