Skattesnytere forsøker å unndra millioner rundt nyttår

Men trikset er utdatert, advarer Skatteetaten.

NYTT ÅR: Nye muligheter. De som prøver seg på å trikse seg bort fra formuesskatt, blir tatt, advarer Skatteetaten.
Publisert: Publisert:

Hundrevis av millioner kroner blir hvert år tatt ut av bankene like før nyttår, men dukker mirakuløst opp igjen på konto ikke langt ut i det nye året.

Like mirakuløst er det ikke at de som prøver seg på det gamle nyttårstrikset, blir oppdaget, slår Skatteetaten fast.

- For 20 år siden var de mye vanskeligere å oppdage, sier skattekrimdirektør i Skatt Sør, Jens Erik Holmås, til E24.

- Men i dag blir de tatt. Det er en annen elektronisk hverdag, og bankene har rapporteringsplikt, som også er skjerpet inn flere ganger. Dette er en type unndragelse som det er dumt å forsøke seg på i dag, sier Holmås.

Hundrevis av millioner

Skatt Sør dekker Telemark, Agder-fylkene, Buskerud og Vestfold, og her har 26 personer forsøkt å unndra 35 millioner kroner fra selvangivelsen de siste to årene.

For Skatt Øst, som er den mest befolkningsrike delen av landet, er tallet mye høyere.

På tre år har 151 personer i Oslo, Akershus, Hedmark, Oppland og Østfold lurt unna tilsammen 670 millioner kroner i dagene før nyttår.

Skatteetaten har imidlertid ingen samlet oversikt for hele landet.

Gjengangere

ADVARER: Jan Erik Holmås mener det er dumt å prøve å lure Skatteetaten med utdaterte triks.- Du blir oppdaget, advarer han.

Nyttårsskattesnyterne er eldre mennesker med formue, og de prøver seg gjerne flere ganger.

- Vi ser at det er de samme som går igjen. De som blir tatt, oppdager vi ofte at har gjort dette over flere år, sier Holmås.

Som mannen som oppga at de noen hundre tusen han hadde tatt ut, skulle brukes til bilkjøp. Problemet var bare at det ikke ble noen bil, og at hundretusnene også hadde forsvunnet ut av konto før nyttår året før, og før der igjen.

- Det er gjennomgående pensjonister. Folk som har kontantformue over grensa for formuesskatt, og gjerne annen formue i tillegg, sier Holmås.

- Unge mennesker har fått med seg at vi lever i en elektronisk hverdag, påpeker han.

Økokrim

Skatteetaten får melding om hvert mistenkelige tilfelle fra Økokrim, som igjen blir varslet av bankene. Mistanken oppstår når de registrerer at større beløp tas ut før nyttår.

Blir man tatt, venter først et brev fra Skatteetaten. Deretter får man sjansen til å forklare seg, men Holmås sier de aller fleste er klar over at det de gjør, er ulovlig.

- Alle de vi oppdager er fullstendig klar over hva de gjør. De har ingen forklaring, og innrømmer hva formålet har vært.

De som blir tatt må i tillegg til å betale den formuesskatten de har forsøkt å snike seg unna, også betale tilleggsskatt på minst 30 prosent.

- I alvorligere tilfeller er tilleggsskatten på 60 prosent, og noen saker ender med anmeldelse, sier Holmås.

- De skattereglene som gjelder i Norge, er vi alle sammen pliktige å følge og sette oss inn i, påpeker han, og ber derfor folk om å tenke seg om en gang til før de tar penger ut av banken for å spare skatt.

Les mer: Tilleggsskatt, skatt eller straff?

Publisert:
Gå til e24.no