Tord Lien venter på brasiliansk liberalisering: – Får presidenten gjennomslag vil det gi store muligheter for norsk oljenæring

Oljeminister Tord Lien (Frp) håper en ny reform kan gjøre det brasilianske markedet til et nytt eventyr for norsk oljenæring.

REAL I SIKTE: Olje- og energiminister Tord Lien møtte blant andre viseenergiminister, Pedro Pedrosa, da han besøkte Brasil denne uken. Oljeministeren tror mulighetene er store for norsk oljenæring hvis presidenten får gjennom liberaliseringen av oljenæringen.

Foto: Olje- og energidepartementet
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Norge og Brasil diskturer nå om de skal støtte flere forskningsprosjekter som skal komme begge oljelandene til gode.

Som et ledd i dette var Lien denne uken vært på snarvisitt til Brasil, for å møte flere av landets toppolitikere.

– Vi har vært her for å selge inn historien om den gode, norske oljeforvaltningen, sier Lien og forteller at den norske forvaltningsmetoden er ganske nært det den brasilianske presidenten ønsker å gå.

Brasil står nå oppe i en prosess som kan ende i en privatisering av oljeaktiviteten.

Per i dag må Brasils statlige oljeselskap Petrobras ha kontroll med feltet og eie minst 30 prosent, ifølge Forbes.

Hvis presidenten får viljen sin vil man åpne opp for at utenlandske oljeselskap kan komme inn og få kontroll over oljefelt, uten at Petrobras må være involvert. Lovendringen er likevel langtfra ukontroversiell i landet, der mange er opptatt av storstilt nasjonal kontroll.

– Får presidenten gjennomslag for liberaliseringen vil det gi store muligheter for norsk oljenæring og leverandørindustri, sier Lien om reformen.

Hvis alt går som han håper, kan brasilianerne komme til å privatisere en lisens som allerede er tildelt, i tillegg til å åpne for private i en annen tildeling neste år, forklarer Lien.

Et økt innslag av utenlandsk eierskap vil både gi muligheter for oljeselskaper og aktører innen leverandørindustrien i Norge, mener Lien.

Norsk næringsliv tungt investert

Brasil er allerede et svært viktig land for den norske olje- og leverandørindustrien, og Tord Lien hadde følge av en rekke næringslivsaktører på turen denne uken.

Flere av offshorerederiene har i en årrekke leid ut skip til bruk på brasiliansk sokkel, inkludert Kristian Røkkes Akastor, som har slått seg sammen med japanske Mitsui for å satse videre i landet.

Aker Solutions og selskapets brasilianske toppsjef Luis Araujo har også en tung tilstedeværelse i landet, blant annet gjennom en ny subsea-fabrikk og det ferske oppkjøpet i CSE Mecanica.

Les også

Oljebransjen femti år: Så mye har Norge tjent

Statoil er også tungt tilstede i Brasil, blant annet gjennom Peregrino-feltet som er det største feltet Statoil opererer utenfor Norge, ifølge selskapet selv. I juli annonserte selskapet at de betaler 21,4 milliarder for å blant annet kjøpe seg opp i oljefunnet Carcara, som er et av verdens største.

– Brasil er kanskje et av stedene i verden vi har størst tro på med tanke på olje- og ressurspotensialet, sa Statoils letesjef Tim Dodson til E24 i sommer.

Deler av norsk erfaring

I tillegg til å snakke norsk næringslivs sak i Brasil, har mye av tiden gått med på å utveksle erfaringer når det kommer til hvordan Norge har styrt og forvaltet oljeressursene.

(saken fortsetter under bildet.)

Olje- og energiminister Tord Lien møtte i tillegg minister for vitenskap, teknologi og innovasjon, Gilberto Kassab, under sitt besøk i Brasil.

Foto: Olje- og energidepartementet

– Hva er de mest interessert i å lære fra den norske oljeforvaltningen?

– Blant annet om hvordan det norske Oljedirektoratet følger opp et felt fra fødsel til nedstengning. De ønsker også å lære hvordan vi har klart å bruke markedet aktivt til det beste for det norske folk, sier olje- og energiminister Tord Lien.

