Statsadvokaten anker robotsaken til Høyesterett

Anker saken mot de private investorene til Høyesterett.

ANKER: Statsadvokaten anker robotsaken til Høyesterett. Her er aktor Christian Stenberg avbildet under rettssaken i Oslo tingrett i september i fjor.

E24
  • Sverre Rørvik Nilsen
  • Even Landre
Publisert:

Peder Veiby og Svend Egil Larsen er frikjent i Borgating Lagmannsrett i den såkalte «robotsaken».

Nå anker Statsadvokaten til Høyesterett.

- Jeg synes det var synd at de anket. Jeg trodde vi var ferdig med dette. Hvis de vil tape to ganger på rad, må de få lov til det, sier Larsen til E24.

Larsens forsvarer, advokat Halldor Chr. Tjoflaat, sier anken ikke er veldig overraskende.

- Vi mener fortsatt at konklusjonen til Lagmannsretten er riktig, men tar anken til etterretning.

- Det er ikke uventet at påtalemyndigheten anker når man ser hvor mye prestisje som er lagt i saken. Men man må ha for øye at den gjelder et fenomen som ingen har sett maken til på noen europeisk børs, verken før eller etter denne perioden da Timber Hill fortsatt var veldig aktiv på Oslo Børs, sier Tjoflaat til E24.

Dette er saken

I midten av november 2007 ble varsellampene hos markedsovervåkningen på Oslo Børs utløst da en rekke handler som gikk gjennom nettmegleren Nordnet, provoserte frem handel fra det utenlandske meglerhuset Timber Hill og en såkalt aksjerobot.

Dette skjer ved at forhåndsprogrammerte maskiner hos enkelte av meglerhusene følger med på handelen for å fange opp bevegelser.

Larsen og Veiby ble dømt for 72 tilfeller av kursmanipulasjon mot aksjeroboten og mot aksjemarkedet, en dom som nå er opphevet av Lagmannsretten.

Politiet mente at de to med kunnskaper om hvordan roboten har fungert, har handlet aksjer hvor handelsmønsteret og hensikten med handelsmønsteret har medført store bevegelser i aksjen.

Dette skal ha skjedd gjennom 2.200 transaksjoner i aksjer som er preget av lavt volum. Aksjen det ble handlet i var Hafslund B-aksjen, Wilh. Wilhelmsen og Odfjell B-aksjen. Handlene ble foretatt i tidsrommet mellom november 2007 til mars 2008.

Mer om saken:

Publisert:

Flere artikler