Tidligere Yara-topp får rekordhøy erstatning etter frifinnelse

Etter frifinnelsen i Yara-saken er Tor Holba tilkjent totalt 35 millioner kroner i erstatning. 

ERSTATNING: Tor Holba ble frikjent for korrupsjon i 2016, nå er han tilkjent tidenes høyeste erstatning etter en frifinnelse.

Foto: Yara
  • Martin Hagh Høgseth
  • Sigrid Moe
Publisert:,

Yaras tidligere konserndirektør, Tor Holba, har igjen vunnet over staten i et en erstatningssak.

Denne gang vant Holba frem på punktene om at han skulle ha erstatning for tapt lønn, bonus, aksjetildeling og pensjon i perioden 2018 til 2021. På bakgrunn av dette har Holba blitt tilkjent rundt 19,3 millioner kroner pluss renter og saksomkostninger.

Dette kommer i tillegg til 14 millioner kroner som Holba tidligere har fått fra staten. Holba mistet jobben i Yara etter han i 2015 ble dømt for korrupsjon i Oslo tingrett. Et år senere ble han frikjent av Borgarting lagmannsrett.

Les på E24+ (for abonnenter)

Disse fallskjermene ble utløst i 2018

Høyeste noen gang

Den totale erstatningssummen på 35 millioner kroner er den høyeste som noen gang er utbetalt i forbindelse med en frifinnelse i en norsk domstol, skriver Rett24 som først omtalte saken.

Advokat og partner Nadia Hall i Advokatfirmaet Elden.

Foto: Elden

– Holba er glad for at tingretten deler vår oppfatning av saken. Forhåpentligvis er dette slutten for saken som har hatt enorme konsekvenser for Holba, sier advokat Nadia Hall ved Advokatfirmaet Elden til E24.

– Jeg synes dommen er rimelig og riktig i seg selv. Det er også rimelig at han får tilbake noe av det han har tapt. Han tapte jobben sin, navnet og sitt renommé, og det rammer ham også i fremtiden. Det er et stort tap på å stå utenfor arbeidsfellesskapet. Jeg håper staten ser at det er en rimelig og godt begrunnet dom, fortsetter Hall.

Kan anke

Staten ved regjeringsadvokaten kan fortsatt anke dommen. Ankefristen utløper i slutten av mars.

Assisterende Økokrim-sjef Hedvig Moe kan ikke kommentere avgjørelsen fra Oslo tingrett.

– Generelt er det slik at en som er frifunnet kan søke om erstatning for sitt økonomiske tap hos Statens sivilrettsforvaltning og deretter eventuelt bringe kravet inn for retten. Personer som har høye inntekter vil kunne få tilsvarende erstatningsutbetalinger. Men Økokrim kan ikke la være å ta tak i mistanker om alvorlig økonomisk kriminalitet av frykt for erstatningskrav, sier Moe til E24.

Les også

Olav Thon fikk medhold i rettssaken mot Stortorvet Gjestgiveri på Hamar

Yara-saken

Norges mest alvorlige korrupsjonssak noensinne, ble Yara-saken kalt da den gikk i rettssystemet for noen år siden.

Saken startet tilbake i 2011 da Yara varslet Økokrim om mulig korrupsjon knyttet til et prosjekt i Libya. Tre år senere vedtok Yara et forelegg på 295 millioner kroner fra Økokrim for grov korrupsjon i Libya, India og Russland. Yara erkjente bestikkelser for over 70 millioner kroner.

I tillegg til Holba ble tre personer i den tidligere ledelsen tiltalt og senere dømt i tingretten for grov korrupsjon. Daniel Clauw og tidligere konsernsjef Thorleif Enger ble sammen med Holba frikjent i lagmannsretten.

Yaras tidligere juridiske direktør Kendrick Wallace var den eneste som til slutt ble domfelt i lagmannsretten. Wallace ble dømt til syv års fengsel for grov korrupsjon i forbindelse med fremstøtene Yara gjorde i India og Libya på 2000-tallet. Han anket senere dommen, men Høyesterett forkastet i september 2017 anken.

Les også

«Funkygine» tapte skjeggkre-sak

Les også

Massesøksmålet mot Nordic Securities avgjort ved forlik

Les også

Monster Energy mener norske Manimal Energy etterligner dem

Her kan du lese mer om

  1. Yara

Flere artikler

  1. Tidligere Yara-direktør saksøkte staten – får ingenting

  2. Tidligere Yara-topp saksøker staten for over 17 millioner

  3. Lagmannsretten: Koch er tilkjent syv mill. i Transocean-saken

  4. Annonsørinnhold

  5. 36-åring dømt til tre års fengsel for grovt bedrageri av banker

  6. Økokrim anker frifinnelsen av Christian Selmer