Aktor til TA Invest-tiltalt: - Du er mattelærer. Hvordan trodde du dette skulle gå rundt?

OSLO TINGRETT (E24): TA Invest-tiltalt trodde han eide eiendommer for titalls millioner på én lektor-pensjon.

PENSJONIST-ØKONOMI: Politiadvokat Christian Stenberg er aktor i saken mot TA Invest-gründerne. Onsdag presset han Per Sten Andersen på hvorfor han trodde samboerparet kunne kjøpe eiendom for flere titalls millioner, når han selv var pensjonist.
  • Jo Andre Aakvik
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Aktor Christian Stenberg fortsatte onsdag morgen sin utspørring av Per Sten Andersen om kollapsen i aksjeklubben TV Invest.

Han gikk rett inn på Andersens personlige økonomi, og på ny ble Andersen presset hardt av aktor.

Per Sten Andersen og den tidligere samboeren Eva-Karin Haugen er begge tiltalt for blant annet grovt bedrageri av drøye 341 millioner kroner i forbindelse med kollapsen i TA Invest. Aksjeklubben som ble startet i 1996 viste seg å være et pyramidespill (les om aksjeklubben i faktaboksen nederst i saken).

Sentralt i utspørringen onsdag morgen står den store eiendomsmassen aksjeklubben eide. På konkurstidspunktet satt aksjespareklubben på eiendommer for over 150 millioner kroner.

Les også

TA Invest-saken: Aktor presser på avvik i forklaringene

Sentralt i Andersens forsvar, er at han mener seg selv lurt av sin tidligere samboer. Han sier han ikke viste at nesten hele aksjebeholdningen ble solgt i 2005 og 2006, og at pengene ble flyttet over i eiendom.

Eiendommene ble raskt sterkt belånt for å holde liv i klubben.

Hadde leietakere

Andersen innrømmer at han visste om eiendommene, men sier han trodde han og Eva Karin Haugen anskaffet og eide disse privat. På dette tidspunktet var Andersen pensjonist.

- Du er mattelærer. Hvordan trodde du dette skulle gå rundt, spurte aktor Christian Stenberg.

- Jeg regnet på det, og så at det skulle kunne gå rundt. Vi leide ut mange eiendommer, og vi søkte etter store, og solide leietakere, svarte Andersen, som viste til at Statoil leide flere av leilighetene.

I tillegg til en rekke utleieleiligheter, kjøpte aksjeklubben også fritidseiendommer i Jotunheimen, i Arvika og på Rørøs.

Disse mener aktor ble disponert privat. I tillegg ble det investert i leiligheter i Oslo for salg.

- Du sier du regnet på dette og at det gikk rundt. Hva skulle til for å få det til å gå rundt, spurte aktor, som påpekte at det tar lang tid og krever store kostnader fra en leilighet kjøpes til en er klar for utleie eller salg.

- Det gikk jo rundt. Jeg brukte litt av pensjonen min, svarte Andersen.

- Ville husket lureri

Andersen hadde også problemer med å svare for seg i forhold til sine rapporterte formuestall i ligningene fra TA Invest-perioden.

- Jeg kan ikke huske alt dette. Men dersom jeg hadde tenkt ut noe lureri den gangen, ville jeg husket det nå, sa Andersen.

- Men hvis du hadde tenkt ut noe lureri den gangen, ville du fortalt om det nå, spurte aktor videre.

- Jeg har alltid sett på meg selv som en ærlig person, svarte Andersen.

Stor gjeld

Ordvekslingen kom i forbindelse med at aktor Stenberg spurte Andersen om hvorfor det kun stod oppført verdipapirer for knappe 400.000 kroner i ligningspapirene.

Samtidig stod Andersen i 2004 med en formue på 3,6 millioner kroner og en gjeld på 8,2 millioner kroner. Aktor ville vite mer om gjelden, men fikk bare som svar at Andersen ikke husket.

- Det eneste jeg husker er at da vi var samboere hadde vi felles skatt. Så vi fordelte vel gjeld etter hvor det var gunstigst – innenfor det som var lov å gjøre.

Stenberg ville også vite hvor mye Andersen selv hadde investert i aksjeklubben.

Også her ble Andersen svar skyldig.

- Jeg skjøt inn penger i aksjeklubben, men jeg husker ikke hvor mye, svarte Andersen.

Les også

Ekspert-rapport om TA Invest: 21 millioner gikk til privat forbruk

Han opplyste at han på midten av 1990-tallet - da TA Invest ble etablert - hadde arvet penger etter sin far og solgt en eiendom etter sin avdøde kone. Deler av disse pengene ble etter Andersens forklaring satt inn i TA Invest, uten at han husket hvor mye.

- Jeg så på meg selv som et vanlig medlem, sa Andersen, som til slutt anslo at at han på det meste hadde rundt tre millioner kroner i TA Invest. Det var både innskutt kapital og rapportert avkastning.

Aktor spurte om Andersen har rettet et krav mot boet. Andersen kunne da fortelle at han i etterkant av konkursen rettet et krav på over 500 millioner kroner.

Rettet krav mot boet

Andersen fortalte i retten at han ble slått personlig konkurs, etter at et av medlemmene i aksjeklubben rettet et krav mot ham personlig.

- Jeg fikk et råd av min daværende advokat om at dersom jeg stod ansvarlig for tapene til de andre medlemmene, så ville jeg melde inn det til boet, sa Andersen.

- Hvor mye var det da?

- Det må ha vært rundt 500 millioner kroner da. Men dette er etter råd fra min nåværende advokat, trukket tilbake.

- Hvor mye har du krevd nå da?

- Jeg har fått godkjent et krav på én krone, svarte Andersen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. TA-Invest

Flere artikler

  1. TA-tiltalt taus om sine «hemmelige hjelpere»

  2. - Alt var bare kaos

  3. Tiltaltes forklaring ramler sammen: - Står i kontrast til det jeg har sagt

  4. TA Invest-aktor krever 3,5 år i fengsel

  5. Ingen hadde styring på pengebingen i TA Invest