Les også

Statoil klare med sin tredje utbyggingssøknad i år: Skal bygge ut Trestakk for 5,5 milliarder

Han trekker frem at norske myndigheter siden starten har forsøkt å sørge for at vi har bygget opp en konkurransedyktig oljenæring, i tillegg til det økonomiske systemet der oljeinntektene blir sikret og avsatt til forvaltning.

– Et helt sentralt element i det norske systemet er hvordan vi har klart å bygge et fiskalt rammeverk der statens og bedriftenes interesser sammenfaller, sier Lien.

Et siste element brasilianerne har vært opptatt av er hvordan norske myndigheter støtter opp om forskning og utvikling innen næringen for å få stadig bedre og mer effektive løsninger.

Imponert over Ormen Lange

Et tema som engasjerer oljeministeren mye er det pågående forskningssamarbeidet mellom Brasil og Norge på oljefronten, kalt BM21.

Les også

DEA vil bygge ut sitt første felt i Norge: Her leverer de søknaden for Dvalin

Her samarbeider Forskningsrådet og deres motparter i Brasil om å støtte felles forskningsprosjekter som kan gi forbedringer både på brasiliansk og norsk sokkel. I første omgang har Brasil og Norge forpliktet seg til å tildele 10 millioner kroner hver. Man har også forpliktet seg til å å bruke penger neste år, men summen er ikke klar.

– For å si det rett ut, så er det jo en del sånne avtaler som bare koker bort, men denne er i ferd med å bli en skikkelig suksess, sier Lien begeistret.

Avtalen ble undertegnet i 2013 av Lien og brasilianerne like etter han ble statsråd. Med BM21-avtalen som rammeverk har Forskningsrådet satt i gang Petromaks2 prosjektet.

I starten av desember vil de det bli annonsert om de foreløpige tildelingene som er signalisert blir endelige. Det er 4Subsea AS, StormGeo AS, IRIS-Software AS og WiSub AS som foreløpig har blitt valgt ut.

(saken fortsetter under bildet.)

IMPONERER BRASILIANERNE: Ormen Langes landanlegg, i Nyhavna på Aukra i Møre og Romsdal.

Svein Roger Ivarsen

Disse har igjen hver sin brasiliansk motpart som de skal jobbe på det aktuelle prosjektet sitt med. Hovedkravet i utlysningen var at prosjektet man søkte om måtte ligge innenfor undervannsteknologi (subsea), miljøteknologi eller løsninger for økt utvinning (IOR).

Les også

Kokoskrise – prisene kraftig opp

– Dette er første gangen Finep (Brasils svar på Innovasjon Norge, journ.anm.) har tildelt midler sammen med en utenlandsk aktør. Det sier litt om Norges posisjon her, sier Lien.

Etter den nåværende tildelingsrunden der utlysningen var rettet mot små- og mellomstore bedrifter, håper Lien at man i neste runde kan få med de store oljeleverandørene og forskningsinstituttene hjemme på prosjektet.

Forskningsrådet opplyser at de nå er i forhandlinger med brasilianerne om oppsettet for den neste runden, og at man håper å få til en utlysning ikke så langt ut i 2017.

– I en situasjon der vi må forberede oss på at oljeprisen kan være lav lenge, er det ekstra viktig å finne kostnadseffektive løsninger og teknologi. Den brasilianske statssekretæren trakk jo for eksempel frem Ormen Lange-feltet vårt som et eksempel på et prosjekt som ble mulig på grunn av nye løsninger, sier Lien.

Lien sier at målet er at norske og brasilianske bedrifter sammen skal komme opp med nye løsninger til oljeindustrien, og han sier at vi får mer for pengene ved å samarbeide med andre som er samme situasjon som oss.

– Jeg tror på det å koble folk som i denne typen prosjekter. Det skaper også muligheter for business, men hovedpoenget er å slå sammen våre finansielle og menneskelige ressurser, sier Lien.

Les også

– Dette er et forsøk på å knuse oljenæringen

Les også

Oljeministeren vil gi 100 millioner til forskning

Les også

Statoil best på klimastrategi

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Tord Lien
  2. Equinor
  3. Aker Solutions
  4. Brasil
  5. Akastor

Flere artikler